Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024

Στην τελική ευθεία η επιλογή νέας ηγεσίας ΣτΕ και 8 νέων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου: Αρχίζει η ακρόαση στη Βουλή

Από τη Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου θα περάσουν από σήμερα οι υποψήφιοι. Ποιοι είναι τα φαβορί

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στην τελική ευθεία η επιλογή νέας ηγεσίας ΣτΕ και 8 νέων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου: Αρχίζει η ακρόαση στη Βουλή (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής θα βρεθούν από σήμερα οι 44 υποψήφιοι για θέσεις στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας, καθώς ξεκινάει η ακρόασή τους μετά την αποστολή του σχετικού καταλόγου των Συμβούλων Επικρατείας και των Αρεοπαγιτών από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη τα προηγούμενα 24ωρα.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr ,η αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης κήρυξε επισήμως ο υπουργός με την αποστολή στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής του σχετικού καταλόγου με τα ονόματα εκείνων που μπορούν να επιλεγούν στη νευραλγική θέση του προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας και των 8 αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

‘Όπως αναφέρθηκε o πρώτος κατάλογος, σχετικά με την ηγεσία του ΣτΕ, από τον οποίο θα ξεκινήσει σήμερα και η ακρόαση των υποψηφίων, περιλαμβάνει (με βάση την ιεραρχία) 10 ονόματα που δικαιούνται να προαχθούν στην κορυφαία θέση της διοικητικής δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ο δεύτερος κατάλογος περιλαμβάνει 34 ονόματα αρεοπαγιτών με βάση την αρχαιότητα που δικαιούνται να καταλάβουν τις θέσεις των 8 αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου που αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης.

Ανάδειξη νέας ηγεσίας στα Ανώτατα Δικαστήρια: Η διαδικασία

Η διαδικασία περιλαμβάνει την κλήση όλων των προεπιλεχθέντων προσώπων από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής , όπου θα γίνει η ακρόασή τους. Εκεί θα ακολουθήσει η διαδικασία προεπιλογής με την ψηφοφορία που θα ακολουθήσει, προκειμένου να τεθούν υπόψιν του υπουργικού συμβουλίου που έχει τον τελικό λόγο για την επιλογή. Η άποψη της διάσκεψης έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και όχι δεσμευτικό. Την τελική εισήγηση θα κάνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης, στο Υπουργικό Συμβούλιο της πρώτης βδομάδας του Ιουλίου. Εκεί θα γίνει η οριστική επιλογή των προσώπων.

ΣτΕ για συστημένες επιστολές

EUROKINISSI

Τα φαβορί για την ηγεσία του ΣτΕ- Τα 4 πιθανά «χαρτιά»

Όπως τονίζεται κρίσιμη είναι η επιλογή του νέου προέδρου του ΣτΕ, το οποίο μετά από 100 χρόνια από την ίδρυσή του βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ενόψει και των αλλαγών στη λειτουργία και την προσπάθεια για επιτάχυνση των διαδικασιών του.

Η θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας μένει κενή στις 30 Ιουνίου, με την αποχώρηση της σημερινής προέδρου Ευαγγελίας Νίκα, η οποία συνταξιοδοτείται. Η κα Νίκα είχε επιλεγεί ως πρόεδρος από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ηγήθηκε του Δικαστηρίου με θεσμικότητα και επάρκεια επί 2 χρόνια.

Στο ΣτΕ η ηγεσία φέρεται να “παίζεται” μεταξύ 4 εξαιρετικής ποιότητας δικαστών με νομική επάρκεια και ισχυρή παρουσία στο χώρο. Το βασικό ζητούμενο είναι αν θα επικρατήσει και φέτος το μοντέλο που εισηγήθηκε πέρυσι ο υπουργός Γ. Φλωρίδης, δηλαδή ο νέος/α πρόεδρος, να έχει χρόνο υπηρεσίας άνω του ενός έτους, δηλαδή 2, 3χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση τον πρώτο λόγο φέρεται να έχουν ο αντιπρόεδρος Διομήδης Κυριλόπουλος που θα παραμείνει στο σώμα έως το 2026 (2 χρόνια). Ο αντιπρόεδρος θεωρείται δικαστής με ηγετικά χαρακτηριστικά και μεγάλη επάρκεια.

Επίσης σε πρώτο πλάνο βρίσκεται ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Πικραμένος, ο οποίος πέραν της αδιαμφισβήτητες δικαστικές ικανότητές του είναι και πανεπιστημιακός σε θέματα δημοσίου δικαίου. Επίσης είναι πρόσωπο με έντονη παρέμβαση σε ζητήματα μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη και αποχωρεί από το Σώμα το 2027, δηλαδή σε 3 χρόνια.

Αν όμως επιλεγεί πρόσωπο  με διάρκειας θητείας μονοετή, τότε τον πρώτο λόγο φέρονται να έχουν, αφενός ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Κουσούλης, έμπειρος και αξιόλογος ανώτατος δικαστικός, που υπηρετεί και στην Προεδρία της Δημοκρατίας και αποχωρεί από το δικαστικό σώμα λόγω συνταξιοδότησης σε ένα χρόνο, δηλαδή το 2025.

Στην ίδια θέση βρίσκεται η πρώτη στη δικαστική επετηρίδα Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, που είναι η πρόεδρος του σημαντικού Δ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία είναι εξαιρετικά έμπειρη και ικανή δικαστής με επίσης ηγετικά χαρακτηριστικά.

Προσφυγή σε ευρωπαϊκά όργανα από δικηγόρους

(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Άρειος Πάγος: Η επιλογή 8 νέων αντιπροέδρων

Στον Άρειο Πάγο τόσο η πρόεδρός του Ιωάννα Κλάπα όσο και η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη παραμένουν για έναν ακόμη χρόνο στην ηγεσία του δικαστηρίου, που χειρίζεται, έτσι κι αλλιώς, βαριές υποθέσεις σε ποινικό και αστικό επίπεδο. Όμως με τη λήξη του δικαστικού έτους 28 ανώτατοι δικαστικοί και εισαγγελείς αποχωρούν λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους. Έτσι από τον κατάλογο των 34 που έστειλε ο κ. Φλωρίδης στη Βουλή θα επιλεγούν οι 8 νέοι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου.

Οι 8 αντιπρόεδροι που αποχωρούν είναι οι Νικόλαος Πιπιλίγκας, Θεόδωρος Κανελλόπουλος, Γεώργιος Χριστοδούλου, Ελένη Φραγκάκη, Μαρία Μουλιανιτάκη, Μυρσίνη Παπαχίου και Αικατερίνη Κρυσταλλίδου.

Οι 13 αρεοπαγίτες που αποχωρούν είναι οι Γεώργιος Κλαμαρίδης, Κυριάκος Μπαμπαλίδης, Μαρία Βάρκα, Σοφία Οικονόμου, Δημήτρης Τράγκας, Ελένη Μπερτσιά, Διονύσιος Παλλαδινός, Ασπασία Μεσσηνιάτη -Γρυπάρη, Ελευθέριος Σισμανίδης, Νικόλαος Πουλάκος, Χρήστος Νάστας, Τριανταφύλλη Δρακοπούλου και Μαλαματένια Κουράκου.

Ηδη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης προήχθησαν 20 πρόεδροι Εφετών στο βαθμό του αρεοπαγίτη και συγκεκριμένα οι Μπιτσακάκη Ευγενία, Πατσιάρα Αικατερίνη, Αρχοντάκη Μαρία, Φιλόπουλος Παναγιώτης, Γρίβα Παρασκευή, Κακαβιάς Στυλιανός, Μικρούδης Γεώργιος, Γίτση Ευαγγέλια, Νικολόπουλος Αθανάσιος, Λεβεντελή Ελένη – Παναγιώτα, Τατσέλου Μαρία, Νικολάου Ειρήνη, Μπολτέτσος Παναγιώτης, Καραμανίδου Αναστασία, Στρατσιάνη Ιωάννα, Τζίμα Χριστίνα, Σιαννού Άλκηστης, Μουγιαντσή Βασιλικη, Εμμανουηλίδου Κωνσταντία και Καρδαρά Αγγελική.

Οι 7 αντεισαγγελείς που αποχωρούν είναι οι Αριστέα Θεοδόση, Ιωάννης Αγγελής, Ιωάννης Προβατάρης, Όλγα Σμυρλή, Ιωάννης Μωραΐτάκης, Αριστοτέλης Χριστόπουλος και Γεώργιος Οικονόμου.

Ήδη προήχθησαν 8 εισαγγελείς Εφετών σε αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που είναι οι Ζάκκα Πάγωνα, Βαρδάκη Καλλιόπη, Μητρούλιας Δημήτριος, Σοφουλάκης Κωνσταντίνος, Μπακέλας Ευάγγελος, Λογοθέτης Σοφοκλής, Κωσταρέλλος Στυλιανός και Ψυρή Αικατερίνη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ