Στο εδώλιο για πρώτη φορά ο Νετανιάχου – Ξεκίνησε η δίκη για διαφθορά
Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα καταθέτει τρεις φορές την εβδομάδα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέστρεψε στην αίθουσα του δικαστηρίου του Τελ Αβίβ για την επανάληψη της δίκης του για διαφθορά και για να απαντήσει στις κατηγορίες και τις μαρτυρίες.
Ο Νετανιάχου είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που δικάζεται για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης.
Η σημερινή ακροαματική διαδικασία εντάσσεται στη δίκη του ξεκίνησε τον Μάιο 2020 και διακόπηκε από τον πόλεμο στην Γάζα. Ο Νετανιάχου έκτοτε κατέθεσε σειρά αιτήσεων αναβολής επικαλούμενος τις εχθροπραξίες που ξεκίνησαν μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.
Αντίπαλοι και υποστηρικτές του Ισραηλινού πρωθυπουργού είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το δικαστικό μέγαρο με συνθήματα όπως «Ο Μπίμπι στη φυλακή» ή «Νετανιάχου, ο λαός σε υποστηρίζει».
Στην πρώτη υπόθεση, ο Νετανιάχου και η σύζυγός του Σάρα κατηγορούνται ότι δέχθηκαν είδη πολυτελείας αξίας άνω των 260.000 δολαρίων (πούρα, κοσμήματα, σαμπάνια κ.ά.) εκ μέρους εκατομμυριούχων, ανάμεσα στους οποίους ο ισραηλινής καταγωγής παραγωγός του Χόλιγουντ Άρνον Μιλχάν και ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζέιμς Πάκερ, με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες.
Στη δεύτερη υπόθεση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγορείται ότι προσπάθησε να διαπραγματευτεί ευνοϊκότερη για τον ίδιο κάλυψη με τον Άρνον Μόζες, εκδότη της εφημερίδας Yedioth Aharonoth, της πρώτης σε κυκλοφορία επί πληρωμή εφημερίδας, με αντάλλαγμα την υπόσχεση ψήφισης νόμου που θα παρεμπόδιζε την κυκλοφορία της δωρεάν εφημερίδας Israel Hayom, πολύ δημοφιλούς στο Ισραήλ.
Στην τελευταία υπόθεση, ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι προσπάθησε να διευκολύνει συγχώνευση που επεδίωκε ο στενός του φίλος Σολ Έλοβιτς, τότε πλειοψηφικός μέτοχος του ομίλου Bezeq, του μεγαλύτερου ομίλου τηλεπικοινωνιών του Ισραήλ, με αντάλλαγμα την ευνοϊκή του μεταχείριση από τη δημοφιλή ενημερωτική ιστοσελίδα Walla της οποίας ο Έλοβιτς είναι ιδιοκτήτης.
Οι επικριτές του Νετανιάχου θεωρούν ότι η δίκη αποτελεί μία ευκαιρία απόδοσης επιτέλους δικαιοσύνης κατά ενός πολιτικού άνδρα που είναι έτοιμος για όλα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Κατηγορείται ότι εκμεταλλεύθηκε τον πόλεμο ως πρόσχημα για να γλιτώσει μία πιθανότατα καταδικαστική απόφαση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
260 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία την περασμένη εβδομάδα Στον εισαγγελέα 59χρονος – Κατείχε πάνω από 8.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα O Αλέξανδρος Εξάρχου στο Capital Link Invest in Greece Forum Πώς σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την ανεξαρτητοποίηση της Ράνιας ΘρασκιάΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr