Στο “κόκκινο” το Ειρηνοδικείο Αθηνών: Αυξήθηκαν κατά 53,64% οι δηλώσεις το 2022 για οφειλέτες σε τράπεζες
Καθημερινά διακινούνται περί τα 400 αντίγραφα κατά μέσο όρο και φυλάσσονται για 20 έτη, αναφέρει.
Σε απόγνωση βρίσκεται το Ειρηνοδικείο Αθηνών, καθώς αντιμετωπίζει μεγάλο όγκο κατάθεσης οφειλετών που δηλώνουν ως τρίτοι και έτσι οι Τράπεζες που έχουν έδρα την Αθήνα δηλώνουν το συγκεκριμένο Δικαστήριο.
Ενδεικτικό είναι πως οι μεγάλες συστημικές τράπεζες, οι εταιρείες εκμετάλλευσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας, οι μεγάλες ασφαλιστικές κλπ καταλήγουν να λύσουν τις διαφορές τους στο Ειρηνοδικείο Αθηνών.
Το 2022 δέχθηκε καταθέσεις δηλώσεων από τράπεζες που ανήλθαν στις 90.410, όταν το 2021 ήταν 58.842 και το 2020 έφτασαν τις 46.233. Κι αν όπως αναφέρεται η αναστολή κατάθεσης των δηλώσεων τρίτου και οι εισερχόμενες δηλώσεις ήταν αισθητά μειωμένες το 2020 και 2021 λόγω κορονοϊού, τα νούμερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι αποκαλυπτικά.
Το 2017 οι δηλώσεις ήταν στις 52.904, το 2018 στις 69.981 και το 2019 στις 71.679, δηλαδή κατά πολύ μικρότερες από εκείνες που δέχθηκε το Ειρηνοδικείο Αθηνών το 2022. Όπως εξάλλου σημειώνει μόνον τον περασμένο Δεκέμβριο «έκλεισε» με 11.074 δηλώσεις.
Σε απόγνωση το Ειρηνοδικείο: Τα προβλήματα
Αυτό, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δικαστηρίου, δημιουργεί από μόνο του δύο μεγάλα προβλήματα:
- Τεράστια καθημερινή διακίνηση αντιγράφων δηλώσεων για να λάβουν γνώση κατασχόντες και οφειλέτες.
- Μεγάλο πρόβλημα στους δικηγόρους επαρχίας που δεν έχουν πρόσβαση σε δηλώσεις για κατασχετήρια που έχουν επιδώσει.
Άλλο μεγάλο πρόβλημα, που επισημαίνεται, είναι ο μεγάλος όγκος από αρνητικές δηλώσεις που κατατίθενται από τις τράπεζες πράξη ιδιαίτερα κοστοβόρα σε όλα τα επίπεδα με μηδέν παραγωγικό όφελος.
Ειδικότερα, σημειώνεται πως ακόμη και όταν ετοιμαστούν οι δηλώσεις, τότε μπορούν να είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων, να δοθούν επικυρωμένα αντίγραφα και όπου εμπλέκεται ΝΠΔΔ να σταλούν υπηρεσιακά αντίγραφα με διαβιβαστικά. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως καθημερινά διακινούνται περί τα 400 αντίγραφα μέσο όρο με ό,τι συνεπάγεται αυτό, όπως νομιμοποιήσεις και φυλάσσονται για 20 έτη (!), λένε από το Ειρηνοδικείο.
Σε απόγνωση το Ειρηνοδικείο: Κλειδί η ψηφιοποίηση
«Υπάρχουν παρά πολλές δυσκολίες και παράμετροι που θα πρέπει να υπερκεραστούν, αλλά υπάρχει και η τεχνογνωσία από την ήδη υπάρχουσα εφαρμογή διασύνδεσης τραπεζών και ορισμένων υπηρεσιών δημοσίου μέσω ΚΕΔΕ, αλλά και η εμπειρία – εξειδίκευση του τμήματός μας από τις περιπτώσεις που χειρίζεται ώστε να βγει ένα άρτιο αποτέλεσμα» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Και προστίθεται πως σε κάθε περίπτωση «λόγω της δυσκολίας του εγχειρήματος δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την κατάθεση των δηλώσεων τρίτου και του χρόνου που απαιτείται προκειμένου αυτή να είναι ακριβής και χωρίς αβλεψίες ή παραλείψεις, προτείνουμε να επιταχυνθεί η διαδικασία πολτοποίησης των δηλώσεων τρίτου παρελθόντων ετών ώστε να διευκολυνθεί κάπως η αρχειοθέτησή τους. Άλλωστε πάρα πολλές από αυτές είναι με αρνητικό περιεχόμενο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δικηγόροι κατά γνωμοδότησης Ντογιάκου: Παρεμβαίνει ανεπίτρεπτα στην άσκηση της συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένης ελεγκτικής αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ Άμεση σύγκληση έκτακτου Δ.Σ. για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου ζητά η μειοψηφία της ΕνΔΕ – Το αίτημα Σεβαστίδη Επιστολή – καταπέλτης από την Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: “Θέλετε μία κοινωνία χωρίς δικηγόρους;” Γιατί κάνει σύσκεψη για την Δικαιοσύνη με τους επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Η επιδίωξη της συνάντησης Εισαγγελία Εφετών: Αναβλήθηκαν πάνω από 400 δίκες για εγκληματική οργάνωση λόγω της αποχής των δικηγόρων- Ζητεί νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου ΔικαιοσύνηςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr