Στο “μικροσκόπιο” ετήσιων τακτικών ελέγχων από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών παραμένουν οι δικαστικοί επιμελητές
Τι προβλέπει γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, μετά από σχετικό ερώτημα του Συλλόγου Επιμελητών Αθήνας, Πειραιά, Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Δωδεκανήσου, Λαμίας και Εύβοιας.
Οι νέες προβλέψεις του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών για τη δυνατότητα να διενεργούνται έκτακτοι έλεγχοι σε δικαστικούς επιμελητές, δεν αναιρεί την πρόβλεψη για τη διενέργεια των ετήσιων τακτικών ελέγχων από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει γνωμοδότηση του Αρείου, που υπογράφει ο Αντεισαγγελέας, Λάμπρος Σοφουλάκης, μετά από ερώτημα του Συλλόγου Εφετείων Δικαστικών Επιμελητών Αθήνας, Πειραιά, Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Δωδεκανήσου, Λαμίας και Εύβοιας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη γνωμοδότηση «από την συνδυαστική δε ανάλυση και ερμηνεία του συνόλου των ανωτέρω διατάξεων, μπορεί σε πρώτη σκέψη να δημιουργείται κάποια αμφιβολία με τη μορφή της νέας διατύπωσης του άρθρου 29 παρ. 1 περ.θ. του Ν. 4938/2022, για το εάν ο εισαγγελέας πρωτοδικών έχει αρμοδιότητα διενέργειας ετήσιου ελέγχου και επιθεώρησης των βιβλίων επιδόσεων και του αρχείου των δικαστικών επιμελητών κατά το άρθρο 34 του Ν. 2318/1995, καθόσον, γίνεται τώρα αναφορά σε γενόμενο έκτακτο έλεγχο τούτου, ωστόσο, και χωρίς να παρατίθεται οτιδήποτε διευκρινιστικό στην αιτιολογική έκθεση, θεωρούμε, ότι ενόψει διατήρησης ταυτόσημης της διάταξης της επόμενης περίπτωσης κατά την οποία στις αρμοδιότητες του εισαγγελέα υπάγεται, ως προελέχθη, και ό,τι άλλο ο νόμος ορίζει, σε συνδυασμό με τη μη ρητή κατάργηση της προεκτεθείσας διάταξης του άρθρου 34 του Ν. 2318/1995 με τον νέο ΚΟΔΚΔΛ, ούτε συμπερίληψης ακροτελεύτιας διάταξης παρόμοιας με εκείνη του προϊσχύοντος ΚΟΔΚΔΛ, που όριζε ότι καταργείται «κάθε άλλη διάταξη γενική ή ειδική αντίθετη στις διατάξεις του Κώδικα αυτού η οποία αναφέρεται σε θέματα που ρυθμίζονται από αυτόν», εξακολουθεί αυτή εφαρμοζομένη».
Έκτακτοι έλεγχοι σε δικαστικούς επιμελητές: Δεν ταυτίζονται με την ετήσια επιθεώρηση
Βάσει της γνωμοδότησης σημειώνεται, ότι «η τακτική ετήσια Επιθεώρηση των δικαστικών επιμελητών από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, δεν ταυτίζεται πάντοτε με τον προαναφερόμενο έκτακτο έλεγχο, τον οποίο επιβάλλουν ειδικότερες περιστάσεις, και μπορεί να διαφοροποιείται, τόσο ως προς το αντικείμενο και το εύρος του, όσο και ως προς το σκοπό της μιας και της άλλης περίπτωσης, γιατί, η μεν πρώτη αφορά στον έλεγχο και την αξιολόγηση του συνόλου της ετήσιας εργασίας του δικαστικού επιμελητή, όπως τήρηση βιβλίων επιδόσεων, ατελών επιδόσεων, εκτελέσεων, και βιβλίου αρχείου, με σκοπό τη σύνταξη σχετικής έκθεσης επιθεώρησης και την αποστολή αυτής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον οικείο σύλλογο δικαστικών επιμελητών, για να τεθεί στο φάκελο του επιθεωρούμενου, ως στοιχείο της υπηρεσιακής του εξέλιξης, η δε δεύτερη, βάσει της νέας διατύπωσης, κινείται σε ορισμένο πεδίο (ανακριτικής πρωτίστως κατεύθυνσης και στόχευσης), συνιστάμενο στη συλλογή πληροφοριών διερεύνηση στοιχείων, με σκοπό τη διαπίστωση τέλεσης ή μη συγκεκριμένης παραβίασης διατάξεων νόμου που συνδέονται με την υπηρεσιακή κατάσταση ή την άσκηση του λειτουργήματός του, και επιβολή, σε καταφατική περίπτωση, των προβλεπόμενων γι ́ αυτές πειθαρχικών ή και ποινικών ακόμα κυρώσεων».
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκλογικό “ταμείο” για τους δικηγόρους: Οδηγός για καταβολή αποζημιώσεων σε όσους απασχολήθηκαν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι Πρωτοφανής υπόθεση στη Θεσσαλονίκη: Κρατούμενος εκβίαζε και απειλούσε τον δικηγόρο του επειδή δεν τον γλίτωσε από την φυλακή Δεν “έσπασε” τα δις ισόβια ο λέκτορας του ΑΠΘ για τη διπλή δολοφονία με αρσενικό – “Κερνούσε δηλητήριο” είχε πει ο εισαγγελέας στην αγόρευση-κόλαφο Η πρώτη ομιλία του Κ. Τασούλα μετά την ανανέωση θητείας: “Κανείς να μην καταδεχτεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας” – ΒΙΝΤΕΟΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr