Στο σπίτι ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες- Τα νέα μέτρα στην Αττική πριν το οριστικό lockdown

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού ειδικά στο Λεκανοπέδιο και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη νέων μέτρων, δίνοντας έμφαση στον περιορισμό κατ’ οίκον ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων. Αν και όπως αναφέρθηκε δεν τίθεται σε εφαρμογή ένα γενικό lockdown στην Αττική, δεν αποκλείστηκε από τους ειδικούς ανάλογα […]

NEWSROOM
Στο σπίτι ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες- Τα νέα μέτρα στην Αττική πριν το οριστικό lockdown

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού ειδικά στο Λεκανοπέδιο και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη νέων μέτρων, δίνοντας έμφαση στον περιορισμό κατ’ οίκον ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων. Αν και όπως αναφέρθηκε δεν τίθεται σε εφαρμογή ένα γενικό lockdown στην Αττική, δεν αποκλείστηκε από τους ειδικούς ανάλογα με τα δεδομένα των επόμενων ημερών να ισχύσει.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής, ιδιαίτερα στο κέντρο  της Αθήνας και μάλιστα σε συγκεκριμένες γειτονιές» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής.

«Πιο συγκεκριμένα, για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος, θέλω να σας δώσω κάποια συγκεκριμένα στοιχεία.  Σε σύνολο 14.400 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας από τις 26 Φεβρουαρίου, σήμερα έχουμε 4.084 ενεργά κρούσματα θετικά στον ιό σε όλη την επικράτεια. Από αυτά, 2.100, πάνω δηλαδή από τα μισά, είναι στην Αττική. 263 νοσηλεύονται και 1837 αναρρώνουν κατ’ οίκον».

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως από αυτά τα 2.100, τα 966 είναι στο Δήμο Αθηναίων. «Για αυτό και για τις γειτονιές αυτές της Αθήνας, η Κυβέρνηση σε συνεννόηση και εξαιρετική, αγαστή συνεργασία με το Δήμαρχο Αθηναίων, προχωρά σε σχεδιασμό για πρόσθετα μέτρα, ειδικά για ευάλωτες ομάδες. Μέτρα που περιλαμβάνουν στοχευμένα τεστ, ειδική επικοινωνία με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, πρόσθετα υγειονομικά μέτρα και σαρωτικούς ελέγχους στην εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η μεταφορά ορισμένου αριθμού ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα βρίσκονται υπό την εποπτεία υγειονομικού προσωπικού και βεβαίως θα λαμβάνουν την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα» υπογράμμισε.

Γκ. Μαγιορκίνης: Ανησυχητική αυξητική τάση κρουσμάτων

Στην αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στην Αττική αναφέρθηκε και το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας πως τα αποτελέσματα των μέτρων θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.

«Από την προηγούμενη εβδομάδα η καταγραφή των κρουσμάτων με SARSCoV-2 δείχνει τάσης υπέρβασης του αριθμού των 300 ανά ημέρα, η οποία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα. Αυτή η ανησυχητικά αυξητική τάση φαίνεται να έχει επίκεντρο την Αττική, με σχεδόν διπλασιασμό του αριθμού των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Αττικής εντός περίπου 2 εβδομάδων. Το επιδημικό φορτίο έχει αυξημένη επιβάρυνση στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αν και να σημειωθεί, υπάρχει σημαντική διασπορά και σε άλλες περιοχές της Αττικής» σημείωσε.

«Τα κρούσματα που καταγράφονται σήμερα, οφείλονται κυρίως σε γεγονότα που παρατηρήθηκαν περίπου 10 μέρες πίσω. Η αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά, και ιδίως στην Αττική, συμπίπτει χαρακτηριστικά με την επάνοδο ενός μεγάλου ποσοστού ατόμων που επέστρεψαν από τις άδειες του καλοκαιριού. Αυτή η χρονική συγκυρία έχει ιδιαίτερη σημασία για τα αστικά κέντρα, διότι με την επάνοδο των αδειούχων η πληθυσμιακή πυκνότητα αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με την πυκνότητα του Αυγούστου, συμπαρασύροντας και τον ενεργό αριθμό αναπαραγωγής» υποστήριξε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους ηλικιωμένους. «Όσο διαρκεί αυτή η αυξημένη επιδημική μετάδοση, ενισχύονται οι συστάσεις για τους άνω των 65 ετών. Δηλαδή, να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές στις ελάχιστες δυνατές. Αυτό συμπεριλαμβάνει ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες και αποφυγή του συγχρωτισμού» τόνισε.

Και για άλλη μία φορά μίλησε για την αναγκαιότητα χρήσης μάσκας, υπογραμμίζοντας: «Η χρήση της μάσκας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα επιβράδυνσης της επιδημίας και θα πρέπει να τονίσουμε ότι όσο περισσότεροι τη χρησιμοποιούμε σωστά, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το μέτρο. Η μάσκα ναι μεν λειτουργεί σε επίπεδο ατομικής προστασίας, αλλά η επίδρασή της σε πληθυσμιακό επίπεδο λειτουργεί συνεργικά, ώστε σε υψηλά επίπεδα χρήσης η επιδημία δύναται και να συρρικνωθεί δραματικά».

Το στοίχημα των ΜΕΘ

Ανησυχία επικρατεί για την επάρκεια των ΜΕΘ δεδομένης της αύξησης των εισαγωγών το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σε επίπεδο επικράτειας, λειτουργούν σήμερα 931 κλίνες ΜΕΘ, 778 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 32 σε στρατιωτικά και οι υπόλοιπες σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Από τις 931 κλίνες, οι 603 είναι  κατειλημμένες και οι 328 κενές. Από τις 931 κλίνες, οι 692 διατίθενται για ασθενείς που δεν νοσούν από τον κορονοϊό, ενώ οι 239 διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό. Και από τις 239 στην επικράτεια, είναι  κατειλημμένες οι 91 και οι υπόλοιπες 148 είναι κενές.

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, από το σύνολο των 337 κλινών έχουν διατεθεί 248 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα εκτός κορονοϊού, εκ των οποίων οι 209 είναι  κατειλημμένες και οι 39 κενές και έχουμε 89 κλίνες κορονοϊού, εκ των οποίων οι 59 είναι  κατειλημμένες και οι 30 είναι κενές.

«Λόγω της αύξησης των εισαγωγών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα Νοσοκομεία της Αττικής, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο το οποίο αφορά στην αύξηση των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες προστέθηκαν 10 κλίνες εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο Σωτηρία και 4 στο Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα έχουν προστεθεί επιπλέον 24 κλίνες εντατικής θεραπείας στο Ασκληπιείο της Βούλας, στο Αττικό και αλλού. Επιπλέον δηλαδή 38-40 κλίνες ΜΕΘ» σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

«Να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο δημιουργίας και επέκτασης λειτουργίας νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, 236 στο σύνολο. Να υπενθυμίσουμε ότι οι 155 ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ είναι από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο που είναι δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, 50 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αναμένονται 8 κλίνες ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Νοσοκομείο στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας από τη δωρεά του κυρίου Μαρινάκη, της κυρίας Φράγκου και της ΙΟΝ» πρόσθεσε.

Τα μέτρα που θα ισχύουν από Δευτέρα

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, και έως 4 Οκτωβρίου, λαμβάνονται τα εξής επιπλέον περιοριστικά μέτρα στην Αττική:

* Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

* Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.

* Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.

* Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.

Παράλληλα, με στόχο την προστασία όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:

Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,

Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,

Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας, ενώ για την προστασία της υγείας των εργαζομένων ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα μέτρα:

* Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

* Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.

* Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

* Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

* Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid test από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr