Στο ΣτΕ τα Airbnb στην περιοχή της Πλάκας: Καλείται να αποφανθεί εάν πρόκειται για τουριστική ή απλή χρήση κατοικίας
Συζητούνται 11 αιτήσεις ακύρωσης για το κατά πόσο επέρχεται παράνομη μεταβολή της χρήσης των ακινήτων. Αφορούν την άρνηση του Δήμου να προβεί στη σφράγισή τους.

Την απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο η λειτουργία των Airbnb συνιστά μετατροπή χρήσης του ακινήτου από κατοικία σε τουριστική καλείται να δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Η επταμελής σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητήσει έντεκα υποθέσεις με εισηγητή τον Σύμβουλο Χ. Λιάκουρα, στις οποίες προσβάλλεται από το σωματείο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» η άρνηση του Δήμου Αθηναίων να προβεί στη σφράγιση ακινήτων που βρίσκονται στην περιοχή της Πλάκας.
Πρόκειται για υπόθεση, που έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο όταν το σωματείο ζήτησε από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων να σφραγίσει ακίνητα στην περιοχή της Πλάκας διότι, κατά τους ισχυρισμούς του, η χρήση τους στο πλαίσιο του συστήματος των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb) είναι τουριστική και ως τέτοια δεν επιτρέπεται εντός της περιοχής αυτής, σύμφωνα με το ειδικό πολεοδομικό καθεστώς που ισχύει εκεί και απαγορεύει τη λειτουργία νέων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Ο Δήμος Αθηναίων αρνήθηκε να σφραγίσει τα ακίνητα αυτά με την αιτιολογία ότι από καμία διάταξη νόμου δεν προβλέπεται ότι η χρήση ακινήτου στο πλαίσιο βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι τουριστική.
Στο ΣτΕ τα Airbnb: «Πρωτότυπα νομικά ζητήματα» λένε σύμβουλοι του Δικαστηρίου
Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr τα ζητήματα που τίθενται με τις αιτήσεις ακύρωσης είναι σύμφωνα με τους συμβούλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου «πρωτόγνωρα», καθώς πρόκειται όπως λένε για «πρωτότυπα νομικά ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος». Και εξηγούν ότι το μείζον ζήτημα που τίθεται είναι εάν η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων συνιστά παράνομη μεταβολή χρήσης ακινήτου από κατοικία σε τουριστική χρήση.
Στον αντίποδα, η πλευρά των εταιρειών που ασχολούνται στο χώρο του (“Airbnb”) αναφέρουν ότι μια πιθανή απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που κρίνει ότι αποτελούν τα “Airbnb” αλλαγή χρήσης των ακινήτων από κατοικία σε τουριστική χρήση, τινάζει στον αέρα τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στην Ελλάδα, πυροδοτώντας ένα ντόμινο οικονομικών και τουριστικών εξελίξεων.
Δεν πρέπει να παραληφθεί – όπως αναφερόταν – ότι η διάθεση κατοικιών και ειδικά σε προνομιούχες περιοχές για βραχυχρόνιες μισθώσεις, έχουν περιορίσει τον αριθμό των διαμερισμάτων που είναι κενά και μπορούν να ενοικιαστούν σε οικογένειες και ζευγάρια, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη τα ενοίκια διαμερισμάτων και μονοκατοικιών.
Οι δικαστικές αποφάσεις για τα Airbnb
Έχουν προηγηθεί πάντως και δικαστικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Ενδεικτική είναι αυτή πριν από ένα έτος όπου το Εφετείο Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε «ξενοδοχειακούς χώρους» και «τουριστικά καταλύματα» τα συγκεκριμένα ακίνητα, παρ’ ότι φορολογούνται ως κατοικίες και απαγορεύει τη λειτουργία τους σε πολυκατοικίες με επαγγελματικούς χώρους (γραφειακά κτίρια), με το σκεπτικό ότι οι ένοικοι που απασχολούνται εκεί δεν μπορούν να εργαστούν λόγω των οχλήσεων.
Η απόφαση αφορά διαμερίσματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που μετατράπηκαν σε Airbnb και με τη λειτουργία τους αντέδρασαν επαγγελματίες – ιδιοκτήτες γραφείων της ίδιας πολυκατοικίας. Μάλιστα εκτός του ότι στην προσφυγή τους στα δικαστήρια ζήτησαν να μην λειτουργούν τέτοιοι χώροι δίπλα σε γραφεία, επισήμαναν και τις αλλαγές που έγιναν στην οικοδομή προκειμένου να μετατραπούν σε αυτόνομα διαμερίσματα, χωρίς να χορηγηθούν οι απαραίτητες άδειες από την πολεοδομία. «Ουσιαστικά απαγορεύεται στα γραφειακά μέγαρα να λειτουργούν Airbnb, επειδή το δικαστήριο θεωρεί ότι επιβαρύνουν τους επαγγελματίες στην ενάσκηση του επαγγέλματός τους», σχολίασε μιλώντας στη Voria.gr η δικηγόρος Χριστίνα Σωτηράκογλου που εκπροσώπησε στο Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τους ιδιοκτήτες επαγγελματικού χώρου, οι οποίοι αντέδρασαν στη μετατροπή διαμερισμάτων σε Airbnb.
Τα Airbnb συνεχίζουν να παρουσιάζουν αύξηση
Ωστόσο, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της AirDNA, όπως αναφέρει ο ΟΤ βάσει των οποίων οι κρατήσεις για την εβδομάδα του Πάσχα αυξήθηκαν κατά 67% σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν, έναντι αύξησης 24% το 2024.
Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη είναι οι τρεις κορυφαίοι προορισμοί της χώρας στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τη ζήτηση να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό τον δεύτερο μήνα του έτους. Συγκεκριμένα η Αθήνα κατέγραψε αύξηση 21%, με την Θεσσαλονίκη να ακολουθεί 19% και την Κρήτη με άνοδο 16%.
Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο εμφανίζουν τα Ιωάννινα (+53%) και η Καλαμάτα (+50%) ενώ σημαντική άνοδο έχουν ο Βόλος (+38%), η Πάτρα (+37%) και το Ναύπλιο (+35%).
Στον αντίποδα, η Μύκονος εμφανίζει μείωση -46% με τον Φεβρουάριο να πραγματοποιούνται κρατήσεις για μόλις 4.000 διανυκτερεύσεις για το επόμενο διάστημα, η Ζάκυνθος εμφανίζει μείωση -37%, η Ρόδος -18% και η Σαντορίνη -15%.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr