Στον Άρειο Πάγο αστυνομικός που καταδικάστηκε για βασανισμό κρατουμένου

Ζητά αναίρεση της απόφασης του Εφετείου. Τι αναφέρει ο συνήγορος του θύματος Θεόδωρος Μαντάς.

NEWSROOM
Στον Άρειο Πάγο αστυνομικός που καταδικάστηκε για βασανισμό κρατουμένου

Αναίρεση της απόφασης του Εφετείου ζητά ένας από τους δύο αστυνομικούς, βάσει της οποίας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών για τον βασανισμό το 2007 του κρατούμενου Χρήστου Χρονόπουλου στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας και οδήγησε στη μόνιμη αναπηρία του.

Η υπόθεση εκδικάζεται στο Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, μετά το αίτημα αναίρεσης του αστυνομικού με την αιτιολογία πως η απόφαση του Εφετείου δεν είχε ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα του αστυνομικού συνδέεται με το γεγονός πως σε περίπτωση που η απόφαση καταστεί αμετάκλητη, θα πρέπει να αποταχθεί από το σώμα της ΕΛΑΣ.

Οι δύο αστυνομικοί σύμφωνα με την απόφαση τον περασμένο Ιούλιο καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο για αδικήματα των άρθρων 137 Α και 137Β Ποινικού Κώδικα, δηλαδή για βασανιστήρια τα οποία τέλεσαν σε βάρος του Χρήστου Χρονόπουλου.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας το 2007 όταν προσήχθη ο Χρήστος Χρονόπουλος (άτομο με προβλήματα ψυχικής υγείας) επειδή «ενοχλούσε» θαμώνες καφετέριας. Αν και στο Αστυνομικό Τμήμα οδηγήθηκε χωρίς σωματικά προβλήματα, δύο ώρες μετά την προσαγωγή του κλήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο τον παρέλαβε σε κωματώδη κατάσταση και διακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και άλλες σοβαρές κακώσεις.

Κατά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που εξέτασε την υπόθεση σε πρώτο βαθμό, οι δύο αστυνομικοί τον χτύπησαν για να τον τιμωρήσουν και να τον εκφοβίσουν, με αποτέλεσμα ανεπανόρθωτες βλάβες που τον κατέστησαν μη αυτοεξυπηρετούμενο.

Freepik

Αναίρεση απόφασης Εφετείου: “Ακριβοδίκαιη απόφαση” λέει ο Θ. Μαντάς

Σε πρώτο βαθμό στους δύο αστυνομικούς είχε επιβληθεί κάθειρξη 8 ετών, ενώ στο δεύτερο καταδικάστηκαν κατά πλειοψηφία (4-3) και τους αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα η ποινή να πέσει στα 3 έτη φυλάκισης. Σε δήλωσή του ο συνήγορος του θύματος, Θεόδωρος Μαντάς ανέφερε μετά την απόφαση του Εφετείου:

«Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας μετά από μία μαραθώνια ακροαματική διαδικασία 7 και πλέον μηνών με μία εξαιρετική κατά περιεχόμενο απόφαση έκρινε ένοχους τους δύο κατηγορούμενους αστυνομικούς για την υπόθεση των βασανιστηρίων κατά του Χρήστου Χρονόπουλου. Πρόκειται για μία ακριβοδίκαιη κρίση του Δικαστηρίου, πλήρως εναρμονισμένη με το κράτος Δικαίου. Σημειωτέον, για πρώτη φορά στα ποινικά χρονικά τα ελληνικά δικαστήρια εφάρμοσαν το άρθρο 137Α του Ποινικού Κώδικα που τυποποιεί το αδίκημα των βασανιστηρίων καταδικάζοντας τελεσίδικα τους δύο αστυνομικούς για τη βαριά σωματική βλάβη που προκάλεσαν στο θύμα 15 ολόκληρα χρόνια μετά την υπαίτια και παράνομη συμπεριφορά τους.

Το έτος 2015,  δηλαδή 8 ολόκληρα χρόνια μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του παθόντος, εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η υπόθεση όπου και καταδικάστηκαν οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση, η οποία μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό 7 ολόκληρα χρόνια μετά την πρωτοβάθμια καταδίκη τους».

eurokinissi

Η κατάθεση του θείου του θύματος: “Ήταν όρθιος όταν τον έβαλαν στο περιπολικό”

«Ο Χρήστος ήταν στη Νευροχειρουργική Κλινική, στην Εντατική, σε κρίσιμη κατάσταση. Οι γιατροί μας ενημέρωσαν ότι είχε χειρουργηθεί τα ξημερώματα εξαιτίας αιματώματος στο κεφάλι. Πήγα στο Α.Τ. Καλλιθέας, όπου είχε προσαχθεί. Μου έλεγαν ότι δεν ήξεραν τι είχε συμβεί και ότι το έψαχναν. (…). Πήγα και στην καφετέρια, μου είπαν ότι ήταν όρθιος όταν τον έβαλαν στο περιπολικό. Έκαναν μήνυση κατά αγνώστων» περιέγραψε ο μάρτυρας, ο οποίος όταν αργότερα έλαβε τις ιατρικές γνωματεύσεις έκανε μήνυση κατά τεσσάρων του πληρώματος του περιπολικού, που μετέφερε το θύμα από την καφετέρια στο αστυνομικό τμήμα, και των δύο αστυνομικών που είχαν βάρδια στο Α.Τ.

Μάλιστα, το ΜΟΔ κήρυξε αθώους τους δύο πρώτους κρίνοντας ότι το θύμα υπέστη κακώσεις μέσα στο Α.Τ., από τους άλλους δυο αστυνομικούς. «Ο Χρήστος έμεινε δύο μήνες στην Εντατική και μέχρι τον Οκτώβριο του 2007 στη Νευρολογική Κλινική. Από τότε είναι έτσι όπως τον βλέπετε: δεν μπορεί να μιλήσει, να σηκωθεί, έχει ακράτεια, δεν μπορεί να μείνει μόνος τους ούτε λεπτό. Τον φροντίζει η αδερφή μου στην Πάτρα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ