Στον «πάγο» η παραγραφή αποφάσεων για επιβολή φόρων και προστίμων μέχρι την επίδοση τους – Τι ορίζει το ΣτΕ
Ο χρόνος για το δικαίωμα παραγραφής ισχύει μέχρι να γίνει επίσημη κοινοποίηση στους ενδιαφερόμενους αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο.
Δεν αρκεί η διοίκηση να εκδώσει πράξη για επιβολή φόρων και προστίμων. Ο χρόνος παραγραφής αρχίζει να τρέχει μόνο από τη στιγμή που η σχετική απόφαση θα επιδοθεί στον ενδιαφερόμενο.
Αυτό προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία αναφέρεται πως «προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα διακόπτεται με την έκδοση των οικείων σχετικών καταλογιστικών πράξεων, είναι ανίσχυρη ως αντίθετη «στις αρχές της φανερής δράσης της διοίκησης και της ασφάλειας του δικαίου». Ως εκ τούτου είναι «μη εφαρμοστέα» επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.
Η απόφαση
Στην κρίση αυτή κατέληξε η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο την Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνα Λαζαράκη, με τρεις αποφάσεις της (υπ΄ αριθμ. 616-618/2021.
Συγκεκριμένα, ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας-Κ.Φ.Δ. (νόμοι 4174/2013 και 4254/2014) ορίζει ότι η προβλεπόμενη από ισχύουσες διατάξεις ουσιαστικού φορολογικού δικαίου, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΚΦΔ, προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα διακόπτεται με την έκδοση των οικείων σχετικών καταλογιστικών πράξεων, είναι ανίσχυρη ως αντίθετη «στις αρχές της φανερής δράσης της διοίκησης και της ασφάλειας του δικαίου». Και κατά συνέπεια, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η σχετική διάταξη είναι «μη εφαρμοστέα».
Αυτό έχει ως συνέπεια, υπογραμμίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, να εφαρμόζονται οι προϊσχύουσες του άρθρου 36 του Κ.Φ.Δ. διατάξεις περί παραγραφής, οι οποίες παγίως προέβλεπαν «ως προϋπόθεση διακοπής της προθεσμίας παραγραφής της φορολογικής αξίωσης του Δημοσίου την εντός της οικείας προθεσμίας κοινοποίηση της καταλογιστικής πράξης».
Η περίληψη της απόφασης
Η απόφαση, όπως ανακοινώθηκε από το ΣτΕ αναφέρει:
«Διακοπή προθεσμίας παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα (άρθρο 72 παρ. 11 εδ. γ Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας – ν. 4174/2013)
Η διάταξη του άρθρου 72 παρ. 11 εδ. γ του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013), η οποία προστέθηκε με το άρθρο πρώτο υποπαρ. Δ.2 περ. 18β του ν. 4254/2014 και ορίζει ότι η προβλεπόμενη από κείμενες διατάξεις ουσιαστικού φορολογικού δικαίου, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΚΦΔ, προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα διακόπτεται με την έκδοση των οικείων καταλογιστικών πράξεων, είναι ανίσχυρη ως αντικείμενη στις αρχές της φανερής δράσης της Διοίκησης και της ασφάλειας του δικαίου και, ως εκ τούτου, μη εφαρμοστέα, με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται οι προϊσχύουσες του άρθρου 36 του ΚΦΔ διατάξεις περί παραγραφής, οι οποίες παγίως προέβλεπαν ως προϋπόθεση διακοπής της προθεσμίας παραγραφής της φορολογικής αξίωσης του Δημοσίου την εντός της οικείας προθεσμίας κοινοποίηση της καταλογιστικής πράξης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέλη κυκλοφορίας: Στο συρτάρι η απόφαση του ΣτΕ για παραγραφή στην 5ετία – Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ Βροχή προστίμων για προεκλογικά μηνύματα – Παραβίαση προσωπικών δεδομένων διαπίστωσε η αρμόδια Αρχή Αποκάλυψη: Αυτή είναι η απόφαση του ΣτΕ που διαγράφει εκατομμύρια ευρώ ανεξόφλητων τελών κυκλοφορίαςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr