“Στοπ” σε κοινοτικές χρηματοδοτήσεις εάν παραβιάζεται το κράτος δικαίου – Τι προβλέπει απόφαση του ΔΕΕ
Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών οι παραβιάσεις των σχετικών διατάξεων περί του κράτους δικαίου. Το «ψαλίδι» στις επιδοτήσεις και τι σημαίνει για όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις: Φρένο σε χρηματοδοτήσεις κυβερνήσεων που παραβιάζουν το κράτος δικαίου βάζουν τα ευρωπαϊκά αρμόδια όργανα, στηριζόμενα σε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), όπου επιτρέπει στην Κομισιόν να διακόψει ή να περιορίσει την χρηματοδότηση των κρατών μελών που παραβιάζουν τις σχετικές αρχές του κράτους.
Η αρχή της συζήτησης έγινε με αφορμή την απόφαση του ΔΕΕ όπου κρίθηκε σύννομη η διακοπή κοινοτικής χρηματοδότησης προς την Ουγγαρία και την Πολωνία, δεδομένου πως ο μηχανισμός συνδέει την χορήγηση των ευρωπαϊκών πόρων με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου και, κατά συνέπεια, τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, την ελευθερία του Τύπου και μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη, από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κάτι που, όπως σημειώθηκε, στις δύο αυτές χώρες δεν έγινε. Το γεγονός οδήγησε μετά το ΔΕΕ στην καταδικαστική του απόφαση και αποτέλεσε αντικείμενο διεργασιών στα αρμόδια κοινοτικά όργανα.
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνέντευξη από την διαπραγματευτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να απορρίψει το αίτημα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας να ακυρωθεί ο κανονισμός για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου και πριν από την συζήτηση στην Ολομέλεια.
Όπως επισημαίνεται, η απόφαση του ΔΕΕ επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προστατεύει τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κατάχρηση από εθνικές κυβερνήσεις που παραβιάζουν το κράτος δικαίου.
Η πρόεδρος Metsola δήλωσε σχετικά: “Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένει τώρα από την Επιτροπή να εφαρμόσει γρήγορα τον μηχανισμό αιρεσιμότητας. Η αιρεσιμότητα των κονδυλίων της ΕΕ που συνδέεται με τον σεβασμό του κράτους δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.
Η απόφαση του ΔΕΕ
Με μία τελεσίδικη, μη επιδεχόμενη έφεσης απόφαση της ολομέλειάς του, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέρριψε τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας που συνδέει την χορήγηση των ευρωπαϊκών πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
«Ο μηχανισμός αυτός θεσπίσθηκε επί της προσήκουσας νομικής βάσης» και «σέβεται τα όρια των αρμοδιοτήτων που αποδίδονται στην Ενωση, καθώς και την αρχή της δικαιικής ασφάλειας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικαστηρίου σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ.
Η απόφαση επικυρώνει την νομιμότητα του μηχανισμού αιρεσιμότητας και αποτελεί ορόσημο στην σύγκρουση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις λαϊκιστικές, εθνικιστικές κυβερνήσεις των δύο χωρών που κατηγορούνται για την παραβίαση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας των δικαστών, των μέσων ενημέρωσης, των πανεπιστημίων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και των δικαιωμάτων των γυναικών, της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, των μεταναστών.
«Δικαιωμένη» η Κομισιόν – Το διακύβευμα των δις ευρώ
«Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την Κομισιόν να φέρεται δικαιωμένη με την απόρριψη των προσφυγών της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.
«Η Επιτροπή θα αναλύσει τώρα με προσοχή το σκεπτικό των αποφάσεων και τις εν δυνάμει συνέπειές τους στα επόμενα βήματα», ενώ και το Παρίσι χαιρέτισε ως «καλή είδηση» την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, καλώντας παράλληλα στην συνέχιση του «διαλόγου» με την Ουγγαρία και την Πολωνία.
«Είναι ένα επιπλέον εργαλείο στην εργαλειοθήκη του κράτους δικαίου», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε.
Ωστόσο, μετά και την επικύρωση του μηχανισμού από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη αυξάνεται η πίεση επί της Κομισιόν, η οποία είναι αρμόδια για την ενεργοποίησή του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποδεχθεί να περιμένει την επίσημη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης πριν ενεργήσει, ενώ η σχετική ρύθμιση βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Αλλά, εδώ και μήνες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιέζει για την εφαρμογή του μηχανισμού και έχει προσφύγει κατά της Κομισιόν για αδράνεια.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ στην περίπτωση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας το διακύβευμα ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτήσεων που προέρχονται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Πόροι 36 δισεκατομμυρίων ευρώ του ταμείου ανάκαμψης που προορίζονται για την Πολωνία και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την Ουγγαρία πάγωσαν εν αναμονή της απόφασης του ΔΕΕ.
Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις: Οι κυρώσεις από τους ευρωπαϊκούς συλλόγους δικαστών
Ενδεικτικό είναι πως όπως έγραψε το dikastiko.gr στην αποβολή του Πολωνικού Δικαστικού Συμβουλίου προχώρησε στα τέλη του περασμένου έτους το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δικαστικών Συμβουλίων (European Network of Councils for the Judiciary-ENCJ).
Κατά τη Γενική Συνέλευση της 28ης Οκτωβρίου το ENCJ αποφάσισε με 92 ψήφους υπέρ, 0 κατά και 6 ψήφους αποχής να μην αποτελεί πλέον μέλος του το KRS λόγω έλλειψης ανεξαρτησίας.
«Δεν υπερασπίζεται το δικαστικό σώμα ή τους μεμονωμένους δικαστές, κατά τρόπο που να συνάδει με τον ρόλο του ως εγγυητή, έναντι οποιωνδήποτε μέτρων που απειλούν να διακυβεύσουν τις βασικές αξίες της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας» επισημαινόταν μεταξύ άλλων στην απόφαση για την αποβολή του KRS.
Εδώ και καιρό, εξάλλου, σχολιαζόταν έχουν υπάρξει σφοδρές επικρίσεις και καταγγελίες από όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις ευρωπαϊκές δικαστικές ενώσεις για την επιχείρηση της πολωνικής κυβέρνησης να τεθεί υπό ομηρία τη δικαστική εξουσία.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr