Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Ταραντίλης σε Τσίπρα: Συζήτηση για την πανδημία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή – Τι ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Σε δήλωσή του ο κ.Ταραντίλης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα περίμενε από τον κ. Τσίπρα "να είναι καλύτερα ενημερωμένος, ώστε οι τοποθετήσεις του, ιδιαίτερα ύστερα από τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να είναι ακριβείς".

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ταραντίλης σε Τσίπρα: Συζήτηση για την πανδημία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή – Τι ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Ακαριαία αντανακλαστικά επέδειξε η κυβέρνηση στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα και σηκώνοντας το γάντι που πέταξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιπρότεινε συζήτηση πολιτικών αρχηγών για την πανδημία στη Βουλή αντί για σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών που ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, για ανακρίβεια στις τοποθετήσεις σχετικά με την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, κατηγορεί ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ενώ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, “ώστε ανοιχτά κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες, το κάθε κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του”.

Σε δήλωσή του ο κ.Ταραντίλης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα περίμενε από τον κ. Τσίπρα “να είναι καλύτερα ενημερωμένος, ώστε οι τοποθετήσεις του, ιδιαίτερα ύστερα από τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να είναι ακριβείς”.

Απαντώντας ο κ. Ταραντίλης στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων “και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς, όπως ζητάει ο ίδιος”.

Αναφέρθηκε στα όσα είπε και σήμερα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν η οποία “επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο ότι «κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα». Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας” επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όσον αφορά στην πρόταση για την αγορά της πατέντας εμβολίων από την Ε.Ε. Ο κ.Ταραντίλης υπενθύμισε την θέση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 6 Απριλίου με άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung από κοινού με τον Ηλία Μόσιαλο, για την ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας του εμβολίου ώστε να αποτελέσει δημόσιο αγαθό και να καταστεί δυνατή η οργάνωση της παραγωγής σε πολλές τοποθεσίες.

“Ο κ. Τσίπρας ζητά επίσης τη συνταγογράφηση των τεστ. Τον καλούμε να στηρίξει ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την πλατφόρμα για δωρεάν τεστ testing.gov.gr που παρέχει αυτή τη δυνατότητα σε 386 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα. Θα ήταν όντως εξαιρετικά χρήσιμο ώστε πολύ περισσότεροι συμπολίτες μας να κάνουν δωρεάν τεστ” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά, τέλος, με τις επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Ταραντίλης παρέπεμψε στους χθεσινούς χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC) που -όπως λέει- “αποτυπώνουν με ακρίβεια την καλύτερη θέση της χώρας μας από την πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης”.

“Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί εθνικό στοίχημα. Γι΄ αυτό μέχρι σήμερα έχουν γίνει ειδικές συζητήσεις στο Κοινοβούλιο ώστε ο ελληνικός λαός να είναι πλήρως ενημερωμένος για τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, ώστε ανοιχτά κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες, το κάθε κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του. Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί ειλικρίνεια και ρεαλιστικές προτάσεις. Τις περιμένουμε” κατέληξε ο κ.Ταραντίλης.

Νάσος Ηλιόπουλος: Ψέματα και σιωπές από μία κυβέρνηση χωρίς σχέδιο

Για «ψέματα και σιωπές από μία κυβέρνηση χωρίς σχέδιο», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας «απηύθυνε ύστατη πρόταση συνεννόησης προκειμένου η χώρα να αποκτήσει σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας», ο κ. Μητσοτάκης «αντί να την υιοθετήσει και να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, παρουσία και επιστημόνων της Επιτροπής, απαντά με διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή». «Αντί για συνεννόηση επιλέγει ακόμα μία φορά την αντιπαράθεση. Θα την έχει και θα είναι οξεία. Όπως θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι συμβεί από εδώ και στο εξής», τόνισε.

«Ο κ. Ταραντίλης πρέπει να κατανοήσει ότι η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου απαιτεί γνώση των δεδομένων και τεκμηριωμένες απαντήσεις, ιδιαίτερα όταν απευθύνεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτός εάν επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα του προκατόχου του που μία στις δύο απαντούσε με ψεύδη και συκοφαντίες», σχολίασε ο κ. Ηλιόπουλος. Ειδικότερα ανέφερε ότι την «κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία» που επικαλείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «την έχει ήδη καταστρατηγήσει η Γερμανία, εξασφαλίζοντας επιπλέον 30 εκατ. εμβόλια για τους πολίτες της, πέρα από αυτά που θα πάρει από την ΕΕ». «Εκτός εάν θεωρεί πως η Γερμανία δεν είναι στην ΕΕ», πρόσθεσε.

«Του θυμίζουμε επίσης πως το σύνολο των επιστημόνων ζητούν από την αρχή της πανδημίας συνταγογράφηση και μαζικά δωρεάν τεστ για το σύνολο του πληθυσμού», σημείωσε, αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση αντί αυτού, αφού μετέτρεψε για 8 μήνες το τεστ σε πολύτιμο και απλησίαστο αγαθό για χιλιάδες οικογένειες, με αποτέλεσμα να μην έχουν οι επιστήμονες εικόνα της διασποράς, τώρα κάνει λοταρία για λίγους τυχερούς, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει ελαχιστοποιήσει τα τεστ που γίνονται καθημερινά».

Σε ό,τι αφορά στην εξασφάλιση της πατέντας του εμβολίου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας ζήτησε σήμερα η χώρα να πάρει συγκεκριμένη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, δεν ζήτησε να μας πει ο κ. Μητσοτάκης τη θέση του. Είναι πρωθυπουργός και όχι αρθρογράφος».

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «το μόνο που δεν μας προκαλεί εντύπωση είναι η σιωπή του για το αίτημα ενίσχυσης του ΕΣΥ με επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Ακόμα και μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση στηρίζει τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας».

Την σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για την πανδημία ζήτησε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας

Την σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για την πανδημία με τη συμμετοχή μελών και της Επιτροπής των ειδικών επιστημόνων, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας και επειδή πρέπει να τα προλάβουμε, τόνισε ότι «είναι ώρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Να βάλει το Εγώ, κάτω από το Εμείς».

Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για μαζικά τεστ, συνταγογράφησή τους, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών αλλά και την ενίσχυση του ΕΣΥ «πριν να είναι αργά».

O διάλογος της ΠτΔ με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ:

Κυρία Πρόεδρε, θέλω να καταθέσω την ανησυχία μου για την εξέλιξη της πανδημίας και κυρίως για την αδυναμία, την ανεπάρκεια ενός ικανού σχεδίου να περιορίσει τις συνέπειές της. Η χώρα μας έχει έναν τραγικό απολογισμό. Μέχρι τώρα, πάνω από 5000 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Αυτό που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι σχεδόν 4500 απ΄ αυτούς, από τον Νοέμβρη και μετά. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν πολύ πιο οξύ.

Γνωρίζω ότι στο πλαίσιο μιας δημοκρατίας, ο κλασικός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι η κριτική στην κυβέρνηση, ωστόσο όταν τα θέματα αγγίζουν την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, ευθύνη όλων μας είναι να καταθέτουμε και προτάσεις. Ακριβώς αυτό θέλω να κάνω με την επίσκεψή μου, να σας καταθέσω τις σκέψεις και τις προτάσεις μου, επείγουσες προτάσεις και σκέψεις, με την έννοια του επείγοντος της εφαρμογής τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό που οι ειδικοί λένε ότι έρχεται, ένα τρίτο και πιο σφοδρό κύμα εξάπλωσης των κρουσμάτων.

Τέλος, θα ήθελα με την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας και τις σκέψεις μου, τις ανησυχίες μου, που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την προστασία της ζωής που είναι το υπέρτατο αγαθό, αλλά και των ελευθεριών, των δικαιωμάτων, της ίδιας της δημοκρατίας. Γνωρίζω από δικές σας παρεμβάσεις ότι κι εσείς συμμερίζεστε την ανάγκη να προστατεύσουμε όλοι τα δικαιώματα και την ίδια τη δημοκρατία και κυρίως οι αναγκαίοι περιορισμοί, να μην αποτελέσουν για όλους μας μια συνήθεια. Να μην πάθουμε μιθριδατισμό ως κοινωνία. Παρά τους αναγκαίους περιορισμούς, οι θεσμοί πρέπει να λειτουργήσουν, η λογοδοσία της εξουσίας που είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας πρέπει να είναι παρούσα, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όλοι μας, πρέπει να προσπαθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Η πανδημία και η εξέλιξή της είναι μια πρωτοφανής κατάσταση και μια πρόκληση για όλους μας. Για όσους τη διαχειρίζονται, για την κυβέρνηση πρωτίστως αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα. Και βέβαια για τους πολίτες, που δοκιμάζονται, αγωνιούν έχουν κουραστεί, κυρίως λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί. Είναι όμως αναγκαίο να συνεχίσουμε να τους τηρούμε, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης του καθενός από μας, όσο και των συλλογικών φορέων, που πρέπει κάθε φορά να δίνουν το σωστό μήνυμα.

Είναι μια πρωτόγνωρη δοκιμασία για όλο τον κόσμο, καθώς λόγω των χαρακτηριστικών που έχει και των συνεχών μεταβολών των δεδομένων, παρατηρούνται λάθη και παραλείψεις. Βλέποντας, όμως, και τις άλλες χώρες νομίζω ότι μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει δυστυχώς ευθεία οδός για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Βεβαίως κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής είναι μοναδική, δεν είναι ένας απλός αριθμός, έχει τη δική της μοναδική σημασία. Καλό είναι όμως να θυμόμαστε ότι, σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Ελλάδα μέχρι τώρα τα έχει πάει αρκετά ικανοποιητικά ως τώρα στη διαχείριση της πανδημίας. Αυτή την ώρα προέχει νομίζω η προσπάθεια να εμβολιασθούν το ταχύτερο δυνατόν όσο γίνεται περισσότεροι συνάνθρωποί μας, και ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι.

Βλέπουμε όλοι ότι υπάρχει κόπωση και αγωνία των πολιτών η οικονομία μας δοκιμάζεται. Χρειάζεται όμως να αντέξουμε, για να ξεπεράσουμε αυτή την περιπέτεια, να μπορέσουμε να κοιτάξουμε το αύριο με περισσότερη αισιοδοξία. Και ο καλύτερος τρόπος για αυτό είναι να υπάρξει ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας. Γιατί πέρα από τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, αυτό που έχει σημασία τούτη την ώρα, είναι να προστατέψουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας. Θα ακούσω κ. Πρόεδρε με ενδιαφέρον τις προτάσεις σας, ιδιαιτέρως για κάποια θέματα όπως των σχολείων. Αν νομίζετε ότι ετούτη την ώρα πρέπει ή όχι να ανοίξουν γιατί υπάρχει αυτή η δυσκολία. Είναι πολύ αναγκαίο ψυχολογικά για τα παιδιά να ξαναβρεθούν στο χώρο τους, αλλά παρατηρώ και στο διεθνή διάλογο αντίστοιχα φαινόμενα, δεν πρωτοτυπεί η Ελλάδα, με διαφωνίες και στους επιστήμονες. Επομένως είναι χρήσιμο να ακούσω όχι μόνο εγώ –φαντάζομαι θα τις θέσετε και στη δημοσιότητα– και τις δικές σας προτάσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ