Συλλογική αγωγή 1.700 ατόμων κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής καταθέτει το ΙΝΚΑ – Η στάση των δικηγόρων που “σήκωσαν” το θέμα
Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για μη διακοπή ρεύματος μέχρι την εκδίκαση των προσφυγών. Το ΙΝΚΑ υποστηρίζει πως τα υπερκέρδη υπολογίζονται στο 1,4 δις ευρώ. Μέτωπο και από τους δικηγόρους.
Ρήτρα αναπροσαρμογής ρεύματος: Στη Δικαιοσύνη βρίσκεται πλέον και επισήμως το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής μετά την κατάθεση της πρώτης συλλογικής αγωγής από το ΙΝΚΑ, ενώ την ίδια ώρα έφτασε και στη Βουλή μετά την κατάθεση τροπολογίας που είχε προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Σε πρώτη φάση στη συλλογική αγωγή μιλάμε για 1.600 με 1.700 άτομα» ανέφερε ο δικηγόρος του ΙΝΚΑ Αλέξης Αλεξόπουλος. Ωστόσο, όπως επισήμανε μιλώντας στο OpenTV «το δικόγραφο παραμένει ανοικτό και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι και τη δικάσιμο. Είναι ειδικό δικονομικό εχέγγυο της συλλογικής αγωγής, είναι φτιαγμένη για να μπουν όλοι οι καταναλωτές. Δεν πρόκειται κανένας καταναλωτής που θα συμμετάσχει να μείνει ακάλυπτος και δεν πρόκειται κανένας πάροχος να μείνει ανεξέλεγκτος».
Η συλλογική αγωγή στρέφεται, σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο, κατά του μεγάλου παρόχου για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής ως παράνομης, αδιαφανούς, καταχρηστικής και επιβεβλημένης με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
«Το αίτημα της αγωγής είναι να ελεγχθεί η ακυρότητα της ρήτρας και της σύμβασης τιμολόγησης που έχει κάνει ο μεγάλος πάροχος ο οποίος δεν έχει τίποτα να κάνει με το κόστος της ενέργειας» σημείωσε, κάνοντας λόγο για ένα μηχανισμό άντλησης υπερκερδών που εφευρέθηκε και μπήκε στους λογαριασμούς του ρεύματος των καταναλωτών σε όλη τη χώρα τελείως παράνομα, καταχρηστικά και με έναν τρόπο ο οποίος είναι ο ορισμός της αθέμιτης εμπορικής πρακτικής».
Προανήγγειλε πως μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξουν και άλλες αγωγές κατά παρόχων. «Είναι αγωγές και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων οι οποίες θα συνεκδικαστούν συντομότατα, θέλουμε να ελπίζουμε και εντός του μήνα προκειμένου να μην κόβεται το ρεύμα» είπε και διευκρίνισε πως «αφορούν και για ιδιώτες παρόχους και για τη ΔΕΗ γιατί ο καθένας έχει εφαρμόσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής με δικό του τρόπο».
Πάρτι επί 6 μήνες στην πλάτη καταναλωτών
Για πάρτι που γίνεται εδώ και 6 μήνες από τους παρόχους σε βάρος καταναλωτών μίλησε ο δικηγόρος του ΙΝΚΑ, υποστηρίζοντας πως «τα παράνομα υπερκέρδη αγγίζουν το 1,4 δις ευρώ».
«Επί 6 μήνες στη χώρα γίνεται ένα πάρτι. Όποια νομοθετική παρέμβαση και να γίνει και την ευχόμαστε και τη ζητάμε και την περιμένουμε και την προσδοκούμε, εμείς θα συνεχίσουμε γιατί οι πάροχοι θα ελεγχθούν, γιατί το πάρτυ που έγινε επί 6 μήνες στην πλάτη του μισθωτού, του ελεύθερου επαγγελματία, του μικρού μαγαζιού, του οικιακού καταναλωτή, του άνεργου, της νοικοκυράς, του στελέχους δεν θα συνεχιστεί και τα χρήματα θα γυρίσουν πίσω» τόνισε.
Με βάση τα στοιχεία από τη στατιστική ομάδα της Ομοσπονδίας, ο κ. Αλεξόπουλος αποκάλυψε πως «υπολογίζουμε ότι τα παράνομα υπερκέρδη που έχουν συσσωρευτεί πρέπει να αγγίζουν το 1,3 δις μέχρι κοντά το 1,4 δις. Και όποια παρέμβαση και αν γίνει, εάν δεν ελεγχθεί η ρήτρα και δεν ακυρωθεί οι καταναλωτές αυτά τα πληρώνουν ήδη και θα τα πληρώνουν».
Ο ίδιος ανέφερε ότι «από τον Αύγουστο του 2021 ο κάθε πάροχος τελείως αυθαίρετα, τελείως αθέμιτα, τελείως καταχρηστικά ξεκίνησε να εφαρμόζει και να χρεώνει ότι στην κυριολεξία ήθελε». Και κατέληξε: «Αυτό θα το αποδείξουμε στο δικαστήριο, χωρίς να δεσμεύεται από τίποτα και χωρίς να έχει καμία σύνδεση με το κόστος ενέργειας».
Πρωτοβουλία Τσίπρα και Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Τι προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσαν
Στην κατάθεση τροπολογίας, όπως είχε προαναγγελθεί, προχώρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο να μην κόβεται το ρεύμα στους καταναλωτές εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής και να μην επιβαρύνονται οι καταναλωτές έως ότου κριθεί δικαστικά η νομιμότητά της. Με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και συνυπογραφή από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. κατατέθηκε την Τετάρτη η σχετική τροπολογία.
«Η τρέχουσα εφαρμογή στην Ελλάδα της ρήτρας αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε κατέληξε στη δημιουργία μιας de facto «ρήτρας πολλαπλασιασμού» της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, που μεταφέρει καταχρηστικά το σύνολο των διακυμάνσεων των τιμών στους τελικούς καταναλωτές, με σοβαρές παρατυπίες, αδιαφάνεια και παραβάσεις στη συγκρότησή της», είναι το βασικό σκεπτικό με το οποίο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται απαγόρευση της εκτέλεσης εντολών αποσύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης επί των αγωγών που ασκούνται από οποιαδήποτε ένωση καταναλωτών κατά παρόχων και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η απαγόρευση εκτέλεσης εντολών αποσύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος έως την 31/12/2022 ή έως την αναμόρφωση του υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής για κάθε οφειλέτη-τελικό αποδέκτη της ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι ποινές και η σύνδεση με τις δικαστικές εξελίξεις
Με την τροπολογία ορίζεται εξάλλου ότι οι προμηθευτές και οι πάροχοι που έδωσαν την εντολή αποσύνδεσης της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος υποχρεούνται στην επανασύνδεση εντός τριών (3) ημερών από την έναρξη ισχύος των διατάξεων της τροπολογίας ενώ για όποιον αποσυνδέει παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται φυλάκιση έως 1 έτος και χρηματική ποινή έως πεντακόσιες (500) ημερήσιες μονάδες. Όποιος δε παραλείπει να επανασυνδέσει διακοπείσα παροχή ηλεκτρικής ενέργειας θα τιμωρείται με φυλάκιση έως 2 έτη και χρηματική ποινή έως χίλιες (1.000) ημερήσιες μονάδες.
Ειδική αναφορά γίνεται στις προσφυγές που έχουν ήδη κατατεθεί και σε όσες επίκεινται από διάφορους φορείς όπως η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. «Η αποσύνδεση της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω μη καταβολής της ως άνω ρήτρας έχει πρόσφατα κριθεί δικαστικά ότι είναι παράνομη» αναφέρεται.
«Καθίσταται, συνεπώς, αναγκαία η παρέμβαση του νομοθέτη, προκειμένου να ικανοποιηθεί η συνταγματική επιταγή της διασφάλισης της αποτελεσματικότητας της προσφυγής στη Δικαιοσύνη (άρθρο 20 παρ. 1 Συντ., άρθρο 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ), η οποία χάνει το νόημά της όταν ο πολίτης υφίσταται άμεσα μέρος ή και το σύνολο των δυσμενών συνεπειών μιας παράνομης πράξης κατά της οποίας στρέφεται, ιδίως όταν αυτές οι συνέπειες συναρτώνται με την άσκηση οποιασδήποτε ζωτικής δραστηριότητας της καθημερινής του ζωής» προστίθεται.
Επισημαίνεται επίσης πως «ολιγωρίες στην άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων φορέων όπως η ΡΑΕ ή η Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς και καθυστερήσεις που υπάρχουν στη λειτουργία της δικαιοσύνης και των Ανεξάρτητων Αρχών, εξαιτίας της ανεπάρκειας της κυβέρνησης να την υποστηρίξει στο έργο της μέσα στην πανδημία, δεν μπορούν να αναχαιτίσουν την επιταγή άμεσης παρέμβασης και κρατικής πρόνοιας για τους πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν ένα τόσο βασικό αγαθό».
Η προτεινόμενη ρύθμιση, όπως σημειώνεται, «συνιστά αναγκαία και πρόσφορη ενέργεια προκειμένου να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον, που συναρτάται με την αποσόβηση της ραγδαίας εξέλιξης του φαινομένου της έκτακτης υπερχρέωσης των πολιτών και της μετατροπής του σε μείζονα κοινωνική -ανθρωπιστική κρίση, που εντέλει θα πλήξει έτι περαιτέρω την οικονομία και πλείστους θεσμούς της χώρας».
Αναλυτικά ΕΔΩ η ανακοίνωση και η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ
Ρήτρα αναπροσαρμογής ρεύματος: Το μέτωπο των δικηγόρων
Στην κατάθεση αγωγών και ασφαλιστικών μέτρων έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν άμεσα και οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας τους, η οποία πρόσφατα διοργάνωσε και ειδική εκδήλωση για τα νομικά ζητήματα της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά. «Ως Δικηγορικοί Σύλλογοι ζητάμε από την Πολιτεία και όλο τον πολιτικό κόσμο να αντιμετωπίσει με την δέουσα ευαισθησία το πρόβλημα με τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και, αφενός, να αντιμετωπίσει πολιτικά και νομοθετικά τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και, αφετέρου, να εξασφαλίσει ότι δεν θα διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα σε κανέναν καταναλωτή που αδυνατεί να καταβάλει το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής, μέχρι τουλάχιστον να κριθεί δικαστικά η νομιμότητα της ρήτρας αυτής» σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ηλίας Κλάππας.
«Η ρήτρα αναπροσαρμογής ή, άλλως, ρήτρα οριακής τιμής συστήματος προστέθηκε στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο 2021, συνδέοντας με τον τρόπο αυτό τα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης με την εξέλιξη τής αγοράς τού χρηματιστηρίου ενέργειας. Με την ρήτρα αυτή, ο πάροχος μπορούσε πλέον να μετακυλίσει στον καταναλωτή το επιπρόσθετο κόστος από τις διακυμάνσεις του κόστους ενέργειας» αναφέρει και υπογραμμίζει: «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εντός 8 μηνών να τετραπλασιαστεί η αξία της κιλοβατώρας, η οποία από 7 λεπτά τον Αύγουστο του 2021 έφθασε να κοστίζει 28 λεπτά τον Απρίλιο 2022, διογκώνοντας αντίστοιχα τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών».
Καταλήγει πως «οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν μπορούσαν να κωφεύσουν απέναντι σε ένα νομικό πρόβλημα που έπαυσε να αφορά μεμονωμένους καταναλωτές ή ομάδα αυτών, αλλά έγινε πλέον κοινωνικό φαινόμενο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δίκη “αντιεμβολιαστή” δικηγόρου: Πήρε νέα αναβολή για τις 7 Ιουνίου – Δικάζεται για “διασπορά ψευδών ειδήσεων” Σάλος με τους 4 στρατιωτικούς που παρίσταναν τους αστυνομικούς και έδειραν πολίτες – Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα O Χρ. Σεβαστίδης θέτει θέμα “πλαφόν” στις αναβολές που ζητούν δικηγόροι -Το σκέφτεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης; Απολύθηκε ενώ ήταν έγκυος – Αποζημίωση 23.000 ευρώ επιδίκασε στην εταιρεία το ΔικαστήριοΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr