Συναγερμός για τη βλέννα και το φυτοπλαγκτόν: Φόβοι για τον τουρισμό – Κλιμάκιο επιστημόνων στη Λήμνο – ΒΙΝΤΕΟ
Εκτός από τις παραλίες της Λήμνου το φαινόμενο σε μικρότερη έκταση έχει παρατηρηθεί σε παραλίες της Χαλκιδικής αλλά και σύμφωνα με μαρτυρίες ψαράδων και ανοικτά στη θαλάσσια περιοχή των βορειοανατολικών παραλιών του Άι Στράτη υπάρχουν μεγάλες κηλίδες.
Τις δειγματοληψίες της βλέννας που θα ληφθούν από δύτες, την ανάλυση εικόνων από δορυφορικές λήψεις και τα πλάνα από drones στις παραλίες της Λήμνου αλλά και τη θάλασσα στο αρχιπέλαγος μετά την έξαρση του φαινομένου με τη βλέννα στη θάλασσα του Μαρμαρά στην Τουρκία, περιμένουν με αγωνία οι δημοτικές αρχές του όμορφου νησιού του βορείου Αιγαίου προκειμένου να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα.
Εκτός από τις παραλίες της Λήμνου το φαινόμενο σε μικρότερη έκταση έχει παρατηρηθεί σε παραλίες της Χαλκιδικής αλλά και σύμφωνα με μαρτυρίες ψαράδων και ανοικτά στη θαλάσσια περιοχή των βορειοανατολικών παραλιών του Άι Στράτη υπάρχουν μεγάλες κηλίδες.
Ανησυχούν αλλά ακούν τους Έλληνες επιστήμονες
Το μεγάλο ερώτημα που ζητά απάντηση είναι εάν πρόκειται για φυσικό φαινόμενο συγκέντρωσης φυτοπλαγκτόν όπως εξ αρχής υποστήριξαν οι Έλληνες επιστήμονες ή υπάρχουν και εστίες μόλυνσης από το φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε μεγάλη έκταση στην θάλασσα του Μαρμαρά. Οι ντόπιοι αλλά και οι τουρίστες στη Λήμνο παρότι αποφεύγουν να κολυμπήσουν πιστεύουν τα όσα εξ αρχής έχουν πει οι Έλληνες επιστήμονες, ότι δηλαδή πρόκειται για συγκέντρωση φυτοπλαγκτόν που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης άπνοιας διόγκωσαν το φαινόμενο.
Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα την Παρασκευή θα μεταβεί άμεσα κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος στη Λήμνο, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται το φαινόμενου του ευτροφισμού στη θαλάσσια περιοχή του νησιού που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις είναι συγκέντρωση φυτοπλαγκτόν.
“Πρώτη φορά είναι τόσο έντονο το φαινόμενο”
Ο δήμαρχος Λήμνου Δημήτρης Μαρινάκης τόνισε πως το φαινόμενο είναι έντονο στις νοτιοανατολικές παραλίες του νησιού και παρά την ανησυχία που υπάρχει διάχυτη στην τοπική κοινότητα άπαντες είναι αισιόδοξοι πως πρόκειται για φυσικό φαινόμενο που θα διαλυθεί τις επόμενες ημέρες με τη βοήθεια και των καιρικών συνθηκών: “Για να είμαστε ειλικρινείς το φαινόμενο είναι πιο έντονο από ποτέ στις παραλίες του νησιού μας. Υπάρχει ανησυχία. Θα έλεγα ψέματα εάν υποστήριζα το αντίθετο, αλλά οι τοποθετήσεις των επιστημόνων είναι καθησυχαστικές και έτσι μένουμε ψύχραιμοι και αισιόδοξοι. Όπως λένε και οι ψαράδες που έχουν μεγάλη εμπειρία έχει παίξει σημαντικό η παρατεταμένη άπνοια των τελευταίων ημερών και πως εφόσον αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες η βλέννα θα διαλυθεί. Μάλιστα οι ψαράδες την αποκαλούν κολοπάνα από φυτοπλαγκτόν και σε μικρότερη έκταση έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν. Σίγουρα οι δορυφορικές λήψεις θα μας βοηθήσουν για να εκτιμήσουμε καλύτερα την κατάσταση”.
Φτάνουν δύτες και επιθεωρητές
Οπως τόνισε ο δήμαρχος Λήμνου την Παρασκευή περιμένει στο νησί επιθεωρητές στο νησί όπου και θα διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχει ρύπανση στις παράκτιες περιοχές και με τη βοήθεια δυτών θα προχωρήσουν σε δειγματοληψία. Τα δείγματα θα αποσταλούν στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για να διενεργηθούν οι απαιτούμενες αναλύσεις. Παράλληλα, έχουν ληφθεί ήδη δείγματα που εστάλησαν για ανάλυση σε εργαστήριο στην Αθήνα για να διαπιστωθεί η ασφάλεια των υδάτων κολύμβησης.
Το Σάββατο 26/6 ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση θα μεταβούν στη Λήμνο για να κάνουν αυτοψία στις παραλίες του νησιού και να επιβλέψουν τις δειγματοληψίες που θα πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, τις οποίες θα κάνουν δύτες του Ινστιτούτου στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του νησιού.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώνεται από τους Δρα. Σωτήρη Ορφανίδη, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ωκεανογραφίας και θαλάσσιων Βιοεπιστημών, Γιώργο Τσιρτσή και Θαλάσσιας Τηλεπισκόπισης, Κώστα Τοπουζέλη για την εικόνα που παρουσιάζει το Βόρειο Αιγαίο, όπως καταγράφεται επίγεια και δορυφορικά. Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνηθεί εάν και κατά πόσο το ελεγχόμενο φαινόμενο ευτροφισμού που παρατηρείται στη θάλασσα της Λήμνου συνδέεται με το ζήτημα πλαγκτονικής βλέννας που παρουσιάζεται σε έντονο βαθμό στη θάλασσα του Μαρμαρά.
Πληροφορίες – ΒΙΝΤΕΟ: ethnos.gr – OPENTV
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γλυκά Νερά: Η αποκάλυψη του Ταξίαρχου Κατερινόπουλου για το ταξίδι στην Κρήτη ένα μήνα πριν τη δολοφονία της Καρολάιν και η αναπαράσταση που δεν έγινε – ΒΙΝΤΕΟ Θεσσαλονίκη: Ντου της αστυνομίας σε μεταμεσονύχτιο γλέντι γάμου – Τραυματίες 5 αστυνομικοί Μονή Πετράκη: “Αν είχα γυρίσει για δευτερόλεπτα να δω τι γίνεται δεν θα είχα πρόσωπο” – Συγκλονίζει ο τραυματίας γραμματέας του Συνοδικού Δικαστηρίου – BINTEO Μητσοτάκης για μετάλλαξη Δέλτα κορονοϊού: “Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς – Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε” – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ Θεσσαλονίκη: Δίωξη σε 64χρονο για γενετήσιες πράξεις με ανήλικηΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr