Συναγερμός στην Κρήτη: Γέμισαν την πισίνα ξενοδοχείου με υδροχλωρικό οξύ αντί για χλώριο! – ΦΩΤΟ
Στην προσπάθειά τους οι εργαζόμενοι να βρουν λύση, έριξαν νερό που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί τοξική νέφωση.
Συναγερμός σήμανε στην Κρήτη το μεσημέρι της Τρίτης, σε ξενοδοχείο του Αγίου Νικολάου όπου κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης έγινε ένα λάθος και αντί για χλώριο μπήκε σε δεξαμενή στην πισίνα… υδροχλωρικό οξύ.
Υδροχλωρικό οξύ: Κάηκαν ρούχα υπαλλήλων και προκλήθηκε τοξική νέφωση
Χρειάστηκε η επέμβαση ειδικών από την 3η ΕΜΑΚ Κρήτης καθώς επρόκειτο για χημικό συμβάν υψηλού κινδύνου για τα άτομα που θα εκτίθενται στο οξύ είτε εισπνέοντας το είτε εάν ερχόταν σε επαφή με το δέρμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του creta24.gr, από το λάθος που έγινε, προκλήθηκε χημική ένωση με αποτέλεσμα από το σημείο να πεταχτεί αφρός που ήταν πολύ καυστικός και είχε κατά πληροφορίες αποτέλεσμα και το κάψιμο των ρούχων κάποιων υπαλλήλων.
Επίσης, στην προσπάθειά τους οι εργαζόμενοι να βρουν λύση, έριξαν νερό που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί τοξική νέφωση.
Τελικώς, το περιστατικό αντιμετωπίστηκε με ασφάλεια από την 3η ΕΜΑΚ , δεν κινδύνευσαν άτομα του ξενοδοχείου ή πυροσβέστες και οι δεξαμενές καθαρίστηκαν
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπερδεύουν το υδροχλωρικό οξύ με το υδροχλώριο. Το υδροχλώριο προσδίδει στο υδροχλωρικό οξύ τις χαρακτηριστικές του ιδιότητες, είναι ένα αέριο διαλυτό στο νερό ενώ η διαλυτότητά του είναι πολύ μεγάλη αφού σε θερμοκρασία 00 C, 1 λίτρο νερού μπορεί να διαλύσει περί τα 2χ10² λίτρα υδροχλωρίου. Γι’ αυτό τον λόγο έχουν και τον ίδιο χημικό τύπο, HCl, ενώ καλό είναι να γνωρίζουμε πως για να παρασκευασθεί το υδροχλωρικό οξύ αρκεί και μόνο να φέρουμε σε επαφή το υδροχλώριο με το νερό!
Το υδροχλωρικό οξύ χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό λεκανών των αφοδευτηρίων, για τον καθαρισμό των τοίχων από τις πολλές ασβεστώσεις, για τον καθαρισμό των μετάλλων πριν το γαλβανισμό τους με ψευδάργυρος, για την παραγωγή ζελατίνης, στην επεξεργασία δέρματος και αλλού. Το χρησιμοποιούμε γενικά για τον καθαρισμό επιφανείας μετάλλων από οξειδώσεις, για τη χάραξη ψευδαργύρου αλλά και πολλές βιομηχανικές και εργαστηριακές εφαρμογές.
Η κατάποση υδροχλωρικού οξέος μπορεί να προκαλέσει σημαντικά εγκαύματα σε όλο γαστρεντερικό σύστημα (οισοφάγο, στομάχι και έντερο), αφού θα περάσει από το φάρυγγα και τον οισοφάγο για να καταλήξει στο στομάχι. Μια ποσότητα του επίσης θα περάσει και στο αίμα! Ωστόσο το εύρος των βλαβών εξαρτάται από την ποσότητα κατάποσης του. Προσβάλλει το δέρμα και καταστρέφει κάθε φυτικό ή ζωικό ιστό ενώ η οσμή του είναι ερεθιστική και αποπνικτική.
Πάντως είναι σχεδόν ακατόρθωτο να καταπιεί ένας καταναλωτής μεγάλες ποσότητες αφού το υδροχλωρικό οξύ καίει τόσο πολύ ώστε δεν μπορεί κάποιος να συνεχίσει να πίνει ακατάπαυστα. Σε κάθε περίπτωση μετά από κατάποση υδροχλωρικού οξέος, θα πρέπει να γίνεται άμεση εισαγωγή σε νοσοκομείο, ώστε να διενεργηθεί το συντομότερο πλύση στομάχου και αραίωση με υγρά αλκαλικού περιεχομένου ενώ σε περίπτωση που υπάρχουν βλάβες σε εσωτερικά σημεία του ανθρώπινου οργανισμού απαιτείται χειρουργική επέμβαση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συναγερμός στην Κρήτη: Γέμισαν την πισίνα ξενοδοχείου με υδροχλωρικό οξύ αντί για χλώριο! – ΦΩΤΟ Κρήτη: Τουρίστρια πνίγηκε σε πισίνα ξενοδοχείουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr