Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Συνάντηση Φλωρίδη με το νέο ΔΣ των Δικαστών και Εισαγγελέων: Τι ζήτησαν οι δικαστές από τον Υπ. Δικαιοσύνης – “Θέλουμε ουσιαστικό όχι συμβουλευτικό ρόλο στην επιλογή της ηγεσίας”

Να ληφθούν μέτρα για τη λεκτική βία κατά δικαστών όταν ασκούν τα καθήκοντα τους ζήτησαν οι δικαστές από τον Γ. Φλωρίδη - Ξεκάθαρο αίτημα για θέσπιση προγράμματος εθελούσιας εξόδου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνάντηση Φλωρίδη με το νέο ΔΣ των Δικαστών και Εισαγγελέων: Τι ζήτησαν οι δικαστές από τον Υπ. Δικαιοσύνης – “Θέλουμε ουσιαστικό όχι συμβουλευτικό ρόλο στην επιλογή της ηγεσίας” EUROKINISSI

Σειρά αιτημάτων τους για σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν, έθεσαν οι δικαστές στον Γ. Φλωρίδη, στη συνάντηση που είχε το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων με τον Υπουργό Δικαιοσύνη. Οι δικαστές προέβαλαν μάλιστα ενστάσεις για την πρόσφατη διάταξη Φλωρίδη, με την οποία τους δίδεται για πρώτη φορά λόγος στην προεπιλογή των υποψηφίων για την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων , την οποία αποκάλυψε το dikastiko.gr . Υπενθυμίζεται πως με τη διάταξη που κατατέθηκε ήδη σε νομοσχέδιο στη Βουλή προβλέπεται ότι θα διενεργούνται ψηφοφορίες στις Διοικητικές Ολομέλειες των Δικαστηρίων και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις θέσεις των Προέδρων και των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς επίσης και στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η λίστα των ονομάτων διαβιβάζεται στον Υπουργικό Δικαιοσύνης και από εκεί ακολουθεί η διαδικασία της Βουλής και του Υπουργικού Συμβουλίου .

Ουσιαστικό ρόλο”

Η απάντηση των δικαστών είναι πως δεν αρκούνται σε συμβουλευτικό ρόλο, να εκφράζουν δηλαδή δια της ψήφου τους την προτίμηση στους π.χ πέντε επικρατέστερους για τη θέση του προέδρου ή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εκ των οποίων την τελική επιλογή θα έχει το υπουργικό συμβούλιο: “ Διαχρονικό αίτημα της Ένωσης είναι η συνταγματική αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Το Δικαστικό Σώμα δεν θα πρέπει να περιοριστεί στη συμβουλευτική γνώμη προς την κυβέρνηση αλλά να έχει την ουσιαστική δυνατότητα προεπιλογής των υποψηφίων. “, αναφέρει η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων.

ταμείο νέων δικηγόρων

freepik

Εθελούσια

Παράλληλα οι δικαστές τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της θέσπισης προγράμματος εθελούσιας εξόδου για δικαστικούς λειτουργούς, το οποίο, όπως είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr σκέφτεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η απόφαση φέρεται να έχει ληφθεί από τον Γ. Φλωρίδη, και το Υπουργείο ήδη έχει καταρτίσει σχέδιο , βάσει του οποίου θα πριμοδοτηθεί ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου περιορισμένου και αυστηρά καθορισμένου αριθμού δικαστών και εισαγγελέων με ανυπέρβλητα προβλήματα υγείας . Το πρόγραμμα είναι έτοιμο προς άμεση ενεργοποίηση μετά την έγκριση των σχετικών κονδυλίων που απαιτούνται από το Υπουργείο Οικονομικών , αφού είναι ξεκάθαρα πως θα δοθούν κίνητρα προς τους δικαστικούς λειτουργούς (οικονομικά, συνταξιοδοτικά και αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης) για να αποχωρήσουν πρόωρα. Είναι δε προφανές πως τον τελικό λόγο θα έχει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το πρόγραμμα θα αφορά :

-Περιορισμένο αριθμό δικαστικών λειτουργών (δεύτερου βαθμού κυρίως) που παρουσιάσει καταγεγραμμένα προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους εντείνοντας το ζήτημα των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης.

-Ο αριθμός αυτός θα είναι αυστηρά καθορισμένος και δε θα ξεπερνά τους 100, με πιθανότερο αριθμό κοντά στους 80.

-Θα δοθούν κίνητρα ανάλογα με αυτά που είχαν δοθεί κατά το παρελθόν, τις δυο φορές που είχε εφαρμοστεί αυτό το μέτρο.

Πρόβλεψη εθελουσίας εξόδου σε δικαστικούς λειτουργούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας”, είναι το αίτημα των δικαστών.

Τα υπόλοιπα αιτήματα

Κατά τη συνάντηση του προεδρείου της Ένωσης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης , η ΕνΔΕ αναφέρει πως “καταθέσαμε τις θέσεις μας, προβάλλαμε τα αιτήματά μας και ακολούθησε γόνιμος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με θετική ανταπόκριση του κ. Υπουργού σε πολλά επιμέρους ζητήματα.

Ακολουθεί το υπόμνημα που καταθέσαμε στον Υπουργό:

Συμμετοχή των Δικαστικών Ενώσεων στις επιτροπές του Υπουργείου που αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την κατάσταση των Λειτουργών της. Εκφράζουμε την διαμαρτυρία μας για την μη κλήση των εκπροσώπων των Ενώσεων στην επιτροπή του ΚΟΔΚΔΛ.

-Άμεση λήψη νομοθετικών μέτρων ώστε να εξαλειφθούν τα αυξημένα κρούσματα άσκησης λεκτικής βίας σε βάρος δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους.

-Αύξηση των οργανικών θέσεων Εφετών και Προέδρων Εφετών μετά την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας. Σε διαφορετική περίπτωση θα εμφανιστεί σύντομα το φαινόμενο της υπερσυσσώρευσης δικαστικής ύλης στον δεύτερο βαθμό και μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων.

-Επανεξέταση της πρότασης της Ένωσης για ενίσχυση της δικαστικής μεσολάβησης στις πολιτικές υποθέσεις.

-Πρόβλεψη εθελουσίας εξόδου σε δικαστικούς λειτουργούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

-Προκαταβολή των εξόδων μετακίνησης των δικαστικών λειτουργών όταν μεταβαίνουν σε περιφερειακές έδρες δικαστηρίων.

-Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο εξαγγελθέν πλαίσιο περαιτέρω αυστηροποίησης της ποινικής νομοθεσίας κατά παρέκκλιση βασικών αρχών που έχουν καθιερωθεί με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

-Δηλώνουμε την διαφωνία μας στον περιορισμό της αρχής της δημοσιότητας της δίκης με οποιονδήποτε τρόπο. Η δικαστική λειτουργία αντλεί τη νομιμοποίησή της από την αιτιολογία των αποφάσεων και τη δημοσιότητα της διαδικασίας.

-Διαχρονικό αίτημα της Ένωσης είναι η συνταγματική αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Το Δικαστικό Σώμα δεν θα πρέπει να περιοριστεί στη συμβουλευτική γνώμη προς την κυβέρνηση αλλά να έχει την ουσιαστική δυνατότητα προεπιλογής των υποψηφίων”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ