Συνάντηση των Δικαστών με τον Υπουργό Δικαιοσύνης: Ζητούν Αύξηση 10% στον βασικό μισθό και επικαιροποίηση επιδομάτων – Τι τους απάντησε ο Γ. Φλωρίδης

Σύμφωνα με έρευνα των ενώσεων οι έλληνες δικαστές είναι τελευταίοι σε μισθολογική κατάταξη στην ΕΕ. Τα “συμφωνημένα” προεκλογικά ζήτησαν οι δικαστές συν την αύξηση του κατώτατου μισθού , δεδομένων των αυξήσεων που έχουν δοθεί συνολικά από την κυβέρνηση- Κατάργηση διάταξης για τις προαγωγές έθεσαν όλες οι ενώσεις.

NEWSROOM
Συνάντηση των Δικαστών με τον Υπουργό Δικαιοσύνης: Ζητούν Αύξηση 10% στον βασικό μισθό και επικαιροποίηση επιδομάτων – Τι τους απάντησε ο Γ. Φλωρίδης

Τα “συμφωνηθέντα” προεκλογικά με την κυβέρνηση, συν την αύξηση του βασικού μισθού των δικαστικών λειτουργών που δεν είχε τεθεί τότε , ζήτησαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των 5 δικαστικών ενώσεων, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχαν χθές το απόγευμα. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα όπως διαβεβαιώνουν και οι δύο πλευρές, και θα υπάρξει δεύτερη συνάντηση με τον αρμόδιο για τα οικονομικά ζητήματα, υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη.

Συμφωνία 

Οι δικαστές ζήτησαν να τηρηθεί η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης (όπως είχε γράψει το dikastiko.gr) , κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό και τους τότε αρμόδιους υπουργούς Κώστα Τσιάρα (Δικαιοσύνης) και Θόδ. Σκυλακάκη (αναπληρωτής Οικονομικών) , ότι τα οικονομικά αιτήματα των δικαστών θα ικανοποιηθούν στα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης. 

Tα αιτήματα που έγιναν δεκτά τότε αφορούν επικαιροποίηση (αύξηση) στα επιδόματα των δικαστικών λειτουργών που σχετίζονται με το κόστος ζωής και τις ειδικές συνθήκες άσκησης του λειτουργήματός τους, προβάλλοντας αφενός την έκρηξη του κόστους ζωής και αφετέρου το γεγονός ότι αυτά περικόπηκαν το 2008 και είναι καθηλωμένα στα επίπεδα του 1997!

Πρόκειται για επιδόματα αποζημιωτικού χαρακτήρα και το αίτημα των δικαστών αφορά την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2008, τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωρεί σε αναπροσαρμογές προς τα πάνω σε συντάξεις και βασικό μισθό και βέβαια στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Τα επιδόματα αυτά έχουν σχέση με τις ειδικές συνθήκες του λειτουργήματος (δηλαδή προσφορά υπηρεσιών σε παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές, προσφορά υπηρεσιών δίχως ωράριο, κατ’ οίκον εργασία κλπ) και τα ανελαστικά έξοδα όπως για π.χ αγορά βιβλίων, συνδρομές σε τράπεζες νομικών πληροφοριών, αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, διπλή κατοικία, έξοδα μετάβασης στον τόπο υπηρεσίας κλπ.

Τα έξοδα αυτά είναι δεδομένα για τους δικαστές – εισαγγελείς και με το ποσό που λαμβάνουν μετά την αύξηση του κόστους ζωής, εξανεμίζονται.

Σύμφωνα με το αίτημά τους οι δικαστικοί λειτουργοί είχαν ζητήσει:

α) την επαναφορά από 1.1.2023 των τριών δικαστικών επιδομάτων (αντισταθμιστικό, πάγια αποζημίωση και αποζημίωση εξόδων παράστασης) στο επίπεδο, που αυτά προβλέπονταν το έτος 2008 και

β) τη θέσπιση ρύθμισης αντίστοιχης με το άρθρο 57 παρ. 3 περ. β΄ του ν. 3691/2008, περί αυτόματης κατ’ έτος επικαιροποίησης των επιδομάτων αυτών, αναλόγως της αύξησης του κόστους ζωής, στο πρότυπο της ισχύουσας για τις συντάξεις.

Freepik

10% 

Παράλληλα τέθηκε για πρώτη φορά θέμα αύξησης του βασικού μισθού των δικαστικών λειτουργών, του μισθού δηλαδή με τον οποίο εισέρχεται στο σώμα ο πρωτοδίκης κατά 10%. Να φτάσει δηλαδή στα 2.300 μικτά, δεδομένων των αυξήσεων που έχουν δοθεί σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες (οι δικαστές είναι μισθοδοτούμενοι από το δημόσιο χωρίς όμως να είναι δημόσιοι υπάλληλοι με την στενή έννοια). Οι δικαστικές ενώσεις προέβαλλαν την δεδομένη αύξηση του κόστους ζωής αλλά και το γεγονός ότι π.χ οι πρωτοδίκες διορίζονται σε ακριτικές ή παραμεθόριες περιοχές και θα πρέπει να ανταποκριθούν σε αυξημένα έξοδα στέγασης, βιβλιοθήκης, τεχνικού εξοπλισμού κλπ. Παράλληλα αναφέρθηκαν και σε μελέτη που εχουν εκπονήσει, σύμφωνα με την οποία, είναι τελευταίοι σε μισθολογική κατάταξη στην ΕΕ, με την υπόμνηση ότι η αξιοπρεπής αμοιβές είναι ζήτημα θεσμικής ανεξαρτησίας για τους δικαστές.

Προαγωγές

Όλες οι ενώσεις έθεσαν ως κεντρικό θεσμικό ζήτημα “κατάργησης του άρθρου 81 παρ. 8 ΚΟΔΚΔΛ που εμποδίζει την προσφυγή των συναδέλφων στην Ολομέλεια ΑΠ”,σχετικά με το θέμα των μη προαγωγών τους. Πρόκειται για τη διάταξη που επιβάλλει την ύπαρξη 2 ή 3 θετικών κρίσεων στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για την προαγωγή ενός δικαστή ώστε να έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά της μη προαγωγής του. Για τους δικαστές είναι κομβικό θέμα, καθώς θεωρούν πως αυτή η διάταξη εμποδίζει τους συναδέλφους τους σε μια δεύτερη κρίση, ενώ επίσης αναφέρουν πως η διάταξη αυτή ουσιαστικά τέθηκε “εν κρυπτώ” αφού δεν ήταν ούτε στη διαβούλευση, ούτε στην ακρόαση των φορέων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων “πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των Δικαστικών Ενώσεων με τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γεώργιο Φλωρίδη. Στη συνάντηση, η οποία έγινε σε θετικό κλίμα, συζητήθηκαν θεσμικά ζητήματα της Δικαιοσύνης και οικονομικά αιτήματα των Δικαστικών Λειτουργών. Περαιτέρω, οι εκπρόσωποι των Δικαστικών Ενώσεων έχουν ζητήσει συνάντηση και με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη”. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι προεδροι – εκπρόσωποι ενώσεων , Μαργαρίτα Στενιώτη, Πρόεδρος Εφετών, Παναγιώτης Δανιάς, Εφέτης Δ.Δ, Ευάγγελος Μπακέλας, Εισαγγελέας Εφετών, Δημήτριος Τσακανίκας, Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου , Εμμανουέλα Πανοπούλου, Νομική Σύμβουλος του Κράτους.

Νέα συνάντηση

Παράλληλα μέχρι 31 Ιουλίου θα υπάρξει συνάντηση του Υπουργού με όλο το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών- Εισαγγελέων, όπου θα τεθούν και επιπλέον ζητήματα που αφορούν την πολιτική και ποινική δικαιοσύνη και συγκεκριμένα μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζει ο κ. Φλωρίδης και περιέγραψε στις προγραμματικές δηλώσεις. Έτσι όσον αφορά στην δικαστηριακή ύλη και την κατανομή της, η θέση που εκφράζεται είναι συγκεκριμένη:

– Για τη μετακύλιση ύλης από τα πρωτοδικεία στα ειρηνοδικεία (δηλαδή να δικάζουν τα ειρηνοδικεία οικονομικές διαφορές μέχρι 40–50.000 ευρώ αλλά και οικογενειακές υποθέσεις) η άποψη είναι πως ενδεχομένως τα ειρηνοδικεία είναι ακόμα επιβαρυμένα με τις υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών (κυρίως με δευτερογενή ζητήματα όπως επανακαθορισμός δόσεων και τόκων). Γιαυτό και γίνεται έρευνα εκ μέρους της ΕνΔΕ για τα αριθμητικά δεδομένα, τόσο στα ειρηνοδικεία όσο και στα Πρωτοδικεία, κυρίως τα μεγάλα, που έχουν μεγάλο στοκ υποθέσεων.

-Για την μεταφορά ύλης σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους, η θέση της Ένωσης είναι απολύτως θετική και συγκεκριμένα να αναλάβουν όλες τις ένορκες βεβαιώσεις οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι και τις προσημειώσεις και διαταγές πληρωμής οι συμβολαιογράφοι. Θεωρείται δε πως αυτό θα είναι μεγάλη ελάφρυνση για τα Πρωτοδικεία, κυρίως της Αθήνας που έχει τεράστιο όγκο υποθέσεων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr