Συνεχίζεται το μπλόκο δικηγόρων σε ποινικές δίκες και πλειστηριασμούς: Ολόκληρη η απόφαση της Ολομέλειας – Βάζουν “πλάτη” οι δικαστικοί επιμελητές

Η επιστολή-σύσταση του προέδρου της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας να μην υπογράφουν δηλώσεις συνέχισης πλειστηριασμών από τράπεζες και funds.

NEWSROOM
Συνεχίζεται το μπλόκο δικηγόρων σε ποινικές δίκες και πλειστηριασμούς: Ολόκληρη η απόφαση της Ολομέλειας – Βάζουν “πλάτη” οι δικαστικοί επιμελητές

Αποκλιμάκωση έφερε όπως έγραψε το dikastiko.gr η μεταφορά δικαστηριακής ύλης αλλά με… αστερίσκους καθώς το μπλόκο δικηγόρων σε ποινικές δίκες και πλειστηριασμούς συνεχίζεται μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

Και όπως προειδοποιεί η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων σε περίπτωση που «η κυβέρνηση εμμείνει στην προτεινόμενη ρύθμιση του 349 ΚΠΔ, η Ολομέλεια προτείνει την αναστολή της απόφασής της για αποχή στα κακουργήματα μετά τη δεύτερη διακοπή για τρείς μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ».

Με τους… αστερίσκους της Ολομέλειας Δικηγόρων να αφορούν κυρίως τους Ποινικούς Κώδικες, το νέο Δικαστικό Χάρτη αλλά και τα πάγια οικονομικά και φορολογικά αιτήματά τους – όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση της Πέμπτης – στο πλευρό τους φαίνεται πλέον να έχουν και τους δικαστικούς επιμελητές σχετικά με την συνέχιση αποχής τους από πλειστηριασμούς.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται υπήρξε ιδιαίτερη θετική ανταπόκριση από την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας (ΟΔΕΕ) στο αίτημα που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγόρων, Δημήτρης Βερβεσός, μέσω σχετικής επιστολής του προκειμένου να υπάρξει στήριξη των δικαστικών επιμελητών στην στοχευμένη αποχή των δικηγόρων από τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης τραπεζών και funds – με μη υπογραφή δηλώσεων συνεχίσεως πλειστηριασμών μέχρι και τις 26-2-2024.

Βάζουν “πλάτη” οι δικαστικοί επιμελητές: Τι λέει ο πρόεδρος της ΟΔΕΕ, Ν. Γιάννης

Μετά την επιστολή Βερβεσού, ακολούθησε η επιστολή- σύσταση προς τους δικαστικούς επιμελητές από τον Πρόεδρο της ΟΔΕΕ, Νικόλαο Γιάννη, να μην υπογράφουν δηλώσεις συνέχισης πλειστηριασμών, εκπροσωπώντας τρίτους (funds κλπ), συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στο κοινό διεκδικητικό πλαίσιο.

«Σας συστήνουμε να μην υπογράφετε δηλώσεις συνεχίσεως πλειστηριασμών, εκπροσωπώντας τρίτους (funds κλπ), έτσι ώστε να συμβάλλουμε με το δικό μας τρόπο στην αποχή των δικηγόρων για το φορολογικό – ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο επηρεάζει και τον κλάδο μας» ανέφερε ο κ. Γιάννης.

Η ανταπόκριση στην επιστολή Βερβεσού: «Καλούμε την Ομοσπονδία να σταθεί αλληλέγγυα»

Στην επιστολή προς την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, ο Δ. Βερβεσός ανέφερε πως «η Ολοµέλεια των Προέδρων των ∆ικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κατά τη συνεδρίασή της στις 7-2-2024 αποφάσισε να προτείνει στους ∆ικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας την αποχή των µελών τούς από την έκδοση διαταγών πληρωµής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και Εταιρειών ∆ιαχείρισης Απαιτήσεων (funds) µέχρι και τις 26- 2-2024 και οι ∆ικηγορικοί Σύλλογοι της Χώρας λαµβάνουν αποφάσεις προς υλοποίηση της απόφασης αυτής. Στο πλαίσιο αυτό, καλούµε την Οµοσπονδία σας να σταθεί αλληλέγγυα στον αγώνα µας και ζητούµε να λάβει απόφαση για αποχή των ∆ικαστικών Επιµελητών από τις πάσης φύσεως διαδικαστικές πράξεις συνέχισης προγραµµάτων πλειστηριασµού».

Μπλόκο δικηγόρων σε ποινικές δίκες και πλειστηριασμούς: Συνεχίζεται – Τι αναφέρει η απόφαση

Στα θετικά σημεία του ερανιστικού νομοσχεδίου, οι δικηγόροι σημειώνουν πως οι διατάξεις του «κατ’ αποδοχή των σχετικών προτάσεων της Ολομέλειας, διευρύνουν την δικηγορική ύλη σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο για την κοινωνία και τον κλάδο, ενισχύουν το θεσμικό ρόλο του δικηγόρου, ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης και τον αναβαθμίζουν σε ουσιαστικό παράγοντα απονομής της Δικαιοσύνης».

Τονίζουν δε ότι παράλληλα «ρυθμίζεται το ζήτημα της καταβολής των αποζημιώσεων της νομικής βοήθειας που αφορούν όλες τις υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί γραμμάτια μέχρι 31.12.2023, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που οι δικηγόροι δεν έκαναν χρήση του άρθρου 69 του ν. 5016/2023 και εκείνων όπου έγινε χρήση της άνω διάταξης, ως προς το υπόλοιπο είκοσι τοις εκατό (20%)».

Για τους λόγους αυτούς εξάλλου αποφασίστηκε η μερική αποκλιμάκωση της αποχής τους, πλην όμως όπως αναφέρει η απόφαση παραμένουν ακόμη κάποια «αγκάθια». Βασικά εκ των οποίων είναι οι νέοι Ποινικοί Κώδικες.

«Απέχουν μακράν από τις προτάσεις της Ολομέλειας» λένε – Τι απαντούν για το Δικαστικό Χάρτη

Σύμφωνα με την απόφαση των Δικηγορικών Συλλόγων, το σχέδιο νόμου για τους Ποινικούς Κώδικες «απέχει των προτάσεων της Ολομέλειας και μάλιστα σε σημαντικά θέματα, που θίγουν τη φιλελεύθερη φιλοσοφία που πρέπει να διέπει ένα ευρωπαϊκό ποινικό νομοθέτημα, οδηγώντας σε μία άκρα αυστηροποίηση των ποινών, φαλκιδεύει ουσιώδη δικαιώματα του κατηγορουμένου και στοχοποιεί το δικηγόρο ως ποινικό υπερασπιστή».

Υπό εξέταση βρίσκεται και το «ζήτημα του δικαστικού χάρτη της χώρας όπου συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του δικηγορικού σώματος με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποδοχή των θέσεών του, όπως έχουν διαμορφωθεί με αποφάσεις της Ολομέλειας».

Στο τραπέζι παραμένουν επίσης βασικά οικονομικά αιτήματα του κλάδου, που είναι σε εκκρεμότητα όπως κατάργηση, άλλως, μείωση ΦΠΑ σε δικαστηριακές υποθέσεις, επέκταση απαλλαγής από ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25000 ευρώ, υποχρεωτική παράσταση στα συμβόλαια, επανεξέταση των γραμματίων προείσπραξης, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αύξηση αμοιβών εμμίσθων κλπ.

Η προειδοποίηση των δικηγόρων για τις αναβολές

Η Ολομέλεια αποφάσισε επίσης να προτείνει καθολική αποχή την ημέρα ψήφισης στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση δε, που η Kυβέρνηση εμμείνει στην προτεινόμενη ρύθμιση του 349 ΚΠΔ, η Ολομέλεια προτείνει την αναστολή της απόφασής της για αποχή στα κακουργήματα μετά τη δεύτερη διακοπή για τρείς μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr