Συνεχίζεται το τσουνάμι αντιδράσεων για την παρέμβαση Κλάπα – Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου: Δεν νοείται ο δικαστικός λειτουργός να υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο
Σύμφωνα με τους δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «ενέργειες προς την αντίθετη κατεύθυνση, ακόμη κι αν συγκυριακά φαίνεται να εναρμονίζονται με το "κοινό περί δικαίου αίσθημα", καταλήγουν να υπονομεύουν την αξιοπιστία του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης».

Συνεχείς είναι οι αντιδράσεις για την εντολή που έδωσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, σχετικά με τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών λειτουργών που άφησαν ελεύθερους τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα της Πολεοδομίας Ρόδου.
Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου «αισθάνεται υποχρεωμένη να διακηρύξει τη θέση της ότι, υπό το υφιστάμενο πλέγμα εγγυήσεων της δικαστικής ανεξαρτησίας, κοινό και υπερνομοθετικό, εθνικό και διεθνές, δεν νοείται ο δικαστικός λειτουργός να υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο για την, έστω εσφαλμένη, κρίση που εξέφερε κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών του καθηκόντων», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Προηγήθηκαν ανακοινώσεις από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και την Ένωση Διοικητικών Δικαστών.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε νωρίτερα το dikastiko.gr, για το θέμα συνεδριάζει σήμερα η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, η οποία καλείται να αποφασίσει αν θα ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης την πειθαρχική δίωξη της προέδρου του Αρείου Πάγου.
Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Όλη η ανακοίνωση
Εξ αφορμής ποινικής υπόθεσης που έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου αισθάνεται υποχρεωμένη να διακηρύξει τη θέση της ότι, υπό το υφιστάμενο πλέγμα εγγυήσεων της δικαστικής ανεξαρτησίας, κοινό και υπερνομοθετικό, εθνικό και διεθνές, δεν νοείται ο δικαστικός λειτουργός να υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο για την, έστω εσφαλμένη, κρίση που εξέφερε κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών του καθηκόντων.
Εκτιμά δε ότι ενέργειες προς την αντίθετη κατεύθυνση, ακόμη κι αν, συγκυριακά, φαίνεται να εναρμονίζονται με το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», από το οποίο, πάντως, ο δικαστής οφείλει να μένει ανεπηρέαστος, μακροπρόθεσμα, καταλήγουν να υπονομεύουν την αξιοπιστία του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δίκη για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Διατάχθηκε η προσωπική εμφάνιση του κατηγορούμενου – Θα απολογηθεί ή θα επιλέξει το δικαίωμα της σιωπής; Δολοφονία Φαίης Μπακογιώργου: Οδηγούνται στη φυλακή σπιτονοικοκυρά, μητέρα και αδερφή – Οι ποινές που επιβλήθηκαν Από το 1993 η απάντηση του Αρείου Πάγου για τον πειθαρχικό έλεγχο δικαστικών λειτουργών: «Οι δικαστές ελέγχονται για αντικειμενικά σφάλματα, που οφείλονται σε πρόθεση ή βαριά αμέλεια» Κατάθεση Εβελίνας Παπούλια στη δίκη Φιλιππίδη: «Είναι ένας πολύ κακός άνθρωπος… Μου έδειχνε τα γεννητικά του όργανα»Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr