Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για Δικαστικό Ένσημο: Yποχρεωτική έγγραφη ενημέρωση για τη διαμεσολάβηση – Επιστολή δικηγόρων στον Υπουργό Δικαιοσύνης
Επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και όλους τους βουλευτές δικηγόρους με αίτημα την κατάργηση του Δικ.Ενσήμου και της υποχρεωτικής έγγραφης ενημέρωσης για τη διαμεσολάβηση, απέστειλε η παράταξη του Δημήτρη Αναστασόπουλου στον ΔΣΑ. Σε αυτήν, με την οποία ζητείται η άμεση κατάργηση και των δύο μέτρων, αναφέρεται: «Όπως έχει καταστεί ευρέως γνωστό, με πρόσφατη, αιφνιδιαστική […]
Επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και όλους τους βουλευτές δικηγόρους με αίτημα την κατάργηση του Δικ.Ενσήμου και της υποχρεωτικής έγγραφης ενημέρωσης για τη διαμεσολάβηση, απέστειλε η παράταξη του Δημήτρη Αναστασόπουλου στον ΔΣΑ.
Σε αυτήν, με την οποία ζητείται η άμεση κατάργηση και των δύο μέτρων, αναφέρεται: «Όπως έχει καταστεί ευρέως γνωστό, με πρόσφατη, αιφνιδιαστική τροπολογία της 28ης Νοεμβρίου 2019 -πλέον άρθρο 42 του Ν.4640/2019 για τη διαμεσολάβηση- επαναφέρεται αναδρομικά το δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, λίγο μόνον καιρό μετά την κατάργησή της.
Η ως άνω ρύθμιση αντίκειται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως έχει, άλλωστε, γίνει δεκτό και από τη νομολογία των δικαστηρίων μας. Και αυτό γιατί έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 20 παρ. 1 του Σ. που κατοχυρώνει το δικαίωμα του πολίτη για παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια, καθώς και στο αντίστοιχο άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ. Σημειώνεται ότι το δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας αποτελεί θεμελιώδη αρχή του κράτους δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις δεν μπορούν να θέτουν αδικαιολόγητους δικονομικούς φραγμούς στην παροχή της ως άνω προστασίας. Αυτό ακριβώς όμως συμβαίνει εν προκειμένω με την επίμαχη ρύθμιση, καθώς επιβάλλει δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος στον πολίτη που επιθυμεί την προσφυγή του στη δικαιοσύνη, ιδίως στον οικονομικά ασθενέστερο.
Η επαναφορά του αντισυνταγματικού δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αποτελεί μείζον δικαιοπολιτικό ζήτημα που δεν μπορεί να παραμείνει ανεπίλυτο. Ο δε τρόπος με τον οποίο νομοθετήθηκε προσβάλλει και το δικηγορικό σώμα, τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης.
Αιτούμεθα, λοιπόν, τις άμεσες ενέργειές σας για την κατάργηση της ως άνω ρύθμισης. Στην ίδια κατεύθυνση, ως προς τις ρυθμίσεις του Ν.4640/2019 για τη διαμεσολάβηση, και το άρθρο 3 παρ.2 αυτού που προβλέπει την υποχρεωτική κατάθεση του ενημερωτικού εγγράφου για τη διαμεσολάβηση με το εισαγωγικό δικόγραφο της αγωγής, επί ποινή απαραδέκτου μάλιστα αυτής, είναι σφόδρα προβληματικό και θα πρέπει επίσης να καταργηθεί, καθώς προσθέτει μια ακόμα περιττή γραφειοκρατία κατά την άσκηση του λειτουργήματος μας, υπονομεύοντας εν τέλει τον ίδιο τον θεσμό που υποτίθεται εξυπηρετεί».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr