Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων – Δ. Βερβεσός: Υπάρχει εισήγηση για πειθαρχική δίωξη της Ι. Κλάπα – ΒΙΝΤΕΟ
Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων καλείται να αποφασίσει αν θα ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης την πειθαρχική δίωξη της προέδρου του Αρείου Πάγου - Δ. Βερβεσός: Τέτοια αρμοδιότητα έχει μόνο η πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου - Άννα Ζαΐρη: Έχει δικαίωμα να το κάνει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου αλλά δίνει λάθος μήνυμα η στιγμή που επέλεξε.

Θύελλα αντιδράσεων από δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόρους έχει προκαλέσει η εντολή που έδωσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, για πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών λειτουργών που άφησαν ελεύθερους τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα στην Πολεοδομία της Ρόδου.
Σήμερα (27/3) συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων προκειμένου να λάβει αποφάσεις «για περαιτέρω αντιδράσεις απέναντι στις συμπεριφορές της ηγεσίας του Αρείου Πάγου».
Ειδικότερα, όπως είπε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» (OPEN), «η εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής είναι να ζητηθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης η πειθαρχική δίωξη της προέδρου του Αρείου Πάγου».
Σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, η κ. Κλάπα ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν είναι αρμόδια να ζητήσει πειθαρχικό έλεγχο δικαστικών λειτουργών καθώς γι’ αυτό, όπως εξήγησε, έχει αρμοδιότητα η πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου.
«Κανείς δεν έχει ελεγχθεί μέχρι σήμερα που έχει κλείσει ανθρώπους φυλακή και έχουν αθωωθεί εκ των υστέρων», σχολίασε επίσης ο πρόεδρος του ΔΣΑ και θύμισε ότι είναι η τρίτη φορά στη θητεία της κ. Κλάπα (η οποία λήγει τον Ιούνιο) που συμβαίνει αυτό.
«Ο δικαστής ελέγχεται μόνο για δόλο και βαριά αμέλεια, καθώς και όταν υπερβαίνει η απόφαση την κοινή λογική, όχι για την ουσιαστική του κρίση», τόνισε ο κ. Βερβεσός.
Άννα Ζαΐρη: «Δεν ζητάμε πειθαρχικό έλεγχο επειδή δεν μας άρεσε η κρίση κάποιου»
Αντίθετη άποψη ως προς το αν μπορεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου να ζητήσει τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου δικαστικών λειτουργών εξέφρασε στην ίδια εκπομπή η Άννα Ζαΐρη, επίτιμη αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
«Είναι στα πλαίσια των καθηκόντων της προέδρου του Αρείου Πάγου, αλλά το ζήτημα είναι αν υπάρχει διάκριση στο πώς και πότε κάνουμε το κάθε πράγμα. Ο πειθαρχικός έλεγχος είναι ένας τρόπος ελέγχου – γιατί και οι δικαστές ελέγχονται, δεν είναι ανέλεγκτοι. Το γεγονός όμως ότι αυτές οι κινήσεις γίνονται ακριβώς τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια υπόθεση, τις καθιστά ρητά ακατάλληλες. Αν έπρεπε να γίνει, έπρεπε να γίνει με μεγαλύτερη ψυχραιμία», τόνισε η κ. Ζαΐρη και πρόσθεσε:
«Δεν ζητάμε πειθαρχικό έλεγχο επειδή δεν μας άρεσε η κρίση κάποιου διότι έτσι διαμορφώνουμε μια ψυχολογία φοβική στον δικαστή, η οποία καταλύει ευθέως τη δικαστική ανεξαρτησία, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη […] Ένας πειθαρχικός έλεγχος δίνει ένα μήνυμα σε όλο το δικαστικό σώμα ότι “προσέξτε γιατί αν δεν αρέσει η κρίση σας, θα ελεγχθείτε άμεσα, ενώ χειρίζεστε την υπόθεση” […] Δεν έχει καμία σημασία αυτή τη στιγμή το δικαίωμα ή μη της προέδρου, αλλά ότι με αυτή την κίνηση δημιουργείται μια φοβική ψυχολογία στο σύνολο του σώματος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από το 1993 η απάντηση του Αρείου Πάγου για τον πειθαρχικό έλεγχο δικαστικών λειτουργών: «Οι δικαστές ελέγχονται για αντικειμενικά σφάλματα, που οφείλονται σε πρόθεση ή βαριά αμέλεια» Δολοφονία Φαίης Μπακογιώργου: Ένοχες σπιτονοικοκυρά, μητέρα και αδελφή του θύματος Κάτια Δανδουλάκη στη δίκη Φιλιππίδη: «Είχε το μυαλό του περισσότερο στη Λένα Δροσάκη και όχι στην πρόβα» Πολεοδομία Ρόδου: Νέα εισαγγελική έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματοςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr