Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Συνέντευξη Κ. Τσιάρα στο dikastiko.gr: “Ανοιχτό σε διορθώσεις το νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών” – Τι θα γίνει με τις γραπτές εξετάσεις των δικαστών – ΒΙΝΤΕΟ

Τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη δικαστική εκπαίδευση από την ίδρυση της σχολής Δικαστών χαρακτηρίζει ο Κώστας Τσιάρας το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, αλλά αφήνει περιθώρια αλλαγών μετά τις παρατηρήσεις του ΣτΕ- Τι απαντά για την 15η γυναικοτονία στην Ελλάδα, τους ποινικούς κώδικες, τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και την υποχρεωτικότητα των εμβλιασμών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνέντευξη Κ. Τσιάρα στο dikastiko.gr: “Ανοιχτό σε διορθώσεις το νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών” – Τι θα γίνει με τις γραπτές εξετάσεις των δικαστών – ΒΙΝΤΕΟ dikastiko.gr

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Στάθη (FacebookInstagram) Επιμέλεια: Γιάννης Κούσουλας

Παρεμβάσεις που θα καταλήξουν σε μια κατεύθυνση η οποία δεν θα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα”, αλλά παράλληλα δε θα αλλοιώνει την φιλοσοφία του νομοθετήματος για την Εθνική σχολή Δικαστών, το οποίο χαρακτηρίζει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη δικαστική εκπαίδευση των δικαστών από την ιδρυσή της, προαναγγέλλει μέσα από την από συνέντευξή του στο dikastiko.gr , ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωστας Τσιάρας.

Το νομοσχέδιο, που μια διαταξή του, αυτή για τις υποχρεωτικές γραπτές εξετάσεις των εν ενεργεία δικαστών στα ετήσια σεμινάριά τους, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους τους, βρίσκεται στη Βουλή και θα ψηφιστεί εντός της βδομάδας. Όμως η γνωμοδότηση της Διοικητικής Ολομέλειας του ΣτΕ που εξέφρασε επιφυλάξεις για τη διάταξη , φέρνει – πιθανόν – επιμέρους τροποποιήσεις, με τον υπουργό να τονίζει πως είναι μία συζήτηση η οποία ακόμα είναι σε εξέλιξη. «…Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα κάνω ότι είναι δυνατό έτσι ώστε να μην υπάρχει κάποια σύγκρουση ή γενικότερη εξέλιξη η οποία θα δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα. Άλλωστε το προανήγγειλα ότι θα ακούσω όλες τις απόψεις. Θα δούμε και την άποψη της ολομέλειας του ΣτΕ και από κει και πέρα θα προσπαθήσουμε όλοι να διαμορφώσουμε μία άποψη η οποία δεν θα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα”.

Ο Κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στην 15η γυναικοκτονία σε ένα χρόνο που σημειώθηκε χθές και απάντησε στο ερώτημα “αν θα πρέπει να υπάρξει διαφορετικό αυτοτελές αδίκημα για το θέμα, όπως ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ” , ενώ προανήγγειλε τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την ενδοοικογενειακή βία. Αναφέρθηκε επίσης στους διαύλους επικοινωνίας με τις δικαστικές Ενώσεις, στις ενστάσεις για “νομοθέτηση με βάσει την επικαιρότητα στους ποινικούς κώδικες”, αλλά και για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Τσιάρα στο dikastiko.gr:

Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών που κατατέθηκε και προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά των δικαστών σχετικά με την υποχρεωτικότητα της υποβολής εξετάσεων και τις ενστάσεις από τη Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ ο υπουργός τόνισε αρχικά ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που επιχειρούμε στο θέμα της εκπαίδευσης των δικαστών αναφορικά με την Εθνική Σχολή Δικαστών. Σχεδόν από τη σύσταση της Σχολής, και αν δει κανείς πως εξελίχθηκε η λειτουργία της είμαι βέβαιος ότι θα οδηγηθεί σε διαπιστώσεις που πρώτα απ’ όλα διατυπώνουν την αναγκαιότητα των συγκεκριμένων αλλαγών».

Ο κ. Τσιάρας πρόσθεσε: «Επιχειρούμε να αλλάξουμε συνολικά τη λειτουργία της Σχολής από την αρχή, δηλαδή από τις εξετάσεις εισαγωγής, κατά τη διάρκεια της φοίτησης και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης όλων των σπουδαστών της σχολής. Με αυτό τον τρόπο νομίζω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε δικαστές που έχουν ένα σύγχρονο πνεύμα και επάρκεια σε ό,τι αφορά την παρουσία τους και στην θεσμική λειτουργία του ρόλου τους, αλλά από κει και πέρα αντιλαμβάνεστε ότι η ίδια η σχολή από μόνη της (…) θα μπορεί να κάνει πράξη αυτό που καταγράφεται σαν ένα μεγάλο ζήτημα στο χώρο της δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι η δικαστική εκπαίδευση δυστυχώς καταγράφεται ως ελλιπής αποτέλεσμα είναι το European Justice Scoreboard στη πρόσφατη αποτίμησή του να κατατάσσει την Ελλάδα ως μία από της τελευταίες χώρες σε ότι αφορά τη δια βίου εκπαίδευση των δικαστών».

Συνεχίζοντας ο Κώστας Τσιάρας σημείωσε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. «Προσπαθήσαμε να το αντιμετωπίσουμε κυρίως θεσπίζοντας συγκεκριμένα σεμινάρια, συγκεκριμένες εκπαιδευτικές ενότητες που αφορούν το σύνολο των δικαστικών λειτουργών μέχρι κάποιο συγκεκριμένο βαθμό». Κώστας Τσιάρας

Όπως είπε, προβλέπονται σεμινάρια οκτώ ημερών για τα επόμενα οκτώ χρόνια «δηλαδή μία ημέρα το χρόνο». Εξήγησε επίσης ότι είναι τέσσερις θεματικές ενότητες που αφορούν και στα σύγχρονα αντικείμενα, αλλά κυρίως αυτό που καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει ο δικαστής.

«Προσωπικά έχω δει όλους τους εκπροσώπους των δικαστικών ενώσεων και ξέρω ότι και η νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχει απευθύνει πρόσκληση προκειμένου να υπάρχει ένας διάλογος για να καταλήξουμε σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση», είπε ο κ. Τσιάρας.

«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένας γενικότερος προβληματισμός ο οποίος έχει εκφραστεί όχι μόνο από τα πολιτικά κόμματα ή τις δικαστικές ενώσεις αλλά και από την ίδια την ολομέλεια του ΣτΕ. Η προσπάθεια δεν επικεντρώνεται σε μία λογική που θα μας έβγαζε εκτός ορίων σε ότι αφορά το ρόλο της πολιτείας απέναντι στη δια βίου εκπαίδευση των δικαστών, αλλά κυρίως σε μία διαδικασία η οποία γίνεται κατά κάποιο τρόπο εσωτερικά στην ίδια τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Μάλιστα επεσήμανε ότι οι εξεταστές των συγκεκριμένων σεμιναρίων θα είναι αποκλειστικά και μόνο ανώτατοι δικαστικοί. «Άρα δεν εμπλέκονται κάποιοι άλλοι παράγοντες».

«Εκεί βρίσκεται το σημείο στο οποίο έχει σταθεί σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. (…) θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να έχουμε ένα νομοθέτημα το οποίο και θα υπηρετεί τον στόχο που θέσαμε από την πρώτη στιγμή, δηλαδή η Ελλάδα να σταματήσει να είναι τελευταία στη δια βίου εκπαίδευση των δικαστών, αλλά και να μπορέσει η δικαιοσύνη από μόνη της να “εκμεταλλευτεί” δικαστές που θα είναι περισσότερο ενημερωμένοι, γνώστες συγκεκριμένων θεματικών ενοτήτων που απασχολούν την ελληνική δικαιοσύνη», είπε.

Αναφορικά με τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, ο υπουργός είπε ότι είναι μία συζήτηση η οποία ακόμα είναι σε εξέλιξη. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα κάνω ότι είναι δυνατό έτσι ώστε να μην υπάρχει κάποια σύγκρουση ή γενικότερη εξέλιξη η οποία θα δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα. Άλλωστε το προανήγγειλα ότι θα ακούσω όλες τις απόψεις. Θα δούμε και την άποψη της ολομέλειας του ΣτΕ και από κει και πέρα θα προσπαθήσουμε όλοι να διαμορφώσουμε μία άποψη η οποία δεν θα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα». Κώστας Τσιάρας

Κώστας Τσιάρας: Τι είπε ο υπουργός για τις γυναικοκτονίες

Ο υπουργός μίλησε για τις γυναικοκτονίες στη χώρα μας και την απόρριψη της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός αυτόνομου αδικήματος για τη γυναικοκτονία.

«Πρέπει να δούμε ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα», είπε αρχικά ο Κώστας Τσιάρας ο οποίος στη συνέχεια εξέφρασε τη λύπη του γιατί όπως είπε «αυτό το φαινόμενο πλέον έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις που ξεπερνούν κάθε δεδομένο σε σχέση με τις καταγραφές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Ακολούθως σημείωσε ότι «υπάρχει ένας πολύ μεγάλος προβληματισμός και είναι αδιανόητο η έμφυλη βία να εκφράζεται με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να αφαιρούνται ανθρώπινες ζωές γιατί δεν υπάρχει επί ίσοις όροις αντιμετώπιση κάποιον αντίστοιχων καταστάσεων».

«Στην πρόσφατη αναμόρφωση του ποινικού κώδικα εμείς για την ανθρωποκτονία βάλαμε μία και μόνο ποινή που είναι τα ισόβια, χωρίς εναλλακτική ποινή, χωρίς τίποτα διαφορετικό. Το να υπάρχει μία αναφορά ή να υπάρχει μία κατεύθυνση επιβαρυντικής περίστασης, αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσε ούτε στο κομμάτι των ποινών ούτε στο κομμάτι της διαφοροποίησης των ποινών να αναφερθεί σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο», επεσήμανε ο Κώστας Τσιάρας και συνέχισε: «όταν έχουμε τη μεγαλύτερη των ποινών για την ανθρωποκτονία, οι γυναικοκτονίες είναι ανθρωποκτονίες, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω».

«Πρέπει να δούμε πόσο υποκριτική είναι η στάση της αντιπολίτευσης και πόσο παρελκυστική είναι η προσέγγισή της όταν έρχεται να ζητήσει τη διαφοροποίηση της γυναικοκτονίας τη στιγμή που για την ανθρωποκτονία είναι απολύτως αντίθετη με τη μία και μόνη ποινή που είναι τα ισόβια», πρόσθεσε. Κώστας Τσιάρας

Για το ίδιο θέμα ο υπουργός είπε: «δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο θέμα συζήτησης. Είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να το δούμε συνολικά. Είναι ένα φαινόμενο που περισσότερο θα έλεγα ότι μπορεί να απασχολεί το υπ. Προστασίας του Πολίτη ή το υπ. Εργασίας μέσα από τη γενική γραμματεία οικογένειας και ισότητας των φύλων. (…) Η προσπάθεια δεν πρέπει να γίνει μέσα από μία προσέγγιση που πολλές φορές επιβάλλεται από τη μικροκομματική, αντιπολιτευτική θέση που υπάρχει μεταξύ των κομμάτων. Πρέπει να δούμε ένα φαινόμενο που όντως μας απασχολεί στις πραγματικές του διαστάσεις, να κάνουμε ότι είναι δυνατό να το αντιμετωπίσουμε με τη σοβαρότητα αλλά και με την ευθύνη που μας αναλογεί όλους».

Για το αν υπάρχει νομοθέτηση με βάση την επικαιρότητα ο κ. Τσιάρας είπε: «Όταν πάει κανείς να νομοθετήσει ειδικά για ζητήματα του ποινικού δικαίου προφανώς είναι αναγκασμένος να ισορροπήσει μεταξύ της επιστημονικής άποψης (…) και από την άλλη πλευρά μεταξύ της ασφάλειας, των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη δικαιοσύνη και της εμπιστοσύνης που πρέπει να η κοινωνία απέναντί της».

Στη συνέχεια ο Κώστας Τσιάρας σημείωσε: «Άρα λοιπόν δεν είναι τόσο εύκολο να το απαντήσει κάνεις και το λέω αυτό διότι πάντα πρέπει να λαμβάνει κάνεις όλα τα θέματα και όλα τα ζητήματα υπόψη του αν θέλει όντως να νομοθετήσουν έναν τρόπο που θα είχε  πραγματική επίδραση και στην ίδια την κοινωνία αλλά πολύ περισσότερο θα ενισχύσει και την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη δικαιοσύνη. Εμείς όμως κρατήσαμε  τη βάση όλες τις προτάσεις της παρασκευαστικης επιτροπής, υπήρξαν κάποιες πολύ μικρές διαφοροποιήσεις οι οποίες Επαναλαμβάνω Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν μία πολιτική άποψη και μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας πάντα υπάρχει και η πολιτική άποψη στη νομοθέτηση και αυτή είναι η αλήθεια και αυτό πρέπει να το βλέπει κανείς σε συνδυασμό με το τι γίνεται στην κοινωνία. Εκεί ακριβώς Χαθήκαμε Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ζητήματα Όπως είχαν τεθεί κάποιες προηγούμενες φορές και το λέω αυτό διότι τα μηνύματα που υπάρχουν και από την Ελληνική κοινωνία από όλη την επικράτεια απέναντι τουλάχιστον στην πρωτοβουλία που αναλάβαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα για τις αλλαγές στον Ποινικό κώδικα την απολύτως τελικά και φαίνεται ότι βήμα-βήμα ανακτά τη φωνή των πολιτών απέναντι στη δουλειά τώρα αν με ρωτάτε το αν απολύτως συνδέεται η αυστηρότητα των ποινών με το τελικό αποτέλεσμα ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι δεν συνδέεται γιατί υπάρχουν και πολλά άλλα ζητήματα. Σε αυτή την εξίσωση προφανώς θα πρέπει  κανείς να βάλει και τα θέματα της σωφρονιστικής πολιτικής και τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής».

Σε ερώτηση για το αν είναι αυτή η απάντηση στην καταγγελία που έγινε στη Βουλή σχετικά με την αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή σε μία συνεδρίαση ανέφερε ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό το οποίο εισηγήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε:

«Σε καμία δημόσια συνεδρίαση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δεν συνέβη αυτό και εκεί κάπου μπερδεύονται με την επικαιρότητα οι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπήρξε μία off the record συζήτηση σε ένα συνέδριο. Όλες μα όλες οι αλλαγές οι οποίες γίνανε ήταν σε απόλυτη γνώση της επιτροπής. Υπήρξαν κάποιες αλλαγές σε σχέση με το κείμενο που δόθηκε, αλλά η επικοινωνία μας και με τον πρόεδρο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής το κ. Μαργαρίτη, αλλά και με τα μέλη κρατήθηκε στο υψηλότερο υφαντό επίπεδο. Μας εγκαλεί η αξιωματική αντιπολίτευση για ένα θέμα που λίγο ή πολύ ξέρουμε πως λειτουργεί. Όταν έκανε τις αλλαγές τον Ιούνιο του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και μετά τις εκλογές είχαμε δεσμευτεί για συγκεκριμένες αλλαγές στον ΠΚ, εγώ τότε ζήτησα από την ίδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή να δει τα επιμέρους ζητήματα και από κει και πέρα να μας κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Και ήταν η ίδια που ζήτησε αλλαγές συγκεκριμένων άρθρων που τότε οι ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε»

Κώστας Τσιάρας: Ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης

Αναφορικά με την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης ο κ. Τσιάρας είπε ότι «η ψηφιοποίηση στην Ελλάδα στη δικαιοσύνη έχει τρέξει με πολύ γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία 2 χρόνια. Βεβαίως η ίδια η πανδημία μας ώθησε σε αυτή την κατεύθυνση όταν έπρεπε να βρούμε τον τρόπο κυρίως να μπορέσουμε να εκδώσουμε πολλά ψηφιακά πιστοποιητικά για να μην υπάρχει συνωστισμός στο χώρο των δικαστηρίων μιας και η τηλεργασία και όλα τα θέματα είχαν μπει ως απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατευτούμε από την πανδημία. Συνέθεσαν μία πραγματικότητα που μας ωθούσε προς αυτή την κατεύθυνση».

«Αυτό που πρέπει να δούμε σήμερα είναι ότι επιτέλους έχουμε ηλεκτρονική απομαγνητοφώνηση των ποινικών δικαστηρίων, ότι επιτέλους σήμερα έχουμε ηλεκτρονική ροή μήνυσης (…) ότι έχουμε τη δυνατότητα να εκδώσουμε δεκάδες πιστοποιητικά με ψηφιακό τρόπο, ότι σιγά σιγά μπαίνουμε στη λεγόμενη ψηφιακή εποχή (…)».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του 2024 το αργότερο του 2025 «θα έχουμε γυρίσει σελίδα», «θα είμαστε στη λεγόμενη ψηφιακή εποχή και εκεί ο κάθε Έλληνας πολίτης θα καταλάβει ότι πλέον η δικαιοσύνη λειτουργεί με έναν σύγχρονο μοναδικό διαφανή τρόπο. Γιατί η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης δεν μας βοηθάει μόνο να κερδίσουμε εργατοώρες ή να περιορίσουμε τον όγκο της δουλειάς ειδικά για τους δικαστικούς λειτουργούς και τους δικαστικούς υπαλλήλους και τους δικηγόρους. Μας βοηθάει να διαμορφώσουμε μία κουλτούρα απόλυτης διαφάνειας μιας και υπάρχει ο κάθε φάκελος για κάθε υπόθεση στη δικαιοσύνη. Αλλά κυρίως να ενισχύσουμε το αίσθημα της εμπιστοσύνης των Ελλήνων απέναντι στη λειτουργία της δικαιοσύνης».

Νομοσχέδιο για συνεπιμέλεια

Για το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια και για το αν θεωρεί ότι αν οι αποφάσεις που εκδίδονται από τα δικαστήρια βοηθούν στην κατεύθυνση της ομαλής επικοινωνίας μεταξύ γονέα και παιδιού ο Κώστας Τσιάρας είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν ακόμα μία μεγάλη μεταρρύθμιση.

«Επαναπροσδιορίσαμε την άσκηση της γονικής μέριμνας των δύο γονέων απέναντι στο παιδί ή απέναντι στα παιδιά. Νομίζω ότι έχει μεγάλη αξία σε μία σύγχρονη κοινωνία που έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα να δούμε και ζητήματα τα οποία σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες τα είχαν δει και αντιμετωπίσει», είπε ο υπουργός.

Όπως εξήγησε έχουμε αποτελέσματα. «Αυτά που μπορούσα να κάνω από τη δική μου πλευρά (…) έχει γίνει. Από εδώ και πέρα είναι θέμα εφαρμογής καθαρά του νομοσχεδίου και από τους δικαστικούς λειτουργούς και απ’ όλους όσους συμμετέχουν στο σύστημα της απονομής της δικαιοσύνης προκειμένου να κάνουμε και τα απαραίτητα βήματα, να δείξουμε ότι τα παιδιά έχουν την ανάγκη από την παρουσία και των δύο γονέων και με αυτό τον τρόπο να τα ενισχύσουμε και στην πορεία τους και στο μεγάλωμά τους για να έχουν αυτό που πραγματικά δικαιούνται».

Κώστας Τσιάρας: Καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης

Για τις αποφάσεις που θα εκδικαστούν στην πειθαρχική ολομέλεια του Αρείου Πάγου για ζητήματα οριστικής παύσης δικαστικών λειτουργών που καθυστερούν υπέρμετρα να εκδώσουν δικαστικές αποφάσεις και για τον αρκούν οι “απολύσεις” δικαστών για να βοηθήσουμε στο πρόβλημα της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης ο Κώστας Τσιάρας εξήγησε ότι «από μόνες τους προφανώς όχι».

«Είναι ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε πολύ σύντομα μιας και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπ. Δικαιοσύνης το τελευταίο χρονικό διάστημα τουλάχιστον στο βασικό κορμό θα ολοκληρωθούν με την ψήφιση του νέου κώδικα οργανισμού δικαστηρίων και δικαστικών λειτουργών. Εκεί πρέπει να βρούμε και τα θέματα της επιθεώρησης και τα θέματα των αξιολογήσεων και τα θέματα των πειθαρχικών. Θέλω να πιστεύω ότι θα καταλήξουμε τουλάχιστον σε μία κοινή γραμμή και με την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων και με τις δικαστικές ενώσεις γιατί είναι η στιγμή που πρέπει και ο χώρος των δικαστών να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί», ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας.

«Το μεγάλο πρόβλημα που αφορά στην τεράστια παθογένεια των καθυστερήσεων στο χρόνο της απονομής της δικαιοσύνης δεν θα λυθεί μόνο με την ψηφιοποίηση και μόνο μέσα από μια σειρά νομοθετημάτων για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης που τα τελευταία χρόνια έχουν ψηφιστεί και από άλλες κυβερνήσεις, αλλά θα λυθεί με την εμπέδωση μιας διαφορετικής κουλτούρας και μιας διαφορετικής αντίληψης σε σχέση με το ρόλο που έχει ο καθένας από εμάς και σε σχέση με την ευθύνη που θα πρέπει να αναλαμβάνει απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στους πολίτες».

«Το κομμάτι της πολυνομίας Έχουμε προσπαθήσει να το μαζέψουμε και το κάναμε. Ουσιαστικά και με τις αλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας και με την δικονομία του ελεγκτικού συνεδρίου και μία σειρά άλλων και με τον Ποινικό κώδικα, αυτό είχε κάνει προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά είδα αν θέλετε μία κατάληξη για την ωριμότητα τις οποίες είχαν προσπαθήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις. Πρέπει ο καθένας από μας απέναντι στην ευθύνη του ρόλου που υπηρετεί να έχει και τη γενναιότητα να αναγνωρίζει και πολύ περισσότερο να στέκεται με καθαρές αποστάσεις απέναντι σε αυτό που κανείς κάνει σωστά ή απέναντι σε αυτό που κανείς κάνει λάθος».

Ηρεμία στη δικαιοσύνη

Για το αν θεωρεί ότι όταν ανέλαβε το υπ. Δικαιοσύνης έφερε μία “ηρεμία” στο χώρο της δικαιοσύνης, ο Κώστας Τσιάρας είπε: «Αρκεί κάποιος να ρίξει μία ματιά στο πως ήταν ο χώρος της δικαιοσύνης πριν τις εκλογές και το πως είναι σήμερα. Η δικαιοσύνη διανύει μία ήρεμη περίοδο σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική εξουσία και το υπ. Δικαιοσύνης μπορούν να παρεμβαίνουν στο δικαιοδοτικό έργο των δικαστών. Ξέρουμε τι έχει προηγηθεί. Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να συμβάλλουμε ο καθένας θετικά και να φτάσει ψηλά και η αξιοπιστία και να εμπνευστεί το αίσθημα της ασφάλειας σε όλους του πολίτες ότι για ότι χρειάζονται υπάρχει μία δικαιοσύνη στην οποία θα βρουν πραγματικά το δίκαιό τους».

Για την επικοινωνία που έχει με τους κλάδους της δικαιοσύνης ο Κώστας Τσιάρας είπε μεταξύ άλλων: «Αντιλαμβάνομαι ότι πολλές φορές οι δικαστικές ενώσεις έχουν και κάποια άλλη σκοπιμότητα, είναι θεμιτό. Από κει και πέρα όλοι πρέπει να αναλάβουμε το κομμάτι της ευθύνης που τους αναλογεί ήρθε η στιγμή που πρέπει να εκσυγχρονίσουμε και να μεταρρυθμίσουμε τη δικαιοσύνη και θα το κάνουμε με σοβαρότητα και ευθύνη και χωρίς εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς».

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Για το αν θεωρεί ότι πρέπει να επεκταθεί το μέτρο, ο κ. Τσιάρας σημείωσε: «Όταν έχουμε ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και όταν ξέρουμε ότι τα νοσοκομεία και τα κρεβάτια στις εντατικές γεμίζουν σε συντριπτικό ποσοστό από ανεμβολίαστους, δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Το θέμα είναι ότι πρέπει να καταλάβουν μόνοι τους οι συμπολίτες μας ότι πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν. Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να θωρακιστούμε και να δημιουργήσουμε τείχος ανοσίας έτσι ώστε να μην γεμίζουν τα νοσοκομεία».

«Νομίζω ότι το γεγονός ότι η πλειοψηφία που αφορά τους εμβολιασμένους, ακόμα και αν νοσήσει, νοσεί με ήπια συμπτώματα ή σε έναν άλλο βαθμό προστατεύεται είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχει άλλη ασφαλής διαδικασία που να μας προστατεύσει από τη μεγάλη πανδημία του κορονοϊού. Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μία μεταστροφή στην κοινή γνώμη και αυτό το βλέπουμε από τον αριθμό των πολιτών που προσέρχονται για εμβολιασμό», ανέφερε.

Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Σχολιάζοντας τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, και για το αν η ΝΔ έχει ή είχε προτίμηση για το δεύτερο γύρο, ο Κώστας Τσιάρας είπε: «Οι εσωκομματικές διαδικασίες οποιουδήποτε κόμματος (…) είναι μια διαδικασία που αφορά στο ίδιο το κόμμα. Εμείς χαιρόμαστε για το γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη συμμετοχή διότι σημαίνει ότι ο κόσμος επανενεργοποιείται σε σχέση με το ενδιαφέρον του για την πολιτική. Θέλουμε οι πολίτες να είναι ενεργοί, να βλέπουν, να κρίνουν και να επιλέγουν με βάση αυτό που διαμορφώνεται ή προτείνεται κάθε φορά. Εκτιμώ ότι σε αυτή την καταγραφή μόνο θετικά έχουμε να περιμένουμε ως πολιτικό σύστημα και ελπίζω αυτό να επιβεβαιωθεί και στο μέλλον».

Για το Νίκο Ανδρουλάκη και για το αν μπορεί να “κόψει” ψηφοφόρους είτε από τη ΝΔ είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Τσιάρας ανέφερε: «Τη ΝΔ δεν την απασχολεί αυτό. Η ΝΔ 2,5 χρόνια περίπου στην κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ