“Σύννεφα” στους δικαστικούς λειτουργούς: Αντιδράσεις για την πρόταση ΕνΔΕ περί κατάργησης 50 ειρηνοδικείων – Η έντονη διαμαρτυρία των ειρηνοδικών Βασιλικών

“Εκφράζουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας και δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι ισοπεδώνονται αδιακρίτως όλα τα περιφερειακά ειρηνοδικεία της χώρας” λένε.

NEWSROOM
“Σύννεφα” στους δικαστικούς λειτουργούς: Αντιδράσεις για την πρόταση ΕνΔΕ περί κατάργησης 50 ειρηνοδικείων – Η έντονη διαμαρτυρία των ειρηνοδικών Βασιλικών

Άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις για την έκθεση της ΕνΔΕ σύμφωνα με την οποία όπως έγραψε το dikastiko.gr, προτείνεται η κατάργηση 50 περιφερειακών Ειρηνοδικείων, με την μεταφορά των υπηρετούντων εκεί σε πολυδύναμα δικαστήρια που θα σχηματιστούν στις έδρες των Πρωτοδικείων και μεταφορά δικαστηριακής ύλης (υποθέσεων) από τα Πρωτοδικεία σε αυτά,

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή «εντονότατης διαμαρτυρίας» της Ολομέλειας των ειρηνοδικών του Ειρηνοδικείου Βασιλικών ν. Θεσσαλονίκης. Σχολιάζοντας την έκθεση σημειώνεται πως «γίνεται αόριστη αναφορά για κατάργηση 50 ειρηνοδικείων, χωρίς αυτά ν’ αναφέρονται». Για άλλη μια φορά γίνονται διαδικασίες ερήμην μας, εν κρυπτώ, στα σκοτάδια, χωρίς την οποιαδήποτε επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωσή μας. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια…»

Και για το λόγο αυτό προσθέτουν ότι «εκφράζουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας και δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι ισοπεδώνονται αδιακρίτως όλα τα περιφερειακά ειρηνοδικεία της χώρας».

Κατάργηση 50 περιφερειακών Ειρηνοδικείων: «Σοβαρά προβλήματα υπερφόρτωσης πινακίων»

Σύμφωνα με την επιστολή της Ολομέλειας ειρηνοδικών Βασιλικών «ο όγκος εργασιών που θα επιβαρύνει το κεντρικό ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, αν καταργηθεί αυτό των Βασιλικών, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υπερφόρτωσης των πινακίων του και επιπρόσθετα χρονοβόρα εκδίκαση υποθέσεων συν 1 με 2 χρόνια στα ήδη προβλήματα προσδιορισμού δικασίμων που αυτό αντιμετωπίζει».

Και τονίζουν: «Αν θεωρείται, στον πρώτο βαθμό, ταχεία απονομή δικαιοσύνης η εκδίκαση υποθέσεων μετά από 2 και 3 χρόνια από την κατάθεση της αγωγής, τότε περιττεύει πάσα λογική συζήτηση».

Προσθέτουν μάλιστα ότι «οι ετήσιες χρεώσεις των ειρηνοδικών, που υπηρετούν στο ειρηνοδικείο Βασιλικών, είναι ισοδύναμες με τις ετήσιες χρεώσεις των ειρηνοδικών του κεντρικού ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, στοιχεία άλλωστε που αποστέλλονται εδώ και χρόνια και στο καθ’ ύλη αρμόδιο Εφετείο Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι υπεύθυνο εκ του νόμου για τον έλεγχο της υπηρεσιακής απόδοσης των ειρηνοδικών».

EUROKINISSI

Τα κτιριακά προβλήματα

Γίνεται ειδική μνεία «για τα επί χρόνια σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, λόγω της προκλητικής αδιαφορίας του εκμισθωτή του κτιρίου (που είναι ο δήμος Θέρμης), με αποστολή δεκάδων εγγράφων διαμαρτυρίας μας προς το δήμαρχο Θέρμης (ο οποίος αδιαφορεί προκλητικά), με ετοιμόρροπο μπαλκόνι που το στηρίζουν σκαλωσιές, με τις κατσαρίδες, τα ποντίκια, τους σοβάδες που πέφτουν μέσα στο μοναδικό γραφείο που στεγάζονται 3 γραμματείς και 1 δικαστική επιμελήτρια, με σπασμένα παράθυρα και πόρτες, με αίθουσα αρχείου το διάδρομο και την αίθουσα συνεδριάσεων, που στοιβάζονται δεκάδες δικογραφίες, κτίριο τρώγλη προς κατεδάφιση, που προκαλεί μόνο θλίψη, ενώ ακριβώς δίπλα στεγάζεται (σε ίδιο άθλιο χώρο) η ασφάλεια Θέρμης!!! Τριτοκοσμικές εικόνες, υποτίθεται ευρωπαϊκού κράτους».

Ούτε ο ανελκυστήρας που υπάρχει για την διευκόλυνση των ατόμων με κινητικά προβλήματα δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια, αποκλείοντας όπως λένε έτσι την πρόσβαση των ανωτέρω πολιτών στις υπηρεσίες του ειρηνοδικείου και του τμήματος ασφαλείας. «Για την πρόσβαση στις ανωτέρω αναφερθείσες υπηρεσίες χρησιμοποιείται μόνο η υπάρχουσα φθαρμένη και επικίνδυνη τσιμεντένια σκάλα (με 40 σκαλοπάτια), στην οποία δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα (πχ ράμπα), κατά παράβαση των κανονισμών που υποχρεώνουν τις Δημόσιες Υπηρεσίες να παρέχουν τέτοιου είδους διευκολύνσεις. Αποτέλεσμα όλων αυτών να κατεβαίνουν οι γραμματείς του δικαστηρίου στον ισόγειο χώρο για να εξυπηρετούν τους ηλικιωμένους και του ανθρώπους με κινητικά προβλήματα» αναφέρουν.

«Κτιριακές υποδομές δικαστηρίων δεν έχουμε, έχουμε όμως στέγη Καλατράβα εκατομμυρίων ευρώ»

Όπως σημειώνουν σε ένα σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος «οι υπεύθυνοι θα φρόντιζαν την άμεση επίλυση των προβλημάτων της κτιριακής υποδομής και την ενίσχυσή του δικαστηρίου με προσωπικό (συν 2 γραμματείς) για την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των ανθρώπων που απονέμουν δικαιοσύνη».

«Αντί όμως για αυτό, επιλέγεται η εύκολη λύση, για να κρύψουν οι υπεύθυνοι των Αθηνών τα προβλήματα και την αδυναμία τους να δώσουν λύσεις, και δη το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του ειρηνοδικείου Βασιλικών και τη μεταφορά των ειρηνοδικών στο ήδη προβληματικό και ξεπερασμένο (από άποψη εγκαταστάσεων) ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Δικαστήρια, ως κτιριακές υποδομές, μπορεί να μην έχουμε, έχουμε όμως στέγη Καλατράβα … εκατομμυρίων ευρώ» σχολιάζουν δηκτικά.

Και καταλήγουν: «Επειδή μας φοβίζει η, εκ της κοινής πείρας, γνώση της ελληνικής προχειρότητας που διακρίνει πολλές φορές τους αρμόδιους που εισηγούνται νομοσχέδια, εκφράζουμε την ευχή να μην ισχύσει για τα περιφερειακά ειρηνοδικεία η γραμμή του θανάτου, δηλαδή μια ισοπεδωτική γραμμή μηδενισμού των πάντων».

Αναλυτικά, η επιστολή διαμαρτυρίας των ειρηνοδικών Βασιλικών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ