Συνταγματικό Δικαστήριο Γερμανίας: Ελλιπής ενημέρωση από τη Μέρκελ για την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις του 2015
Σύμφωνα με το άρθρο 23 του γερμανικού συντάγματος, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη σε θέματα ΕΕ «να ενημερώνει σφαιρικά και το νωρίτερο δυνατόν» την Ομοσπονδιακή Βουλή και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Αυτό δεν συνέβη στο κρίσιμο διάστημα τον Ιούλιο του 2015 κατά τη λήψη των αποφάσεων στην ΕΕ για την Ελλάδα, έκριναν οι συνταγματικοί δικαστές.
Η γερμανική κυβέρνηση έπρεπε να είχε ενημερώσει την Ομοσπονδιακή Βουλή για την διαπραγματευτική της γραμμή στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης το καλοκαίρι το 2015.
Στην ετυμηγορία αυτήν κατέληξε το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας μετά από σχετική προσφυγή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων.
Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι με δεδομένη την εξαιρετική σημασία και την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, «ήταν επιβεβλημένη μία ιδιαίτερα εντατική συμμετοχή της Ομοσπονδιακής Βουλής» στις αποφάσεις της ΕΕ.
Σύμφωνα με το άρθρο 23 του γερμανικού συντάγματος, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη σε θέματα ΕΕ «να ενημερώνει σφαιρικά και το νωρίτερο δυνατόν» την Ομοσπονδιακή Βουλή και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (νομοθετικό όργανο εκπροσώπησης των 16 κρατιδίων). Αυτό δεν συνέβη στο κρίσιμο διάστημα τον Ιούλιο του 2015 κατά τη λήψη των αποφάσεων στην ΕΕ για την Ελλάδα, έκριναν οι συνταγματικοί δικαστές.
Η απόφαση αναφέρεται στις συνεδριάσεις και αποφάσεις πρώτα του Γιούρογκρουπ από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και στη συνέχεια τους ηγέτες της ΕΕ για τη διάσωση της Ελλάδας και τη σύναψη του τρίτου μνημονίου.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μητσοτάκης: “Ελλάδα και Γερμανία δεν έχουν πλέον σχέση οφειλέτη – πιστωτή” Ξανανοίγει ο «φάκελος» Siemens: Νέα δικαστική διαδικασία για τους κατηγορούμενους των «μαύρων ταμείων»Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr