Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Συντάξιμος ο χρόνος άσκησης δικαστικού επιμελητή – Αναγνωρίζεται για τη θεμελίωση δικαιώματος με παλαιότερο καθεστώς

Ισχύουν οι ευνοϊκοί όροι του 2010 για απονομή σύνταξης, ανεξαρτήτως εάν η αίτηση αναγνώρισης έγινε μεταγενέστερα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συντάξιμος ο χρόνος άσκησης δικαστικού επιμελητή – Αναγνωρίζεται για τη θεμελίωση δικαιώματος με παλαιότερο καθεστώς FREEPIK

Χρόνος πραγματικής προαιρετικής ασφάλισης θεωρείται ο χρόνος άσκησης δικαστικού επιμελητή και θεωρείται συντάξιμος για τη θεμελίωση δικαιώματος με προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του 2010, ακόμη και αν η αίτηση αναγνώρισης έλαβε χώρα μετά το 2011.

Αυτό ορίζει δικαστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, που δικαίωσε δικαστική επιμελήτρια μετά την απόρριψη της αίτησης συνταξιοδότησης από τον αρμόδιο ασφαλιστικό της φορέα.

Ειδικότερα, η προσφεύγουσα, δικαστική επιμελήτρια από 16.3.1989, με την με αρ. πρ. ./30.11.2012 αίτησή της, ζήτησε από το Ταμείο την αναγνώριση του χρόνου άσκησης ως δικαστική επιμελήτρια, από 8.8.1987 έως 15.3.1989. Ακολούθως, με τη με αρ. ./18.12.2012 πράξη της Διευθύντριας Ασφάλισης της Διεύθυνσης Ασφάλισης του Τμήματος Μητρώου Ασφαλισμένων του Τ.Α.Ν. και Τ.Ε.Α.Δ., αποφασίστηκε η αναγνώριση στην προσφεύγουσα του ως άνω χρονικού διαστήματος άσκησής της, ήτοι 1 έτος 7 μήνες και 8 ημέρες, την οποία και εξόφλησε στις 25.1.2013 μετά το από 7.1.2013 έγγραφο του Τμήματος Εισφορών Αμίσθων.

Χρόνος άσκησης δικαστικού επιμελητή

freepik

Χρόνος άσκησης δικαστικού επιμελητή: Δεν υπολογίστηκε κατά την απονομή σύνταξης

Η ίδια υπέβαλε τον Απρίλιο 2013 αίτηση συνταξιοδότησης από το Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Α.Ν. και με την με αρ. ./31.10.2013 Πράξη Διευθύντριας Ασφάλισης βεβαιώθηκε ο χρόνος ασφάλισής της ως Δικαστική Επιμελήτρια και ως ασκούμενη, υπολογίζοντας τον χρόνο άσκησής από αιτήσεως με συνολικό χρόνο ασφάλισης 25 έτη 6 μήνες και 13 ημέρες.

Ωστόσο, με απόφαση του Διευθυντή Παροχών του Ε.Τ.Α.Α. – Τ.Α.Ν. απορρίφθηκε το αίτημά της για απονομή σύνταξης, γιατί μέχρι 31.12.2010 είχε συμπληρώσει 24 χρόνια πραγματικής ασφάλισης και ήταν έγγαμη αλλά κατά την έξοδό της δεν είχε συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας και κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης δεν είχε συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας της, ώστε να δικαιωθεί σύνταξη με βάση το χρόνο ασφάλισης που είχε διαδοχικά, και, συνεπώς, δεν δικαιούται σύνταξη από το Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Α.Ν.

Κατά της απόφασης αυτής η προσφεύγουσα άσκησε ένσταση, με την οποία ζήτησε ο χρόνος άσκησής της να υπολογισθεί για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέχρι 31.12.2010, ώστε να συνταξιοδοτηθεί ως μητέρα ανηλίκου τέκνου με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις και άλλο όριο ηλικίας όπως σε άλλες περιπτώσεις.

Η ένσταση αυτή απορρίφθηκε με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Α.Ν., που δεν έκανε δεκτό το αίτημα της προσφεύγουσας για αναγνώριση και υπολογισμό του χρόνου άσκησης και ενέμεινε σε όσα ορίζονταν στην απορριπτική απόφαση του Διευθυντή Παροχών του Ε.Τ.Α.Α. – Τ.Α.Ν.

Χρόνος άσκησης δικαστικού επιμελητή

freepik

Η δικαίωση από το Δικαστήριο

Αντίθετη άποψη είχε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο προσέφυγε η δικαστική επιμελήτρια ισχυριζόμενη ότι μη νόμιμα η Διοικούσα Επιτροπή δεν έλαβε υπόψη το γεγονός ότι υπέβαλε τη σχετική αίτηση αναγνώρισης του χρόνου άσκησης και ακολούθως παραιτήθηκε για να αιτηθεί σύνταξη γήρατος μειωμένη ως μητέρα ανηλίκου τέκνου με την πεποίθηση ότι ο αναγνωριζόμενος χρόνος μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού της δικαιώματος, ότι η πεποίθηση αυτή δημιουργήθηκε κατόπιν οδηγιών και κατευθύνσεων που της δόθηκαν από όργανα του καθ’ ου (σ.σ. Ταμείο), καθώς και ότι το πνεύμα εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας δεν ήταν να θέσει ένα αυθαίρετο χρονικό σημείο. Από την πλευρά του, το καθ’ ου Ταμείο με το έγγραφο απόψεων, καθώς και με τα νομίμως κατατεθέντα υπομνήματα, ζήτησε την απόρριψη της κρινόμενης προσφυγής.

«Το Δικαστήριο λαμβάνει υπόψη, καταρχάς, ότι οι από 16.6.2011 και από 28.9.2011 εγκύκλιοι του Υπουργείου Εργασίας δεν έχουν νομική  δεσμευτικότητα αφού περιέχουν ερμηνεία νομοθετικών διατάξεων. Περαιτέρω, λαμβάνεται υπόψη ότι, ο χρόνος άσκησης, κατά το χρόνο που έλαβε χώρα η άσκηση της προσφεύγουσας, ήτοι κατά τα έτη 1987 -1989, συνιστούσε χρόνο προαιρετικής υπαγωγής στην ασφάλιση, ο οποίος, μετά την αναγνώριση και εξόφληση των αναλογουσών εισφορών, ανάγεται στο χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η εργασία, ενώ επιπλέον, ο χρόνος αυτός μπορεί να συνυπολογιστεί για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος» σημειώνεται στην απόφαση.

«Ενόψει τούτων, το Δικαστήριο κρίνει ότι ο χρόνος άσκησης της προσφεύγουσας στο Ε.Τ.Α.Α. – Τ.Α.Ν. και Τ.Ε.Α.Δ. πρέπει να αναγνωρισθεί ως συντάξιμος με τις προϋποθέσεις που απαιτούνταν μέχρι 31.12.2010, η δε Διοικούσα Επιτροπή του Τομέα Ασφάλισης Νομικών, που με την προσβαλλόμενη απόφασή της έκρινε αντιθέτως, εσφαλμένα ερμήνευσε και εφάρμοσε το νόμο και θα πρέπει για το λόγο αυτό να ακυρωθεί» προστίθεται.

Και καταλήγει: «Επειδή, κατ’ ακολουθία, η κρινόμενη προσφυγή πρέπει να γίνει δεκτή, να ακυρωθεί η με αρ. ./4.11.2015 απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Ασφάλισης Νομικών και να αναγνωρισθεί ο χρόνος άσκησης της προσφεύγουσας ως δικαστική επιμελήτρια στο Ε.Τ.Α.Α. – Τ.Α.Ν. και Τ.Ε.Α.Δ. και, ήδη, e – Ε.Φ.Κ.Α. ως συντάξιμος με τις προϋποθέσεις που απαιτούνταν μέχρι 31.12.2010».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ