Τα e-δικόγραφα “λύνουν” τα χέρια των δικαστών – Ικανοποίηση της ΕνΔΕ για τις νέες ρυθμίσεις
Πρόκειται, αναφέρεται, για μία σημαντική επιτυχία της Ένωσης με θετική συμβολή στον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, που σηματοδοτεί τη σταδιακή μετάβαση στις ψηφιακές διαδικασίες.
Έρχονται τα e-δικόγραφα, μετά τις σχετικές διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και ψηφίστηκε προ ημερών από τη Βουλή.
Την ικανοποίησή της εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), που αναφέρει πως οι σχετικές διατάξεις για τη δυνατότητα προσκόμισης δικογράφων σε ηλεκτρονική μορφή ψηφίστηκαν, αποτελούν Νόμο του κράτους (άρθρα 65, 66 και 67 Ν. 5016/2023) και τίθενται άμεσα σε εφαρμογή.
Χαρακτηρίζει μάλιστα σημαντική επιτυχία της Ένωσης την θεσμοθέτηση των διατάξεων, καθώς εδώ και μήνες είχε επισημάνει με παρεμβάσεις της την ανάγκη αυτή.
«Η ΕνΔΕ, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ζήτησε να προβλεφθεί νομοθετικά στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η δυνατότητα του Δικαστηρίου να ζητεί, μετά το πέρας της συζήτησης, την προσκόμιση, από τους διαδίκους, σε ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ, των εισαγωγικών δικογράφων της δίκης, προτάσεων, προσθήκης κλπ. για όλες τις διαδικασίες. Στις δε 24-10-2022, η ΕΝΔΕ, με το με αριθμό πρωτ. 439/24-10-2022 έγγραφό της, απέστειλε προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σχέδιο των προτεινόμενων ρυθμίσεων» λέει σε ανακοίνωσή της.
Όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕνΔΕ, Κώστας Βουλγαρίδης, πλέον «οι συνάδελφοι έχουν τη δυνατότητα να ζητούν την προσκόμιση των άνω εγγράφων σε ηλεκτρονική μορφή εντός της προθεσμίας για την προσθήκη ή και σε μεταγενέστερο χρόνο δεδομένου ότι δεν τίθεται ειδικότερη προθεσμία. Πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία της Ένωσης με θετική συμβολή στον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης και του δικαιοδοτικού έργου, που σηματοδοτεί τη σταδιακή μετάβαση στις ψηφιακές διαδικασίες».
e-δικόγραφα: Αντιμετωπίζεται ο όγκος των προσαγόμενων εγγράφων
Σύμφωνα με την τροπολογία, που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση πως οι σχετικές διατάξεις «αντιμετωπίζουν ζήτημα του όγκου και του αριθμού των διαδικαστικών και λοιπών εγγράφων της πολιτικής δίκης».
Ειδικότερα, τονίζεται πως «σε πολλές υποθέσεις ο όγκος των προσαγόμενων εγγράφων σε συνδυασμό με τον αυξημένο πολλές φορές αριθμό διαδίκων, δημιουργεί δυσχέρειες κατά την επεξεργασία του φακέλου δικογραφίας, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο χρόνος έκδοσης απόφασης. Σημειώνεται, ότι η εν λόγω προσκόμιση εγγράφων είναι απρόθεσμη. Πρόκειται για ατελή δικονομική διάταξη που δεν επιφέρει κύρωση, όπως το απαράδεκτο προσκόμισης κ.λπ. Είναι επιβοηθητικής φύσεως και τα εν λόγω έγγραφα προσκομίζονται είτε ηλεκτρονικά, είτε με φυσική παράδοση σε υλικό ψηφιακό φορέα».
Τι προβλέπουν τα επίμαχα άρθρα
Σύμφωνα με το ψηφισθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης στα επίμαχα άρθρα προβλέπεται συγκεκριμένα:
Άρθρο 65
Προσκόµιση εγγράφων σε ηλεκτρονική µορφή στην τακτική διαδικασία – Τροποποίηση παρ. 9 άρθρου 237 ΚΠολΔ
Στην παρ. 9 του άρθρου 237 του Κώδικα Πολιτικής Δικονοµίας [π.δ 503/1985, (Α΄ 182)] προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 9 διαµορφώνεται ως εξής:
«9. Μέσα σε οκτώ (8) εργάσιµες ηµέρες από την εξέταση των µαρτύρων ή των διαδίκων ή τη διενέργεια της αυτοψίας ή της πραγµατογνωµοσύνης οι διάδικοι δικαιούνται µε προσθήκη να προβούν µόνο σε αξιολόγηση των αποδείξεων αυτών. Μετά το πέρας της συζήτησης ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου ή επί πολυµελούς συνθέσεως ο Εισηγητής δύνανται να ζητούν από τους διαδίκους να προσκοµίσουν σε ηλεκτρονική µορφή αντίγραφο του δικογράφου της αγωγής, των προτάσεων και της προσθήκης.»
Άρθρο 66
Προσκόµιση εγγράφων σε ηλεκτρονική µορφή στις µικροδιαφορές – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 469 ΚΠολΔ
Στην παρ. 1 του άρθρου 469 του Κώδικα Πολιτικής Δικονοµίας προστίθεται τέταρτο εδάφιο και η παρ. 1 διαµορφώνεται ως εξής:
«1. Κατά την ορισµένη δικάσιµο η υπόθεση συζητείται µε την παρουσία των διαδίκων. Αν αυτοί συµφωνούν, µπορούν να καταθέσουν κοινή δήλωση κατά την παρ. 2 του άρθρου 242. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 237, το άρθρο 260, η παρ. 3 του άρθρου 271, οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 272 και το άρθρο 501 εφαρµόζονται αναλόγως. Μετά το πέρας της συζήτησης ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου δύναται να ζητεί από τους διαδίκους να προσκοµίσουν σε ηλεκτρονική µορφή αντίγραφο του δικογράφου της αγωγής, του υποµνήµατος και της προσθήκης.»
Άρθρο 67
Προσκόµιση εγγράφων σε ηλεκτρονική µορφή στα ένδικα µέσα και στις ανακοπές – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 495 ΚΠολΔ
Στο άρθρο 495 του Κώδικα Πολιτικής Δικονοµίας προστίθεται παρ. 4 ως εξής:
«4. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 237, περί προσκόµισης εγγράφων σε ηλεκτρονική µορφή, εφαρµόζεται αναλόγως και για τα ένδικα µέσα και τις ανακοπές του παρόντος κεφαλαίου.»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δικηγόροι: Νέα “ανάσα” για τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων σε ανακοπές Προ των πυλών το ψηφιακό πόθεν έσχες: Αυτόματη άντληση στοιχείων και νέες ποινές – Όλες οι αλλαγές που προβλέπονται Νέες ποινές με το ψηφιακό “πόθεν έσχες”: Πλημμέλημα ή κακούργημα ανάλογα με το ύψος της περιουσίας (300.000 ευρώ) που δε δηλώθηκε e-Kληρονόμος: Από Φεβρουάριο 4 πιστοποιητικά σε 1 και ψηφιακά – Τέλος οι ουρές για πολίτες, δικηγόρους, συμβολαιογράφουςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr