Tα φαβορί για την ηγεσία της Δικαιοσύνης: Η επιστολή των εισαγγελέων στον πρωθυπουργό και η νέα διάταξη με βάση την οποία θα γίνει η επιλογή

Η κούρσα ξεκίνησε και η επιλογή, όπως αποκαλύπτει το dikastiko.gr θα γίνει με βάση νέα διάταξη που ψηφίζεται στον Κώδικα οργανισμού Δικαστηρίων - Ποια ονόματα παίζουν για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και του προέδρου του ΣτΕ

NEWSROOM
Tα φαβορί για την ηγεσία της Δικαιοσύνης: Η επιστολή των εισαγγελέων στον πρωθυπουργό και η νέα διάταξη με βάση την οποία θα γίνει η επιλογή

Με μια νέα διάταξη, που ψηφίζεται εντός του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, θα γίνει φέτος, πιo αργά από ότι συνήθως τα τελευταία χρόνια επί υπουργίας Τσιάρα, η επιλογή για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης. Στις 30 Ιουνίου κενώνεται η θέση του προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας με την συνταξιοδότηση του Δημ. Σκαλτούνη και η θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την συνταξιοδότηση του Βασίλη Πλιώτα.

dikastiko.gr

dikastiko.gr

Ουσιαστικά (άτυπα) η διαδικασία έχει ξεκινήσει πλην φέτος, επιλέχθηκε σύμφωνα με πληροφορίες , να γίνει με την διαδικασία που προβλέπει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο και συγκεκριμένα το άρθρο 59, το οποίο περιορίζει αρκετά τις “βουτιές” στην επετηρίδα για την επιλογή στην ανώτατη βαθμίδα. Θεωρήθηκε δηλαδή- ευλόγως- πως εφόσον ψηφίζεται νέα διάταξη, το ορθό είναι η διαδικασία να κινηθεί με αυτή. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ούτως ή άλλως τις προσεχείς ημέρες.

Ηγεσία της Δικαιοσύνης: Το άρθρο 59

Όπως αναφέρει το εν λόγω άρθρο “…οι προαγωγές στις θέσεις του Προέδρου και των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Προέδρου, του Εισαγγελέα και των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο και των αντιπροέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, επιλέγει τους προακτέους μεταξύ εκείνων που έχουν τα νόμιμα προσόντα κατά τις παρ. 4 και 5 του άρθρου 74, την παρ. 7 του άρθρου 75, τις παρ. 7 και 8 του άρθρου 83, την παρ. 7 του άρθρου 84 και τις παρ. 10, 11 και 12 του άρθρου 89”.

Περιορισμός

Ουσιαστικά τίθεται “κόφτης” στην βουτιά στην επετηρίδα και περιορίζεται σε 10 αρχαιότερους για κάθε θέση, αφού όπως αναφέρεται “….για τις προαγωγές στις θέσεις των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου η επιλογή γίνεται μεταξύ των δέκα (10) αρχαιοτέρων από τους δικαστικούς λειτουργούς, που έχουν τα τυπικά προσόντα, όταν η προς πλήρωση θέση είναι μία (1). Για κάθε μία επιπλέον θέση, ο αριθμός των υποψηφίων προς επιλογή αυξάνεται κατά τέσσερις (4). Για την πλήρωση των θέσεων, οι οποίες κενώνονται στις 30 Ιουνίου κάθε έτους, ο Υπουργός κινεί τις διαδικασίες που ορίζονται στην παρούσα το αργότερο ως το τέλος Απριλίου. Αν για οποιοδήποτε λόγο κενωθεί κάποια από τις παραπάνω θέσεις κατά τη διάρκεια του δικαστικού έτους, η διαδικασία κινείται μέσα σε δύο (2) μήνες από την κένωση της θέσης. Οι ανωτέρω προαγωγές ανατρέχουν στον χρόνο κένωσης της θέσης.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ηγεσία της Δικαιοσύνης: H επιστολή των εισαγγελέων

Ήδη όμως οι συζητήσεις είναι πολλές εντός της Δικαιοσύνης με την Ένωση Εισαγγελέων να θέτει (με δεδομένο ότι αποχωρεί ο ανώτατος εισαγγελέας της χώρας) εκ νέου το θέμα της επιλογής , μεταξύ των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου και όχι από την καθήμενη δικαιοσύνη (αντιπροέδρους ΑΠ) όπως εχει το δικαίωμα να εισηγηθεί σχετικά ο υπουργός Δικαιοσύνης και να αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι εισαγγελείς λοιπόν στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό αναφέρουν πως “…τυχόν προτίμηση ενός εκ των Αντιπροέδρων ή μελών του Αρείου Πάγου για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα πλήξει καίρια την συνταγματικά κατοχυρωμένη πλήρη ισοτιμία δικαστών και εισαγγελέων και το ελεύθερο φρόνημα των εισαγγελέων, καθώς και το εισαγγελικό γόητρο”.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

“Προς

Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κύριον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ενόψει της επικείμενης επιλογής του νέου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διακηρύσσει με έμφαση τη διαχρονικά αμετάβλητη και θεσμικά αταλάντευτη θέση της, ότι αυτή επιβάλλεται να γίνει, όπως ήδη έχει σχεδόν παγιωθεί, με προαγωγή ενός εκ των Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, λόγω της νομικής θέσης του εισαγγελέα ως αυτοτελούς, ουσιώδους και αναγκαίου οργάνου της Δικαιοσύνης, με απολύτως διακριτό ρόλο στην απονομή αυτής, αλλά και της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του, η οποία, μετά τη σαφή συνταγματική ένταξη των εισαγγελέων στους δικαστικούς λειτουργούς, είναι αντίστοιχη με εκείνη των δικαστών.

Η τυχόν προτίμηση ενός εκ των Αντιπροέδρων ή μελών του Αρείου Πάγου για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα πλήξει καίρια την συνταγματικά κατοχυρωμένη πλήρη ισοτιμία δικαστών και εισαγγελέων και το ελεύθερο φρόνημα των εισαγγελέων, καθώς και το εισαγγελικό γόητρο, δεδομένου ότι η προαγωγή στην εν λόγω θέση αποτελεί προσδοκώμενη θεμιτή υπηρεσιακή κορύφωση κάθε εισαγγελικού λειτουργού”.

Ηγεσία της Δικαιοσύνης: Τα φαβορί

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr τα ονόματα που είναι στο τραπέζι για τη θέση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είναι του έμπειρου αντεισαγγελέα ΑΠ Ισίδωρου Ντογιάκου, γνωστού από τις δεκάδες υποθέσεις που έχει χειριστεί αλλά κυρίως από την ανυποχώρητη στάση του την περίοδο της προεδρίας στον Άρειο Πάγο της Βασιλικής Θάνου, που του στοίχισε την θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, στην οποία οι συνάδελφοί του πανηγυρικά είχαν εκλέξει εν μέσω μιας σφοδρής πολεμικής ατμόσφαιρας στη Δικαιοσύνη.

Στις 12 Νοεμβρίου 2018 από τύχη (ή κακό χειρισμό των τρομοκρατών) δεν εξερράγη η βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε μηχανάκι έξω από το σπίτι του.

Εχει ασχοληθεί με σοβαρές υποθέσεις , μεταξύ των οποίων και αυτή της Χρυσής Αυγής . Αν επιλεγεί ο κ.Ντιογιάκος, η θητεία του θα είναι μονοετής. Στο τραπέζι είναι επίσης τα ονόματα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη (που είχε διατυπώσει απαλλακτική πρόταση για την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στην υπόθεση Novartis) Μαριάννας Ψαρουδάκη, πρώην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας. Εκτός βέβαια κι αν η επιλογή γίνει από τους αντιπρόεδρους του Αρείου Πάγου, κάτι που είναι στην διακριτική ευχέρεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

eviazoom

Ηγεσία της Δικαιοσύνης: Στο ΣτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από την προεδρία του οποίου αποχωρεί ο Δημ. Σκαλτσούνης, τα πράγματα δείχνουν πιο ξεκάθαρα, με τους αντιπροέδρους Ευαγγελία Νίκα και Μιχ. Πικραμένο να είναι τα φαβορί. Η επιλογή έχει – πέραν των παγίων δεδομένων- ξεχωριστή σημασία στην παρούσα συγκυρία δεδομένου ότι πιθανόν τα πρόσωπο που θα επιλεγεί θα κληθεί να εκτελέσει και χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού δεδομένου ότι θα υπάρξει διπλή εκλογική διαδικασία εντός της χρονιάς 2022-23.

dianeosis.org

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες μάλιστα δίνουν ένα ελαφρύ προβάδισμα στην κα Νίκα. 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr