Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Τα παράπονά σας στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή – Πώς οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν καταγγελίες για κακοδιοίκηση

Θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την άσκηση των καθηκόντων του. Τα θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμοί της Ένωσης θα πρέπει να παρέχουν κάθε πληροφορία που ζητεί για τις έρευνες του.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τα παράπονά σας στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή – Πώς οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν καταγγελίες για κακοδιοίκηση Freepik

Φρένο στην κακοδιοίκηση έρχεται να βάλει ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, για το ρόλο και τις αρμοδιότητες του οποίου προ ημερών ψηφίστηκε νέος Κανονισμός από την Ε.Ε. Ο Διαμεσολαβητής συμβάλλει στην αποκάλυψη τέτοιων περιστατικών, που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο ενεργειών των θεσμικών οργάνων και οργανισμών.

Οι πολίτες των χωρών – μελών της Ένωσης είτε πρόκειται για φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατοικεί ή έχει την καταστατική έδρα του σε κάποιο από τα κράτη αυτά, μπορεί να υποβάλει στον Διαμεσολαβητή, απευθείας ή μέσω βουλευτού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταγγελία σχετική με περίπτωση κακοδιοίκησης. Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής-Πώς θα γίνονται καταγγελίες για κακοδιοίκηση

Κάθε πολίτης της Ένωσης ή κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατοικεί ή έχει την καταστατική έδρα του σε κράτος μέλος δύναται να υποβάλει στον Διαμεσολαβητή, απευθείας ή μέσω βουλευτού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταγγελία σχετική με περίπτωση κακοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό για τη λειτουργία του θεσμού του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, τονίζεται η ανάγκη προσκόμισης σε αυτόν όλων των στοιχείων των ερευνών καθώς και η δυνατότητα που παρέχεται να διενεργεί αυτεπάγγελτες έρευνες, στο πλαίσιο καταγγελιών ή οπότε κρίνει ότι συντρέχουν οι απαιτούμενοι λόγοι.

Στην καταγγελία αναφέρεται σαφώς το θέμα της, καθώς και η ταυτότητα του καταγγέλλοντος. Ο καταγγέλλων μπορεί να ζητήσει, η καταγγελία ή μέρη της να παραμείνουν εμπιστευτικά.

Η καταγγελία υποβάλλεται εντός δύο ετών από την ημερομηνία κατά την οποία τα γεγονότα στα οποία βασίζεται περιήλθαν σε γνώση του καταγγέλλοντος. Πριν την υποβολή της καταγγελίας, ο καταγγέλλων πρέπει να έχει πραγματοποιήσει τα ενδεδειγμένα διοικητικά διαβήματα προς τα ενδιαφερόμενα θεσμικά και λοιπά όργανα ή οργανισμούς. Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής-Πώς θα γίνονται καταγγελίες για κακοδιοίκηση

Διαρκής ενημέρωση των καταγγέλοντων

Ο Διαμεσολαβητής ενημερώνει το συντομότερο δυνατό τον καταγγέλλοντα σχετικά με τη συνέχεια που δόθηκε στην καταγγελία και, στο μέτρο του δυνατού, αναζητεί λύση με το οικείο θεσμικό ή άλλο όργανο ή οργανισμό της Ένωσης, προκειμένου να εξαλειφθεί το κρούσμα κακοδιοίκησης.

Όπως αναφέρεται, ο Διαμεσολαβητής ενημερώνει τον καταγγέλλοντα σχετικά με την προτεινόμενη λύση, καθώς και με τυχόν παρατηρήσεις του οικείου θεσμικού ή άλλου οργάνου ή οργανισμού της Ένωσης. Ο καταγγέλλων δύναται να υποβάλει παρατηρήσεις ή να παράσχει, σε οποιοδήποτε στάδιο, πρόσθετες πληροφορίες που δεν ήταν γνωστές κατά τον χρόνο υποβολής της καταγγελίας.

Όταν βρεθεί λύση αποδεκτή από τον καταγγέλλοντα και το οικείο θεσμικό ή άλλο όργανο ή οργανισμό της Ένωσης, ο Διαμεσολαβητής μπορεί να περατώσει την εξέταση της υπόθεσης. Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής-Πώς θα γίνονται καταγγελίες για κακοδιοίκηση

Τι προβλέπεται για εργατικές καταγγελίες

Οι καταγγελίες που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις μεταξύ των θεσμικών και λοιπών οργάνων ή οργανισμών της Ένωσης και του προσωπικού τους είναι παραδεκτές μόνο εάν το ενδιαφερόμενο πρόσωπο έχει εξαντλήσει όλες τις εσωτερικές διοικητικές διαδικασίες, ιδίως εκείνες που αναφέρονται στις διατάξεις του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, και εφόσον η αρμόδια αρχή του οικείου θεσμικού ή άλλου οργάνου ή οργανισμού της Ένωσης έχει λάβει απόφαση ή έχουν λήξει οι προθεσμίες απάντησης.

Ο Διαμεσολαβητής έχει επίσης το δικαίωμα να ελέγχει τα μέτρα που λαμβάνονται από την αρμόδια αρχή του οικείου θεσμικού ή άλλου οργάνου ή οργανισμού της Ένωσης για τη διασφάλιση της προστασίας των εικαζόμενων θυμάτων παρενόχλησης και την αποκατάσταση ενός υγιούς και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος που σέβεται την αξιοπρέπεια των ενδιαφερόμενων προσώπων ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη διοικητική έρευνα, υπό την προϋπόθεση ότι τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα έχουν εξαντλήσει τις εσωτερικές διοικητικές διαδικασίες σε σχέση με τα εν λόγω μέτρα. Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής-Πώς θα γίνονται καταγγελίες για κακοδιοίκηση

Αυτεπάγγελτες έρευνες

Ο Διαμεσολαβητής μπορεί να διεξάγει αυτεπάγγελτες έρευνες όποτε κρίνει ότι δικαιολογείται κάτι τέτοιο, ιδίως σε επανειλημμένες, συστημικές ή ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις κακοδιοίκησης, αντιμετωπίζοντάς τις εν λόγω περιπτώσεις ως ζήτημα δημόσιου συμφέροντος. Στο πλαίσιο των ερευνών αυτών, μπορεί επίσης να υποβάλει προτάσεις και πρωτοβουλίες για την προώθηση των βέλτιστων διοικητικών πρακτικών εντός των θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών Ένωσης.

Για τους σκοπούς των ερευνών του, η «παροχή πληροφοριών» περιλαμβάνει όλα τα υλικά και ηλεκτρονικά μέσα με τα οποία παρέχεται στον Διαμεσολαβητή και στη γραμματεία του πρόσβαση σε πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των εγγράφων, ανεξάρτητα από τη μορφή τους.

Επίσης, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής μπορεί να διεξαγάγει έρευνα για να αποκαλύψει περιπτώσεις κακοδιοίκησης κατά την επεξεργασία πληροφοριών, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, οι οποίες του έχουν γνωστοποιηθεί από υπάλληλο ή μέλος του λοιπού προσωπικού σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες που προβλέπονται στον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης.

Στις περιπτώσεις αυτές, ο υπάλληλος ή το μέλος του λοιπού προσωπικού απολαύει της προστασίας που παρέχει ο κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης έναντι τυχόν επιζήμιων συνεπειών από πλευράς του θεσμικού ή άλλου οργάνου ή οργανισμού της Ένωσης, που προκύπτουν από την κοινοποίηση των πληροφοριών. Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής-Πώς θα γίνονται καταγγελίες για κακοδιοίκηση

Πρόσβαση σε στοιχεία

Προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος του Διαμεσολαβητή και να προωθηθούν οι βέλτιστες διοικητικές πρακτικές εντός των θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης, ευκταίο είναι να επιτρέπεται στον Διαμεσολαβητή, υπό την επιφύλαξη του πρωταρχικού καθήκοντός του, το οποίο είναι η διεκπεραίωση καταγγελιών, να διενεργεί αυτεπάγγελτες έρευνες όποτε κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι, ιδίως επανειλημμένων, συστημικές ή ιδιαζόντως σοβαρών περιπτώσεων κακοδιοίκησης.

Ο Διαμεσολαβητής θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την άσκηση των καθηκόντων του. Για τον σκοπό αυτό, τα θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμοί της Ένωσης θα πρέπει να παρέχουν στον Διαμεσολαβητή κάθε πληροφορία που ζητεί για τους σκοπούς μιας έρευνας.

Όταν η άσκηση των καθηκόντων του Διαμεσολαβητή απαιτεί την παροχή στον Διαμεσολαβητή διαβαθμισμένων πληροφοριών που κατέχουν τα θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμοί της Ένωσης ή οι αρχές των κρατών μελών, ο Διαμεσολαβητής θα πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές, με την προϋπόθεση να εξασφαλίζεται ή τήρηση των κανόνων για την προστασία τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ