Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Τα ψηφιακά “άλματα” της Ελληνικής Δικαιοσύνης: Από το 0,6% το 2019 στο 15% το 2022 στις ηλεκτρονικές καταθέσεις δικογράφων

Οι ρυθμοί απονομής της Ελληνικής Δικαιοσύνης παραμένουν ράθυμοι, αλλά ο Υπουργός Κώστας Τσιάρας, περιγράφει μια συνεχώς βελτιούμενη κατάσταση σε σχέση με τα όσα αναφέρει η έκθεση του ΣΕΒ για το 2019 , η οποία αναφέρει πως στην Ελλάδα η οριστική επίλυση μιας δικαστικής διαφοράς για τις επιχειρήσεις ξεπερνάει τα 4,5 χρόνια!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τα ψηφιακά “άλματα” της Ελληνικής Δικαιοσύνης: Από το 0,6% το 2019 στο 15% το 2022 στις ηλεκτρονικές καταθέσεις δικογράφων Freepik

Ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων που αλλάζουν σταδιακά, την πολύ άσχημη σε επίπεδο χρόνων απονομής, εικόνα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, περιγράφει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, με αφορμή την έκθεση Έκθεση της WorldBank του 2020 που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Ο κ. Τσιάρας (μιλώντας πρόσφατα στο OPEN) ανέφερε πως η εν λόγω έκθεση αποτυπώνει την κατάσταση του εθνικού δικαστικού συστήματος, το προηγούμενο έτος, δηλαδή το δικαστικό έτος 2018-2019, που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Τσιάρας

eurokinissi

Άλμα

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης επιβεβαιώνεται η ορθότητα της επιλογής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει , με ταχύτητα και με αποφασιστικότητα σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό μας σύστημα.

Έτσι οι ηλεκτρονικές καταθέσεις δικογράφων από το 0,6%, όπως αναφέρει η Έκθεση για το 2019 έχει φτάσει σήμερα ήδη στο 15%, ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε (όπως είπε ο κ.Τσιάρας) παρά τη πανδημία, σε πρόσθετες παρεμβάσεις :

”Η πιλοτική δίκη, τα Ειδικά Τμήματα για την εκδίκαση υποθέσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα, ο εκσυγχρονισμός της Δικονομίας όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης, η καλύτερη στελέχωση της δικαιοσύνης και η διαρκής επιμόρφωση των λειτουργών της που θεσμοθετήθηκαν από την παρούσα κυβέρνηση, είναι μεταρρυθμίσεις που επιταχύνουν τους ρυθμούς της Δικαιοσύνης, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων και θα αποτυπωθούν στις επόμενες εκθέσεις για τα έτη 2020, 2021 και 2022”.

Κώστας Τσιάρας

eurokinissi

Η Έκθεση του 2020

Η έκθεση (την οποία ανέδειξε η εφημερίδα Καθημερινή) αφορά το έτος 2019 και σύμφωνα με αυτή οι εκκρεμείς υποθέσεις είναι ένα “βουνό” ενώ πάνω από 4,5 χρόνια περιμένουν οι επιχειρήσεις για να επιλυθούν οι υποθέσεις τους με βάση τα στοιχεία του 2020.

Πρόκειται, όπως αναφέρει η έκθεση, για τον μεγαλύτερο χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 κρατών-μελών, ο οποίος είναι υπερδιπλάσιος ακόμη και σε σύγκριση με την Πορτογαλία και τη Σλοβακία, που έχουν εκσυγχρονίσει τα συστήματά τους. Οι δύο αυτές χώρες προσεγγίζουν, πλέον, τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο ρυθμός επίλυσης αστικών και εμπορικών υποθέσεων να διαμορφώνεται στην 24η θέση στην Ε.Ε. Κατά τον ΣΕΒ, οι καθυστερήσεις που δημιουργούνται στα πρωτοβάθμια δικαστήρια μεταφράζονται σε τρεις εκκρεμείς υποθέσεις για κάθε 100 πολίτες στο τέλος κάθε χρονιάς (21η θέση της Ε.Ε.), δεδομένου ότι συχνά απαιτούνται 18 μήνες για μια αστική ή εμπορική υπόθεση.

Τσιάρας

Freepik

Ψηφιακό σύστημα

Βασικός παράγοντας καθυστερήσεων είναι κατά την έκθεση, το γεγονός ότι μέχρι τότε, ήταν πολύ μικρός βαθμό χρήσης των ψηφιακών συστημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που περιλαμβάνει η ανάλυση του ΣΕΒ, από το 2018 μέχρι το 2021 οι ψηφιακές καταθέσεις δικογράφων –προβλέπονται για διοικητικές και ποινικές δίκες– αντιστοιχούσαν μόλις στο 7% του συνόλου. Το ποσοστό αυτό συρρικνώνεται στο 0,2% στα Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, και στο 3,4% στα Διοικητικά Εφετεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Επίσης, ακόμη δεν είναι εφικτή η εξ αποστάσεως παρουσία δικηγόρων, μαρτύρων και διαδίκων, γεγονός που συνεπάγεται υψηλά κόστη μετακινήσεων και αυξημένο χρόνο περαίωσης βασικών δικαστικών και νομικών πράξεων. Κάτι βέβαια που ήδη έχει θεσμοθετηθεί και αναμένεται να υλοποιηθεί σύντομα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών απέκτησε δωρεάν ασύρματο δίκτυο μόλις το 2018, ενώ το WiFi σε αρκετά περιφερειακά δικαστήρια δεν λειτουργεί.

Τα ψηφιακά έργα

Προς την κατεύθυνση αυτή, τα συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης προωθούν σειρά έργων, από τα οποία ορισμένα είναι ήδη λειτουργικά. Μέσω της πλατφόρμας dikes.moj.gov.gr είναι δυνατή η ενημέρωση μέσω Διαδικτύου και σε πραγματικό χρόνο για την πορεία των πινακίων/εκθεμάτων στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια. Η συγκεκριμένη υπηρεσία πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσω του έργου (19,2 εκατ. ευρώ) που υλοποιεί το σχήμα Wind-Space Hellas και έχει ως αντικείμενο την ενημέρωση της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων, όπως και την παροχή υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ