Τα στατιστικά από την εφαρμογή του νέου νόμου για τη συνεπιμέλεια – Αναλυτικά οι αποφάσεις

Σε μία στις 3 αποφάσεις έγινε δεκτό το αίτημα ολικής ή μερικής συνεπιμέλειας από τους πατέρες. Στην πλειονότητα, όμως, η επιμέλεια δίνεται ακόμη στη μητέρα.

NEWSROOM
Τα στατιστικά από την εφαρμογή του νέου νόμου για τη συνεπιμέλεια – Αναλυτικά οι αποφάσεις

Νέα εποχή για το Οικογενειακό Δίκαιο έφερε ο νέος νόμος για τη συνεπιμέλεια, που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να αποτυπωθούν τα θετικά αποτελέσματά του στις αποφάσεις.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από την εφαρμογή του νέου νόμου και αφορούν 41 αποφάσεις για 62 παιδιά, οι οποίες δημοσιεύθηκαν μετά την ψήφισή του (21/5/2021) και ειδικότερα οι 12 αποφάσεις πριν την 16η Σεπτεμβρίου, οπότε άρχισε να εφαρμόζεται και οι 29 μετά.

Το ενθαρρυντικό είναι πως σε ποσοστό 29% των 62 παιδιών αποφασίστηκε συνεπιμέλεια (14,5% άνιση συνεπιμέλεια και άλλο 14,5% ισόχρονη συνεπιμέλεια, ενώ υπήρξε και η περίπτωση ενός παιδιού, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 2% επί του συνόλου, όπου η αποκλειστική επιμέλεια δόθηκε στον πατέρα.

Σε ποσοστό, όμως, 69% η αποκλειστική επιμέλεια παραμένει στη μητέρα και ορίζονται οι τρόποι επικοινωνίας του πατέρα με τα παιδιά. Τα στοιχεία αυτά επεξεργάστηκε ο εφέτης Παναγιώτης Κατσικερός και σύμφωνα με αυτά από τις εκδοθείσες αποφάσεις μετά το νέο νόμο δόθηκε:

* ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΗΤΕΡΑΣ : 43 τουλάχιστον τέκνα (69%) σε 28 αποφάσεις και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ πατέρα:

– λιγότερη του 1/3 χρόνου ζωής : 41 τουλάχιστον τέκνα (66 %) σε 26 αποφάσεις

– ανώτερη του 1/3 χρόνου ζωής : 2 τέκνα (3%) σε 2 αποφάσεις

* ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΤΕΡΑ : 1 τέκνο (2%) σε 1 απόφαση και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ μητέρας λιγότερη του 1/3 χρόνου ζωής

* ΑΝΙΣΗ συνεπιμέλεια («ποιοτική ισότητα») : 9 τέκνα (14,5%) σε 6 αποφάσεις με περισσότερο χρόνο:

– υπέρ μητέρας : 7 τέκνα (11,5 %) σε 4 αποφάσεις

– υπέρ πατέρα : 2 τέκνα (3 %) σε 2 αποφάσεις

* ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ισόχρονη : 9 (τουλάχιστον) τέκνα (14,5%) σε 6 αποφάσεις.

Συνεπιμέλεια: Η αύξηση του χρόνου επικοινωνίας

Σε ότι αφορά την επικοινωνία, αυξήθηκε ο χρόνος επικοινωνίας πατέρα- τέκνου μετά το νέο νόμο. Όπως αναφέρεται ο χρόνος διαμονής (μέσος όρος) του τέκνου με τον πατέρα αυξήθηκε μόλις 3 %, γεγονός που ο κ. Κατσικερός χαρακτηρίζει βέβαια ασήμαντο δεδομένων των υφιστάμενων καταστάσεων στις επαφές γονέων με τα παιδιά τους.

Ειδικότερα, από 24,09 % (τελευταία δικαστική απόφαση ή συμφωνητικό πριν το Ν. 4800/2021) σε 27,09 % με την πρώτη δικαστική απόφαση (για τα ίδια παιδιά) υπό την ισχύ του Ν. 4800/2021.

Επί συνόλου 34 τέκνων σε 24 αποφάσεις ο χρόνος:

* αυξήθηκε για 12 τέκνα (σε 9 αποφάσεις)

* μειώθηκε για 8 τέκνα (σε 7 αποφάσεις)

* παρέμεινε ίδιος για 14 τέκνα (σε 8 αποφάσεις)

Ενώ για 18 τέκνα (σε 9 αποφάσεις) τα δικαστήρια επιλήφθηκαν για πρώτη φορά (δεν υπήρχε καμία δικαστική απόφαση ή συμφωνητικό πριν το Ν. 4800/2021) και για 3 τέκνα (σε 2 αποφάσεις) δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία (παλαιότερη δικαστική απόφαση ή συμφωνητικό).

Παράλληλα, στα αιτήματα για συνεπιμέλεια από τους πατέρες των παιδιών υπήρξε απόρριψη κατά 73%, αλλά έγινε μερικά δεκτό στο 15% και ολικά δεκτό σε ποσοστό 12%.

Και μπορεί τα συγκριτικά στοιχεία πριν και μετά την εφαρμογή του νέου νόμου να μην είναι θεαματικά, ωστόσο παρατηρούνται κάποιες βελτιώσεις στις δίκες, που ο πατέρας ζήτησε συνεπιμέλεια ειδικά σε αυτές που τελικώς κρίθηκαν με τις νέες διατάξεις.

Έτσι, σε 3 δίκες αποφασίστηκε αντί της προβλεπόμενης κάτω του 1/3 επικοινωνίας να υπάρξει άνιση συνεπιμέλεια και σε ακόμη μία από την κάτω του 1/3 επικοινωνία δόθηκε ισόχρονη συνεπιμέλεια.

Σε άλλες υποθέσεις δεν άλλαξαν τα δεδομένα. Συγκεκριμένα, σε 12 δίκες παρέμεινε το καθεστώς για τον πατέρα της επικοινωνίας κάτω του 1/3, σε μία η άνιση συνεπιμέλεια και σε άλλη μία παρέμεινε η ισόχρονη συνεπιμέλεια, ενώ μόνο σε μία περίπτωση υπήρξε δυσμενέστερη απόφαση για τον πατέρα (από επικοινωνία άνω του 1/3 μετατράπηκε σε κάτω του 1/3).

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr