Τέλος οι εν ενεργεία δικαστές από φορείς του δημοσίου, πειθαρχικά κ.λπ. – Επιστρέφουν μόνο σε δικαστικά καθήκοντα πάνω από 200 δικαστικοί λειτουργοί

Η διάταξη που θα φέρει πολύ σύντομα το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα ορίζει ότι τέτοιου τύπου δικαστικά καθήκοντα θα ασκούν μόνο συνταξιούχοι δικαστές, δικηγόροι παρ' Αρείω Πάγω και καθηγητές Πανεπιστημίου.

NEWSROOM
Τέλος οι εν ενεργεία δικαστές από φορείς του δημοσίου, πειθαρχικά κ.λπ. – Επιστρέφουν μόνο σε δικαστικά καθήκοντα πάνω από 200 δικαστικοί λειτουργοί

Πάνω από 200 δικαστικοί λειτουργοί επιστρέφουν άμεσα αποκλειστικά στα δικαστικά τους καθήκοντα, καθώς με διάταξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα προωθηθεί συντόμως προς ψήφιση, θα αποσυρθούν από θέσεις της δημόσιας διοίκησης (π.χ. πειθαρχικά όργανα, ΕΠΟ, επιτροπές, υπουργεία σε συμβουλευτικές θέσεις κ.λπ.).

Η διάταξη τυγχάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδοχής από τις ηγεσίες των δικαστηρίων που βλέπουν τους δικαστές να σηκώνουν όχι μόνο δικαστικά αλλά και διοικητικά βάρη, μειώνοντας προφανώς και την ταχύτητα με την οποία εκτελούνται συνολικά τα βασικά καθήκοντα του δικαστικού σώματος. Να σημειωθεί βέβαια πως κάποιες από τις θέσεις αυτές (π.χ. επιτροπές ασύλου όπου απασχολούνται περίπου 90 διοικητικοί δικαστές) είναι αμειβόμενες και μάλιστα με ποσά που μπορεί να φτάσουν και έως τις 2.000 ευρώ. Τα πρόσωπα αυτά δεν επιλέγονται από τη κυβέρνηση αλλά από τους επιμέρους φορείς στους οποίους μετέχουν.

Αφυπηρέτηση

Οι θέσεις αυτές δεν έχουν σχέση με πανταχόθεν βαλλόμενη πρακτική να χρησιμοποιούνται ανώτατοι δικαστές αμέσως μετά την αφυπηρέτησή τους για θέσεις επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών ή άλλες ακόμα και σε ευρύτερα κυβερνητικές θέσεις.

Μάλιστα πρόσφατα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης θέσπισε διάταξη για τη δικαστική αστυνομία, σύμφωνα με την οποία ο επικεφαλής της, εφόσον είναι δικαστικός λειτουργός, θα πρέπει να έχει αφυπηρετήσει τουλάχιστον πριν από δύο χρόνια.

Όμως εν προκειμένω δεν υπάρχει επιλογή των προσώπων από την κυβέρνηση, αλλά η κάλυψη σοβαρών αναγκών της δημόσιας διοίκησης (με ευθύνη των φορέων) από εγνωσμένου κύρους δικαστές.

Παράλληλα καθήκοντα

Έτσι το πρόβλημα είναι οξύ τόσο στην Ποινική όσο και στη Διοικητική Δικαιοσύνη, αφού πέραν των 90 που απασχολούνται στις επιτροπές Ασύλου, οι αριθμοί είναι βεβαρημένοι και στο Συμβούλιο Επικρατείας όπου καλείται να στελεχώσει δεκάδες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά που πρόσφατα δημοσίευσε το ΣτΕ,  “οι δικαστές, πέρα από την άσκηση των βασικών δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων που προαναφέρθηκαν, επιβαρύνονται με έναν πολύ μεγάλο αριθμό προσθέτων καθηκόντων, για τη διεκπεραίωση των οποίων απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια και πολύς χρόνος. Σε αυτά απασχολείται το σύνολο των δικαστών του ΣτΕ, οι οποίοι, σε ποσοστό άνω του 90%, δεν λαμβάνουν καμία πρόσθετη αμοιβή και δεν έχουν καμία απαλλαγή από τα κύρια καθήκοντά τους”.

Ορισμένα από τα πρόσθετα καθήκοντα είναι κομβικής σημασίας για την αποτελεσματική άσκηση των λειτουργιών του Κράτους.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ειδικότερα, οι δικαστές του ΣτΕ:

-μετέχουν στο Ειδικό Δικαστήριο που είναι αρμόδιο για υποθέσεις ποινικής ευθύνης υπουργών, στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, στο δικαστήριο που εκδικάζει τις αγωγές κακοδικίας που ασκούνται κατά δικαστών και στο μισθοδικείο (Στο πλαίσιο αυτό δημοσιεύθηκαν το 2024 33 αποφάσεις).

-είναι υπεύθυνοι για την επιθεώρηση, τις προαγωγές, την υπηρεσιακή κατάσταση και τον πειθαρχικό έλεγχο όλων των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων της διοικητικής δικαιοσύνης που, στο σύνολό τους, ξεπερνούν τους 2.000 (Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκαν το 2024 171 αποφάσεις και 1020 εκθέσεις επιθεώρησης).

-διοικούν τη διοικητική δικαιοσύνη στο σύνολό της,

-συνδιοικούν την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

-μεριμνούν για την επικοινωνία του Δικαστηρίου με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και για την εκπροσώπηση της ελληνικής διοικητικής δικαιοσύνης σε όλους τους διεθνείς δικαστικούς θεσμούς.

-μετέχουν στην Επιτροπή Ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες),

συμμετέχουν ενεργά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το σύνολο της Δικαιοσύνης, το οποίο αφορά σε έργα και μεταρρυθμίσεις ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.

-προετοιμάζουν και συντονίζουν τα υπουργεία για τον ετήσιο έλεγχο που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλα τα κράτη – μέλη για την κατάσταση του Κράτους Δίκαιου

Αριθμοί

Από τους 160 δικαστές του ΣτΕ , οι 133 απασχολούνται παράλληλα σε πειθαρχικά συμβούλια , άλλοι 91 απασχολούνται σε επιτροπές όπως π.χ. διαιτησίας ή επιτροπή διενέργειας διαγωνισμών ΤΑΧΔΙΚ κλπ.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και στην ποινική δικαιοσύνη αφού π.χ. μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας, πάνω από 100 δικαστές έχουν παράλληλη απασχόληση και σε άλλους φορείς του δημοσίου. Επειδή λοιπόν το πρόβλημα είναι οξύ ήδη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα πειθαρχικά συμβούλια, ο Θ. Λιβάνιος ουσιαστικά αποσύρει τους δικαστές και θα απαρτίζονται “μόνο από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης”.

Έτσι η κυβερνητική ρύθμιση που θα εισηγηθούν Φλωρίδης – Μπούγας εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα οδηγεί στην τοποθέτηση στις (άλλες) υφιστάμενες θέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών (αφυπηρετούν στα 67), καθηγητών πανεπιστημίου και δικηγόρων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr