Τέμπη: Αντίστροφη μέτρηση για τις έρευνες που θα οδηγήσουν στα αίτια της τραγωδίας – Οι απολογίες, οι νέες διώξεις και τα νέα στοιχεία – ΒΙΝΤΕΟ

Οι κινήσεις του εφέτη ανακριτή, που ανέλαβε την έρευνα. Το έγγραφο με μπλάνκο που στάλθηκε σε ειδικά εργαστήρια και οι καταγγελίες για ελλιπή εκπαίδευση.

NEWSROOM
Τέμπη: Αντίστροφη μέτρηση για τις έρευνες που θα οδηγήσουν στα αίτια της τραγωδίας – Οι απολογίες, οι νέες διώξεις και τα νέα στοιχεία – ΒΙΝΤΕΟ

Με ταχείς ρυθμούς κινείται ο εφέτης ανακριτής για την τραγωδία στα Τέμπη, το γραφείο του οποίου αναμένεται να περάσουν την Παρασκευή ο προϊστάμενος επιθεώρησης και οι δύο σταθμάρχες, που ήδη διώκονται ποινικά με βαρύτατες κατηγορίες για την τραγωδία στα Τέμπη. Κατά πάσα πιθανότητα οι τρεις θα ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν προκειμένου να ενημερωθούν οι δικηγόροι τους.

Σημειώνεται πως στο μικροσκόπιο των ερευνών βρίσκεται επίσης το έγγραφο που είχε σβηστεί με blanco –ένα θέμα που είχε προκύψει από την απολογία του 59χρονου προφυλακισμένου σταθμάρχη ο οποίος υποστήριξε ότι στο έγγραφο παράδοσης – παραλαβής των βαρδιών είναι σβησμένη μία ώρα με blanco- έχει δοθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να βρεθεί τι υπάρχει γραμμένο από κάτω και ποιος το έγραψε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο προφυλακισμένος σταθμάρχης στην απολογία του, εκ των υστέρων έγινε μία διόρθωση στο έγγραφο παράδοσης και παραλαβής ως προς τις ώρες.

Οι έρευνες σε όλα τα επίπεδα βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς εγείρονται πολλά ερωτήματα, παραδείγματος χάρη ποια είναι η επιτροπή που αξιολόγησε τον 59χρονο σταθμάρχη και με ποια κριτήρια, ποιος ήταν υπεύθυνος για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και την ασφάλεια της διέλευσης των τρένων.

Τραγωδία στα Τέμπη: Η ελλιπής εκπαίδευση των σταθμαρχών

Με εκπαίδευση λίγων μηνών ανέλαβαν κρίσιμα πόστα στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Στην δημοσιότητα φέρνει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ έγγραφο – σοκ από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων προς τον ΟΣΕ και την Ηellenic Train στο οποίο αποκαλύπτεται η ελλιπής εκπαίδευση των σταθμαρχών. Πρόκειται για έγγραφο το οποίο είχε σταλεί μόλις τέσσερις ημερες πριν την τραγωδία στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, με εκπαίδευση μόλις λίγων μηνών και πρακτική λίγων ημερών αλλά και με σημαντικά κενά και παραλείψεις στην διαδικασία της εκπαίδευσης και των εξετάσεων φαίνεται όπως όλα δείχνουν να τοποθετούνται οι σταθμάρχες στα πόστα τους στον ΟΣΕ ενώ ερωτήματα γεννά το γεγονός πως τα ποσοστά επιτυχίας των υποψήφιων αγγίζουν το 100%.

Μιλώντας αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ, μέλος της επιτροπής από την οποία εξετάστηκε ο 59χρονος προφυλακισθείς σταθμάρχης της Λάρισας, περιγράφει τη διαδικασία πιστοποίησης του και επισημαίνει πως η θεωρητική εξέταση του 59χρονου έγινε σωστά ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η πράξη διαφέρει από τη θεωρία.

«Απάντησαν στις ερωτήσεις. Ρωτούσαμε γενικά και για τη σηματοδότηση και για την αρμοδιότητα του σταθμάρχη και την αναγγελία ακόμα και τι αίτημα του δίνουμε του μηχανοδηγού όταν πρόκειται να αλλάξει κυκλοφορία, να αλλάξει γραμμή και όλοι ξέρανε. Η εκπαίδευση έγινε σωστά δηλαδή, η θεωρητική. Η πρακτική είναι όμως, ό,τι και να ξέρεις θεωρητικά η πράξη είναι πολύ διαφορετική και χρειάζεται πολλή εξάσκηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εξεταστής του 59χρονου και πρόσθεσε:

«Εγώ ας πούμε όταν ανέλαβα σε τοπικό χειριστήριο έκανα ενάμιση μήνα και εγώ αποφάσισα να το παρατείνω τόσο για να το κατανοήσω ακριβώς. Η θεωρία είναι εύκολο να τη μάθουμε σαν ποίημα. Η πράξη όμως διαφέρει».

Εξετάσεις με… γνωριμίες

Σε καταγγελία πως γνώριζαν οι εξεταζόμενοι τα θέματα προχώρησε ο πρώην σταθμάρχης Βόλου, Γιώργος Αποστολέρης, μιλώντας επίσης στο ΣΚΑΪ και καταγγέλλοντας πως οι υποψήφιοι σταθμάρχες γνώριζαν τα θέματα των εξετάσεων εκ των προτέρων, καθώς οι εκπαιδευτές ήταν ταυτόχρονα και εξεταστές..

«Καθόμαστε έξι μήνες μαζί και εγώ πάλι σου βάζω τα θέματα; Θα σε απορρίψω; Ποιος έχει  απορριφθεί καταρχήν. Ο συγκεκριμένος σταθμάρχης έπρεπε να κριθεί προακτέος ή απορριπτέος; Γιατί βρίσκεται εκεί ποιος τον έκρινε; » διερωτάται ο Γιώργος Αποστολέρης και προσθέτει: «Σαφέστατα. Δεν είναι δυνατόν αυτό το πράγμα να λέγεται εκπαίδευση. Αν είναι να πάω και εγώ στο πανεπιστήμιο να τελειώσω γιατρός. Και ας με εξετάσουν και εμένα μία τριμελής επιτροπή οι οποίοι κάθονται δύο λεπτά και με αξιολογούν αφού μου έχουν δώσει τα θέματα και λέω ότι το κόκκαλο αυτό είναι άσπρο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr