Τέμπη – Η ώρα των υπουργών: Δικογραφία για κακούργημα στη Βουλή σε βάρος Κ.Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη – Μετά τις καταθέσεις δυο γενικών διευθυντών του Υπουργείου
Ολόκληρη η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή (δια του Αρείου Πάγου και του Υπ. Δικαιοσύνης) σε ηλεκτρονική μορφή και χωρίς αξιολόγηση, μετά τις καταθέσεις που αναφέρουν πως την ευθύνη για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων έχει ο εκάστοτε υπουργός. Ερευνώμενο αδίκημα είναι το κακούργημα της «παραβίασης ασφάλειας σιδηροδρόμων, με θανατηφόρο αποτέλεσμα λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης εποπτείας»- Παραγεγραμμένο για τον Χρ. Σπίρτζη το αδίκημα

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζουν οι ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών, αφού ο ανακριτής μετά από 2 καταθέσεις ανώτατων στελεχών του Υπουργείου Μεταφορών , προσέκρουσε σε τυχόν ποινικές ευθύνες δυο υπουργών και συνεπώς έπραξε αυτό που επιτάσσει η συνταγματική πρόβλεψη: Κατέβασε τα μολύβια της ανάκρισης , συγκέντρωσε ολόκληρη την ογκωδέστατη δικογραφία σε ηλεκτρονική- ψηφιακή μορφή και την έστειλε στον Άρειο Πάγο ώστε δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης να καταλήξει στη Βουλή «για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων».
Η εξέλιξη αυτή , με ερευνώμενο αδίκημα κακουργηματικής μορφής, αφορά στους πρώην υπουργούς κατά το χρονικό διάστημα 1/1/2016 έως και 28/2/2023 (ημέρα του δυστυχήματος), δηλαδή τον Χρήστο Σπίρτζη του ΣΥΡΙΖΑ , για τον οποίο όμως το αδίκημα είναι ήδη παραγεγραμμένο και Κώστα Αχ. Καραμανλή της ΝΔ.
Δυο καταθέσεις
Για να κατεβάσει τα μολύβια ο ανακριτής, χρειάστηκαν δυο απολογίες γενικών διευθυντών του Υπουργείου Μεταφορών, που κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις για το αδίκημα της «της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών με θανατηφόρο αποτέλεσμα, λόγω της μη τήρησης της υποχρέωσης εποπτείας». Τα στελέχη αυτά ερωτήθηκαν για την ευθύνη εποπτείας και προσκόμισαν ΦΕΚ και υπουργικές αποφάσεις από τις οποίες προκύπτει «τεκμηριωμένα» πως την τελική ευθύνη εποπτείας για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων έχει ο εκάστοτε υπουργός και όχι ο γενικός διευθυντής. Τα ερωτήματα έχουν να κάνουν κυρίως με τις προβλέψεις ασφαλείας που είχαν ληφθεί (π.χ όριο ταχύτητας, αριθμός σταθμαρχών κλπ) με δεδομένο ότι δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση στα τρένα.
«Σημείο μηδέν»
Αυτό ήταν και το «σημείο μηδέν» της έρευνας για τις τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων, αφού ο ανακριτής Σωτ. Μπακαΐμης, δεν είχε δικαίωμα με βάσει το άρθρο 86 του Συντάγματος να κάνει καμία περαιτέρω ενέργεια. Αμέσως συγκέντρωσε τη δικογραφία και σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Παρασκευή την απέστειλε στον Άρειο Πάγο, χωρίς αξιολόγηση ή πορισματική αναφορά (αμελλητί) ώστε από εκεί να καταλήξει στη Βουλή δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Τα κρίσιμα έγγραφα
To πρώτο έγγραφο που κατατέθηκε στο πλαίσιο των απολογιών των υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου εκδόθηκε στις 10/09/2021 από τον τότε γενικό διευθυντή Μεταφορών με θέμα «Ενημερωτικό Σημείωμα για χρηματοδότηση και λειτουργία Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής, σύμβαση ΟΣΕ – Δημοσίου, προειδοποιητική επιστολή C(2020)7847» με παραλήπτες τον υπουργό Υποδομών – Μεταφορών, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και το Γραφείο του γενικού γραμματέα Μεταφορών.
Στο έγγραφο με αφορμή υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Ε.Ε. (προειδοποιητική επιστολή C(2020)7847 final 02.12.2020) ο διευθυντής Μεταφορών σημειώνει θέματα ελλείψεων προσωπικού («έχει μειωθεί δραματικά και δεν έχει ανανεωθεί») αλλά και υποχρηματοδότησης του ΟΣΕ για να τονιστεί πως «επίσης η ελλιπής συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου υποβαθμίζει την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών αυξάνοντας τις πιθανότητες ατυχημάτων και συμβάντων, οδηγεί σε επιβολή βραδυποριών που αυξάνουν ιδιαίτερα τους χρόνους εκτέλεσης των δρομολογίων, δημιουργεί έκτακτες καθυστερήσεις ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό και αυξάνει το τελικό κόστος συντήρησης»
Σε άλλο έγγραφο στις 21/09/2021 ο ίδιος γενικός διευθυντής Μεταφορών αποστέλλει ένα δεύτερο («ΕΠΕΙΓΟΝ») με θέμα «Ενημερωτικό για χρηματοδότηση και προσωπικό του ΟΣΕ» με τους ίδιους παραλήπτες, τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και το Γραφείο του γενικού γραμματέα Μεταφορών.
Ο τότε Γενικός Διευθυντής Μεταφορών, κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την υποχρηματοδότηση του ΟΣΕ σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «τα δυο τελευταία χρόνια, 2020 και 2021 η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά γιατί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ που είναι ο κύριος πελάτης του, δεν πληρώνει τέλη υποδομής, επειδή δεν συμφωνεί με την αύξηση των τελών που επέβαλλε ο ΟΣΕ από το 2020».
Σημειώνοντας ότι «η έλλειψη επαρκούς προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα την μη ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου με συνέπειες» μεταξύ των οποίων «τη μη δυνατότητα εκπλήρωσης όλων των καθηκόντων του φορέα ως διαχειριστή υποδομής (επιθεωρήσεις, συντήρηση) με σημαντικότερη την έλλειψη ασφάλειας της σιδηροδρομικής υποδομής ιδιαίτερα σε ένα δίκτυο που για τους λόγους που προαναφέρθηκαν είναι κακοσυντηρημένο» (σ.σ. βανδαλισμοί, δολιοφθορές κ.λπ.).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
“Κόφτης” και επισήμως στα δικόγραφα προς τον Άρειο Πάγο και αγορεύσεις 6 λεπτών από τους διαδίκους – Οι προβλέψεις του νέου Κανονισμού του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Στάθης: Οι 6 νέες προθεσμίες που οδηγούν(;) σε τελεσίδικες αποφάσεις πολιτικών υποθέσεων σε 650 μέρες- Τι προβλέπει ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας Συμπλοκή κρατουμένων στις φυλακές Ναυπλίου: Επτά συλλήψεις – Στο νοσοκομείο οι τραυματίες Παρουσιάζεται σήμερα ο νέος νόμος για τον ΟΣΕ – Τι θα προβλέπειΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr