Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Τέμπη-Καταιγιστικές εξελίξεις: Ποινική δίωξη για κακουργήματα κατά 23 ατόμων για τη σύμβαση 717 – ΒΙΝΤΕΟ

Τι εντόπισε το γραφείο των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων της Αθήνας. "Αντί να θεραπευόμαστε, κυνηγάμε τη δικαιοσύνη" λέει επιζήσασα της τραγωδίας των Τεμπών. Το απόγευμα στο Σύνταγμα νέα διαμαρτυρία για το θέμα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τέμπη-Καταιγιστικές εξελίξεις: Ποινική δίωξη για κακουργήματα κατά 23 ατόμων για τη σύμβαση 717 – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς καθώς το πρωί της Τρίτης έγινε γνωστό ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργήματα κατά 23 ατόμων για τη σύμβαση 717.

Συγκεκριμένα το γραφείο των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων της Αθήνας εντόπισε ποινικές ευθύνες για σοβαρά κακουργήματα αναφορικά με την διαβόητη σύμβαση 717 που αφορά στην αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης -τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και οι παραλείψεις στην εκτέλεσή της συνδέονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Εκτιμάται δε, ότι από την μη εκτέλεσή της έχει προκληθεί ζημία στο ελληνικό δημόσιο και την ευρωπαϊκή ένωση που ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα μετά την ολοκλήρωση της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που ολοκληρώθηκε εντός ενός έτους από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος 23 προσώπων – 18 εκ των οποίων είναι δημόσιοι υπάλληλοι – για σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση ,με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις.

Τέμπη: Σε βάρος ποιων ασκήθηκε δίωξη

Βάσει του αποδεικτικού υλικού και μετά την παροχή εξηγήσεων που έδωσαν τα ποινικά ελεγχόμενα με την ιδιότητα του υπόπτου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος:

  • 14 δημοσίων υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. Δύο εξ αυτών κατηγορούνται, επίσης, για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον
  • 4 δημοσίων υπαλλήλων της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία κονδυλίων
  • 5 νομίμων εκπροσώπων και υπαλλήλων της Αναδόχου Κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Οι κατηγορίες αφορούν την εκτέλεση της Σύμβασης για την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, η οποία υπεγράφη το 2014, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016 – γνωστή ως “Σύμβαση 717”.

Το 2019 υπογράφηκε Συμπληρωματική Σύμβαση σχετικά με το ίδιο έργο, με την οποία τροποποιήθηκε το αρχικό φυσικό αντικείμενο της Σύμβασης 717. Η Συμπληρωματική Σύμβαση προέβλεπε την κατασκευή ενός εντελώς νέου συστήματος Σηματοδότησης με νέες μονάδες τηλεμετρίας, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία και η μετάδοση δεδομένων μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών, καθώς και από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στα κέντρα ελέγχου.

Και οι δύο Συμβάσεις συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκσυγχρονισμός Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Αμαξοστοιχιών (ETCS)», με την συνεισφορά της Ε.Ε. να ανέρχεται σε ποσοστό 85%.

Πλημμελής εκτέλεση των Συμβάσεων

Τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν καταδεικνύουν ποινική ευθύνη, για τους ακόλουθους λόγους.

Βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού, οι δύο εταιρείες που αποτελούσαν την Ανάδοχο Κοινοπραξία, αμέσως μετά την υπογραφή της Σύμβασης 717, χώρισαν αυθαίρετα το έργο μεταξύ τους. Η μία από τις εταιρείες ανέλαβε να εκτελέσει το βόρειο τμήμα του έργου, ενώ η δεύτερη εταιρεία ανέλαβε να εκτελέσει το έργο στο μεγαλύτερο τμήμα της σιδηροδρομικής διαδρομής Αθήνα-Θεσσαλονίκη μέχρι το Πλατύ, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος κοντά στα Τέμπη, όπου σημειώθηκε η θανατηφόρα σιδηροδρομική σύγκρουση στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Επιπλέον, η δεύτερη εταιρεία ανέθεσε την εκπόνηση των τεχνικών μελετών σχετικά με τα συστήματα Σηματοδότησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Πλατύ σε μια τρίτη εταιρεία, η οποία δεν διέθετε την απαιτούμενη ειδική τεχνογνωσία -κατά παράβαση των όρων της Σύμβασης, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η ειδική τεχνογνωσία έπρεπε να παρασχεθεί από την δανειοπάροχο εταιρεία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παραβίαση της συμβατικής υποχρέωσης σχετικά με την παροχή εξειδικευμένης τεχνογνωσίας, για την οποία επιβλήθηκε στην ΕΡΓΟΣΕ δημοσιονομική διόρθωση ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ, κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε το 2018 από την Ελληνική Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (Ε.Δ.ΕΛ.).

Ενώ το αρχικό αντικείμενο της Σύμβασης 717 περιελάμβανε την αναβάθμιση των υφιστάμενων Συστημάτων Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης, η Ανάδοχος Κοινοπραξία επιχείρησε να κατασκευάσει ένα εντελώς νέο σύστημα σηματοδότησης με νέες μονάδες τηλεμετρίας. Η ενέργεια αυτή θεωρήθηκε ότι συνιστά παράνομη τροποποίηση της αρχικής Σύμβασης, η οποία οδήγησε σε αδικαιολόγητη αύξηση της αξίας αυτής, που δεν δικαιολογείται από απρόβλεπτες περιστάσεις.

Σύμφωνα με την ποινική έρευνα, χορηγήθηκαν συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις της αρχικής Σύμβασης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ. Για τον λόγο αυτό, μετά την πάροδο περισσότερων από εννέα ετών από την υπογραφή της Σύμβασης 717,  το έργο δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.

Εικάζεται ότι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, υπεύθυνοι για την διαχείριση του έργου, δήλωσαν σκόπιμα μη ορθά και ελλιπή στοιχεία στην Διαχειριστική Αρχή σχετικά με την ύπαρξη γεγονότων κρίσιμων για την χορήγηση των ενισχύσεων και την έγκριση των παρατάσεων. Ως αποτελέσμα, τα σχετικά αιτήματα εγκρίθηκαν από την Διαχειριστική Αρχή, η οποία κατέβαλε τα κονδύλια στον δικαιούχο, την ΕΡΓΟΣΕ, η οποία στη συνέχεια πλήρωσε την Ανάδοχο Κοινοπραξία.

Επιπλέον, εικάζεται ότι οι υπάλληλοι της Διαχειριστικής Αρχής, που ήταν υπεύθυνη για την διαχείριση των κονδυλίων, ενήργησαν κατά παράβαση των αρχών της χρηστής διαχείρισης αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Έγινε αποδεκτό ότι, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που υπέβαλαν οι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ ήταν προδήλως μη ορθά και ελλιπή, οι δημόσιοι υπάλληλοι της Διαχειριστικής Αρχής ενέκριναν την χορήγηση των αντίστοιχων ενισχύσεων, προκαλώντας ζημία στα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου ύψους άνω των 15,6 εκατ. ευρώ.

Τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται οι κατηγορούμενοι τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης έως 10 ετών και χρηματική ποινή.

Η ποινική έρευνα αποκάλυψε, επίσης, γεγονότα που συνιστούν ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος από τους Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) της Ελλάδας, στους οποίους ανατέθηκε από τις εθνικές Εισαγγελικές Αρχές η διενέργεια ελέγχου σχετικά με την εκτέλεση της Σύμβασης 717. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποφάσισε να παραπέμψει τη νέα αυτή υπόθεση στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, για τις δικές τους περαιτέρω νόμιμες ενέργειες, δοθέντος ότι τα πραγματικά περιστατικά που αποτελούν το αντικείμενο της νέας αυτής έρευνας δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα εμπίπτον στην αρμοδιότητα του EPPO.

Τέμπη: “Αντί να θεραπευόμαστε, κυνηγάμε τη δικαιοσύνη” λέει επιζήσασα της τραγωδίας

«Αντί να θεραπευόμαστε και να προσπαθούν να θρηνούν οι άνθρωποι ήρεμα, πρέπει να κυνηγάμε τη δικαιοσύνη», αναφέρει η Ευδοκία Τσαγκλή, επιζήσασα της τραγωδίας που συνέβη στα Τέμπη

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ρωτήθηκε για το εάν έλαβε ψυχολογική υποστήριξη όπως είχε υποσχεθεί το κράτος πως θα κάνει για τους επιζήσαντες και τις οικογένειες που έχασαν ανθρώπους στο δυστύχημα.

«Εγώ δεν έχω κάποια τέτοια εμπειρία. Όταν μάλιστα βγήκε η εγκύκλιος για τα θύματα και την ψυχολογική υποστήριξη, είχα πει στους ψυχιάτρους πως βγήκε αυτό, εφόρου ζωής και γέλασαν και είπαν ‘’με ποιες πλάτες θα το κάνουν αυτό;’’. Το πρόβλημα είναι πως αντί να θεραπευόμαστε και να προσπαθούν να θρηνούν οι άνθρωποι ήρεμα και να έχουν χώρο και χρόνο να θρηνήσουν, πρέπει να κυνηγάμε τη δικαιοσύνη. Και η διαμαρτυρία είναι κάτι πολύ άσχημο που πρέπει να κάνουμε» απάντησε

«Ποια δικαιοσύνη; Σε 2 εβδομάδες θα κλείσουμε 10 μήνες και είναι προφυλακισμένοι μόνο ο σταθμάρχης και ο επιθεωρητής», συνέχισε.

Σε ερώτηση για το πού θεωρεί πως πρέπει να φτάσει η απόδοση ευθυνών, απαντά: «μέχρι όσο πιο μακριά γίνεται. Η πολιτική δεν είναι μόνο προνόμια και στα καλά είμαστε εμείς, η πολιτική είναι κατά βάση ευθύνη».

Για τα όσα συζητούνται στην εξεταστική επιτροπή στη Βουλή η κυρία Τσαγκλή σχολιάζει: «Το Σύνταγμά μας βασίζεται στην αξία της ανθρώπινης ζωής και στην αξιοπρέπεια. Αυτό που παρακολουθούμε να συμβαίνει ευτελίζει και τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Είμαστε στην τρίτη εβδομάδα, είπαν πως θα κάνουν τρεις συνεδρίες ανά βδομάδα. Κάνουν μία. Η συνεδρία δεν τελειώνει καν τους στόχους που έχει θέσει. Πώς ο κ. Μαρκόπουλος φωνάζει λήξη συνεδρίασης όταν ακόμα μιλάνε για το εάν θα μείνει ή θα φύγει η Ζωή Κωνσταντοπούλου; Βλέπω μια επικέντρωση σε άλλα θέματα. Είναι και μικρές οι συνεδριάσεις».

«Όταν βασικά άρθρα του κώδικα ποινικής δικονομίας κατακρεουργούνται, όταν το Σύνταγμά μας κατά συρροή κακοποιείται, πόσο καιρό μπορούμε να το βλέπουμε εμείς αυτό και να μην κάνουμε κάτι; Τα πειστήρια, τρίτη ημέρα ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι, τα πήραν όλα και τα πέταξαν. Και έχουμε μετά από 9 μήνες, βρίσκουν υπολείμματα ανθρώπινων μελών», λέει ακόμη για την τραγωδία στα Τέμπη

Για το ποιο μήνυμα θέλουν να στείλουν στη σημερινή διαμαρτυρία στο Σύνταγμα, η 32χρονη αναφέρει:

«Με βάση το Σύνταγμά μας, ο λαός είναι αυτός που έχει την μεγαλύτερη εξουσία. Η Βουλή σε καμία περίπτωση δεν είναι αρμόδια να αποφασίσει ποιες είναι οι ποινικές και ποιες οι πολιτικές ευθύνες. Εμείς θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε πως ζητάμε άρση ασυλίας και η άρση είναι για να προστατεύει από κακόβουλες μηνύσεις και επιθέσεις και όχι από ευθύνες».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ