Airbnb: Της … πολυκατοικίας γίνεται στα Δικαστήρια για μια αγορά 2 δισ. ευρώ
Χειρότερες αντιδικίες (και κυρίως όχι προϊόν μυθοπλασίας) από την τηλεοπτική «Πολυκατοικία» προκαλούν στα ελληνικά δικαστήρια οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb καθώς πλέον οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και οι αγωγές έχουν πολλαπλασιαστεί για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Συγκεκριμένα οι προσφυγές πολιτών κατά ενοίκων που εκμεταλλεύονται τα διαμερίσματά τους μέσω της πλατφόρμας airbnb. Όπως επισημαίνουν νομικές πηγές οι πρόσφυγες αυτές κατατίθενται κατά δεκάδες πλέον στα δικαστήρια της χώρας, την ώρα που οι πρώτες αποφάσεις των δικαστηρίων είναι αντικρουόμενες, δείχνοντας πως κάποια στιγμή και για αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να αποφανθεί Ανώτατο Δικαστήριο.
Αντιφατικές
Οι πρώτες αποφάσεις του «εµφυλίου πολέµου» µμεταξύ των ενοίκων ενός κτιρίου φάνηκε – μέχρι πρότινος- να γέρνουν προς αυτούς που ζητούν ουσιαστικά τον περιορισμό χρήσης τους.
Πρόσφατα ήρθε στο φως η απόφαση του Μονοµελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου µε την οποία γίνονται δεκτά ασφαλιστικά µέτρα που είχε καταθέσει ένοικος, ζητώντας να πάψει η επαγγελµατική χρήση γειτονικού διαµερίσµατος ως τουριστικού καταλύµατος. Και αυτό επειδή οι εναλλασσόµενοι επισκέπτες, συνήθως πολυµελείς οικογένειες ή µεγάλες παρέες, έκαναν θόρυβο τόσο κατά την παραµονή τους στο διαµέρισµα, όσο και στους κοινόχρηστους χώρους, άφηναν τα απορρίµµατά τους στους κοινόχρηστους χώρους, ενώ σε ορισµένες περιπτώσεις πάρκαραν τα αυτοκίνητά τους στις θέσεις στάθµευσης των λοιπών συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας.
Από την άλλη πλευρά, η Πανελλήνια Οµοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙ∆Α) δίνει τη δική της ερµηνεία στη δικαστική απόφαση, σηµειώνοντας ότι απαγορεύει την επαγγελµατική χρήση του διαµερίσµατος στο Ναύπλιο και όχι τη βραχυπρόθεσµη µίσθωσή του. Κάπως έτσι έχει γεννηθεί µια διελκυστίνδα µεταξύ όσων ενοικιάζουν µέσω Airbnb το ακίνητό τους -µια αγορά στην Ελλάδα αξίας 2 δισ. ευρώ- και όσων υφίστανται τις «παρενέργειες» των βραχυπρόθεσµων ενοικιάσεων.
Στη Χαλκιδική
Της δικαστικής απόφασης του Ναυπλίου είχε προηγηθεί αγωγή που υπέβαλαν ιδιοκτήτες τριών από τα συνολικά τέσσερα ακίνητα οικιστικού συγκροτήµατος στη Χαλκιδική, κατά ιδιοκτήτριας που ενοικίαζε, µέσω Airbnb, το σπίτι της κατά µικρά χρονικά διαστήµατα, κυρίως το καλοκαίρι. Η τουριστική εκµετάλλευση της κατοικίας που είχε αποκτήσει σήµα του ΕΟΤ, η όχληση που προκαλούσαν οι επισκέπτες-τουρίστες και η υπέρµετρη χρήση της πισίνας και των κοινόχρηστων χώρων αποτέλεσαν τις αιτίες για τις οποίες το δικαστήριο απαγόρευσε στην ιδιοκτήτρια τη βραχυπρόθεσµη ενοικίαση του ακινήτου.
Αντίθετη στην Αθήνα
Την ίδια ώρα όμως πράσινο φώς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, έδωσε εκ διαμέτρου αντίθετη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Η απόφαση απέρριψε την αγωγή των ιδιοκτητών διαμερισμάτων σε μια πολυκατοικία στο Πεδίον του Αρεως, οι οποίοι στρέφονταν εναντίον έτερης ιδιοκτήτριας, η οποία εκμεταλλευόταν το ακίνητό της μέσω Airbnb.
Η ιδιοκτήτρια, σύμφωνα με τη νεότερη δικαστική απόφαση, μπορεί να συνεχίσει τη σχετική δραστηριότητα, καθώς δεν προέκυψαν προβλήματα στην πολυκατοικία. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα Airbnb, εκμισθώνεται από την ιδιοκτήτρια, σε εταιρία διαχείρισης βραχυχρόνιων μισθώσεων και βρίσκεται στην Πλατεία Βικτωρίας.
Και σε αυτή την περίπτωση κινήθηκαν δικαστικά ιδιοκτήτες άλλων διαμερισμάτων. Η διαχειρίστρια της πολυκατοικίας επικαλέστηκε τον κανονισμό της πολυκατοικίας για να ζητήσει την απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ο εν λόγω κανονισμός αναφέρει πως ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να χρησιμοποιεί το ακίνητό του όπως επιθυμεί, αρκεί να μην παρενοχλούνται τα δικαιώματα των υπόλοιπων ιδιοκτητών και να μην απειλείται η ασφάλεια, η υγιεινή, η στερεότητα και η ευπρέπεια του κτιρίου και όσων κατοικούν σε αυτό. Το Πρωτοδικείο Αθηνών, απέρριψε τη σχετική αγωγή και όλα της τα αιτήματα, δίνοντας το πράσινο φως στην βραχυχρόνια μίσθωση του διαμερίσματος.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr