Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Θέματα δεοντολογίας δικαστών και social media στο συνέδριο «Δικαιοσύνη και Κοινωνία»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θέματα δεοντολογίας δικαστών και social media στο συνέδριο «Δικαιοσύνη και Κοινωνία»

Σε θέματα δεοντολογίας των δικαστών που αφορούν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στις σχέσεις τους με την κοινωνία, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από το διήμερο συνέδριο «Δικαιοσύνη και Κοινωνία» που ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

“ Στο συνέδριο τέθηκε το ζήτημα της σχέσης του δικαστή με την κοινωνία γιατί είναι πάρα πολύ κρίσιμο να έχουμε έγκαιρη και αποτελεσματική δικαστική προστασία, να είναι πειστική η δικαιολογία των δικαστικών αποφάσεων και να εμπεδώνεται μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ δικαιοσύνης και κοινωνίας. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε με το να είναι προσβάσιμη η νομολογία με τις βάσεις δεδομένων, να είναι πιο εύκολο δηλαδή ο πολίτης να προσεγγίζει τη νομολογία και να διαβάζει αποφάσεις, να γίνονται επισκέψεις στα δικαστήρια προκειμένου να ενημερώνεται για τον τρόπο που λειτουργούν και φυσικά, μέσω της ενημέρωσης διά των ΜΜΕ” ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου .

Στο συνέδριο τέθηκε επίσης το θέμα των δικαιωμάτων των δικαστών ως προσωπικοτήτων, “ γιατί και οι δικαστές ως άτομα, είναι μέλη του κοινωνικού συνόλου”.

“ Έχει ο δικαστής τις ίδιες ελευθερίες που έχουν όλοι οι πολίτες; Ποιές είναι οι δεσμεύσεις που απορρέουν από το λειτούργημά του;” έθεσε τα ερωτήματα η κ. Σακελλαροπούλου ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για ζητήματα δεοντολογίας.

“ Ο δικαστής έχει κάποιους περιορισμούς ως εκ του λειτουργήματός του, αυτά τα βάζει και ο κώδικας δικαστικών λειτουργών αλλά και τα νεότερα κείμενα, οι κώδικες δεοντολογίας, που είναι ήπιο Δίκαιο, δεν είναι κανονιστικά, δεν έχουν δέσμευση και δεν δημιουργούν άμεση υποχρέωση. Είναι ακριβώς αυτά που απορρέουν εκ του λειτουργήματος, τα αυτονόητα που θα έλεγε κανείς”.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, “ το πρώτο είναι η υποχρέωση αυτοδέσμευσης του δικαστικού λειτουργού και το δεύτερο αφορά τη δυνατότητά του να έχει social media”.

“ Ένας πολίτης μπορεί να γράψει κάπου ένα άρθρο, ο δικαστής όμως όταν γράφει, ακριβώς επειδή έχει το επώνυμο και την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού, έχει κάποιο αυτοπεριορισμό, άρα οι ελευθερίες που σαφώς τις έχει ως πολίτης είναι υπό το πρίσμα της ιδιότητάς του και από κει απορρέει ένα ηθικού τύπου πλαίσιο δεσμεύσεων που μπαίνει σε κώδικες δεοντολογίας” διευκρίνισε η κ. Σακελλαροπούλου.

Αναφερόμενη στη δυνατότητα του δικαστή να είναι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκαθάρισε ότι “ δεν μπορείς εκεί να γράφεις και να σχολιάζεις γιατί το facebook λειτουργεί ως ανοιχτό καφενείο κατά κάποιο τρόπο”.

“ Έχει καταγραφεί σε κώδικες δεοντολογίας ότι οι σχέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν την ίδια ένταση και στενότητα αλλά, παρόλα αυτά, γεννήθηκε θέμα σε άλλη χώρα, με έναν δικαστή που ήταν φίλος με διάδικο κατά πόσο είχε κώλυμα να δικάσει”.

Καταλήγοντας τόνισε ότι “ υπάρχουν περιορισμοί τελικά, τα δικαιώματα βεβαίως μπορεί να τα ασκεί αλλά τα έχει νομίζω υπό συγκεκριμένο πρίσμα, με αυτή την ανάγκη αυτοπεριορισμού και που κάθε φορά καλούμαστε να την προσδιορίσουμε ανάλογα με το θέμα”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ