Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Θεσσαλονίκη: Δεύτερη προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία στο μετρό της Βενιζέλου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Δεύτερη προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία στο μετρό της Βενιζέλου

Νέα αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Μετά την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, προσφυγή κατέθεσε η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από κοινού με 25 επιστήμονες και προσωπικότητες της πόλης.

Συγκεκριμένα, την προσφυγή υπογράφουν 17 μέλη κίνησης, μεταξύ των οποίων και ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και επιστήμονες, όπως οι Χάιδω Κουκούλη – Χρυσανθάκη (επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων Καβάλας και Θεσσαλονίκης), Χρυσάνθη Τσιούμη – Μαυροπούλου (ομότιμη Καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης ΑΠΘ), Άρης Μέντζος (ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας ΑΠΘ), Νικόλας Νικονάνου (ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Βυζαντινής Τέχνης Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ), Γρηγόρης Σηφάκης (ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, τ. πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης) και Αναστασία Τούρτα (επίτιμη διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης – πρώην διευθύντρια ΕΚΕΒΥΜΜ).

Πού βασίζεται η προσφυγή

Η αίτηση ακύρωσης βασίζεται σε τέσσερις λόγους και συγκεκριμένα:

Στη μη νόμιμη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (παραβίαση του άρθρου 7 του κώδικα διοικητικής διαδικασίας, δεδομένου ότι ζητήθηκε η εξαίρεση δύο μελών του ΚΑΣ)

Στην παραβίαση αρχής αμεροληψίας της διοίκησης

Στην εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η προσβαλλόμενη απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού για την απόσπαση των επίμαχων αρχαιολογικών ευρημάτων – μνημείων από το «Σταθμό Βενιζέλου» και για τη μεταφορά τους σε άλλον χώρο παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του Συντάγματος, της Σύμβασης της Γρανάδας, του Νόμου 3378/2005 καθώς και του Νόμου 3028/2002». Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο άρθρο 42, σύμφωνα με το οποίο «η μετακίνηση μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον του».

Στην έλλειψη αιτιολογίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «με την προσβαλλόμενη ΥΑ ανατρέπεται η ΥΑ Μπαλτά και χωρίς αιτιολογία αίρονται, παρά την αναμφισβήτητη σπουδαιότητα των αρχαιοτήτων, οι λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, όπως αναφέρθηκαν ανωτέρω, που επέβαλαν ως αναγκαία την κατά χώρα διατήρησή τους για τη διαφύλαξη και προστασία της αυθεντικότητάς τους».

Στην αίτηση παρατίθεται αναλυτικός συγκριτικός πίνακας των δύο τεχνικών λύσεων σε τρία κεφάλαια και συγκεκριμένα για την προστασία των αρχαιοτήτων, την τεχνική εφικτότητα, την υγεία και την ασφάλεια.

Παράλληλα, καταγράφονται όλα τα σχετικά ψηφίσματα των επιστημονικών φορέων και κινήσεων πολιτών ενάντια στην απόσπαση και υπέρ της διατήρησης κατά χώραν των αρχαιοτήτων.

«Εξαντλήσαμε κάθε άλλο μέσο»

Μιλώντας στο στο GRTimes.gr, ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, Φωκίων Δεληγιάννης, ανέφερε πως η αίτηση ακύρωσης ήταν το έσχατο μέσο για τη διάσωση των μοναδικής αξίας αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου.

«Εμείς, όπως είχαμε δεσμευτεί, θα καταβάλουμε κάθε νόμιμη προσπάθεια για να αποτρέψουμε την επαπειλούμενη απόσπαση των αρχαιοτήτων. Η κατάθεση αίτησης ακύρωσης δεν ήταν αυτοσκοπός μας, γιατί θεωρούμε ότι εξαντλήσαμε κάθε άλλο μέσο και κάθε άλλη δυνατότητα που διαθέτουμε για να πείσουμε για το εφικτό της διατήρησης. Το θέμα τώρα εναπόκειται στην κρίση του Δικαστηρίου», είπε χαρακτηριστικά.

Στις 4 Δεκεμβρίου η συζήτηση

Σημειωτέον ότι προς το παρόν δεν έχει κατατεθεί αίτηση αναστολής και ασφαλιστικά μέτρα, έτσι ώστε να σταματήσουν οι εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου, κάτι που αναμένεται να γίνει όταν εγκριθεί η μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης.

Η αίτηση ακύρωσης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στη μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ στις 4 Δεκεμβρίου, ενώ εκτιμάται ότι οι δύο προσφυγές θα εξεταστούν από κοινού.

Πηγή: grtimes.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ