Θεσσαλονίκη: Ελεύθερο με εντολή εισαγγελέα το ζευγάρι που πωλούσε αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδο στην Τούμπα

Ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης ζήτησε να ολοκληρωθεί η εργαστηριακή εξέταση για την ποιότητα των λαδιών ώστε να αποφανθεί στη συνέχεια για την ποινική τους μεταχείριση.

NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Ελεύθερο με εντολή εισαγγελέα το ζευγάρι που πωλούσε αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδο στην Τούμπα

Ελεύθερο με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε το ζευγάρι, που συνελήφθη με την κατηγορία ότι πωλούσε αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδο στην Τούμπα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης ζήτησε να ολοκληρωθεί η εργαστηριακή εξέταση για την ποιότητα των λαδιών ώστε να αποφανθεί στη συνέχεια για την ποινική μεταχείριση του 39χρονου και της 33χρονης συζύγου του.

Αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδο: Τι κατασχέθηκε

Σύμφωνα με τη δικογραφία, κατασχέθηκαν δώδεκα μεταλλικά και πλαστικά δοχεία που περιείχαν 5 λίτρα λάδι, το καθένα, για τα οποία δεν διέθεταν τα νόμιμα παραστατικά και τιμολόγια αγοράς.

Κατά την ίδια δικογραφία, κάθε συσκευασία πωλείτο έναντι 20 ευρώ.

Ακόμη, κατασχέθηκαν μπλοκ με χειρόγραφες σημειώσεις που χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες για τις παραγγελίες τους και αυτοκόλλητα με τα στοιχεία επικοινωνίας τους προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα.

Κλιμάκιο του ΕΦΕΤ κλήθηκε στο σημείο και έλαβε δείγματα από τα κατασχεθέντα λάδια για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση στο Χημείο του Κράτους. Η επιχείρηση έγινε από αστυνομικούς του Τμήματος Επιχειρησιακής Τακτικής και Δράσης της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης.

(EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ)

Νοθευμένο ελαιόλαδο: Πώς θα το αντιληφθείτε

Η πρώτη ένδειξη για νοθεία αποτελεί το χρώμα και η γεύση του ελαίου. Το χρώμα του ελαιολάδου είναι χαρακτηριστικό και ανάλογα με την ποικιλία του μπορεί να είναι από ανοιχτό έως σκούρο πράσινο. Η σημαντικότερη όμως ένδειξη είναι η γεύση και το άρωμα.

Τα νοθευμένα έλαια με σπορέλαια έχουν συνήθως οσμή τηγανητής πατάτας, ειδικά όταν η νοθεία έγινε με ηλιέλαιο. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστική φρουτώδης οσμή ελιάς ενώ η γεύση του είναι συνήθως πικρή ή πικάντικη ανάλογα με την ποιότητα του.

Αν το χρώμα, η γεύση ή το άρωμα του λαδιού σας δεν σας ικανοποιεί τότε ζητήστε την βοήθεια από ένα χημικό εργαστήριο. Για να μην ξοδέψετε μια περιουσία στις αναλύσεις ζητήστε να γίνει η ανάλυση των τιμών Κ και της οξύτητας.

Όταν το έλαιο είναι νοθευμένο με σπορέλαιο η τιμή οξύτητας θα είναι πραγματικά χαμηλή, καθώς τα σπορέλαια είναι χαμηλής οξύτητας και η Κ270 θα είναι ιδιαίτερα υψηλή. Στη συνέχεια αφού λάβετε την επίσημη έκθεση αποτελεσμάτων απευθυνθείτε στον ΕΦΕΤ και καταγγείλτε τη νοθεία αναφέρει στο hellas-now.com, ο Ιωάννης Πασιάς – Διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr