Θεσσαλονίκη: Ποινή κάθειρξης σε 37χρονη για υπόθεση “ερωτικής” απάτης – Οδηγήθηκε στη φυλακή
Στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκονται και δύο άνδρες- υποτιθέμενοι γιατροί του ΟΗΕ που παρίσταναν τους γαμπρούς- τα στοιχεία των οποίων όμως δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστούν.
Σε συνολική ποινή κάθειρξης 10 ετών και ενός μήνα καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μια 37χρονη με καταγωγή από την Αλβανία για εμπλοκή της σε υπόθεση “ερωτικής” απάτης.
Θύμα της απάτης έπεσε μια 44χρονη η οποία πείστηκε να καταβάλει 130.000 ευρώ για να βοηθήσει ένα υποτιθέμενο Αμερικανό γιατρό που ήταν εγκλωβισμένος στην Υεμένη.
Σύμφωνα με το grtimes.gr, η κατηγορούμενη συνελήφθη από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος για την απάτη καθώς στην κατοχή της βρέθηκαν 10.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.
Στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκονται και δύο άνδρες- υποτιθέμενοι γιατροί του ΟΗΕ που παρίσταναν τους γαμπρούς- τα στοιχεία των οποίων όμως δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστούν.
Κατά την απολογία της, η κατηγορουμένη ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πρόθεση να ζημίωσε την (τότε) φίλη της. Ανέφερε ότι και η ίδια είχε εξαπατηθεί από τους υποτιθέμενους γαμπρούς ενώ επισήμανε ότι δεν πήρε χρήματα. Όπως προέκυψε όμως η κατηγορούμενη δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ.
Υπόθεση “ερωτικής” απάτης: Το χρονικό
Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι, τον Ιούλιο του 2021, οι δύο γυναίκες γνωρίστηκαν σε εργασιακό χώρο και ανέπτυξαν γρήγορα φιλικές σχέσεις ενώ συνδέθηκαν και με κουμπαριά. Η κατηγορουμένη ανέφερε στην παθούσα ότι είχε μια θεία στις ΗΠΑ ενώ την έπεισε να μετοικήσει εκεί. Παράλληλα γνώρισε, μέσω Facebook, έναν γιατρό με το όνομα “Νέλσον” ο οποίος της έλεγε ότι είχε συνάψει σύμβαση με τον ΟΗΕ για να πάει στην Υεμένη.
Η παθούσα κατέθεσε τμηματικά χρήματα σε λογαριασμό ενώ μετατράπηκαν σε bitcoins, για να κινηθούν οι διαδικασίες και να συνδεθεί με τον άνδρα αποσκοπώντας στον γάμο. Μέσω του υποτιθέμενου γιατρού “Νέλσον” γνώρισε κι έναν άλλον γιατρό με το όνομα “Γούντεν” που υποτίθεται ότι θα πήγαινε κι αυτός στην εμπόλεμη ζώνη της Υεμένης.
Οι δύο άνδρες ανέφεραν στην 44χρονη ότι για να “σπάσουν” τα συμβόλαια θα έπρεπε να πληρώσουν τον ΟΗΕ για να αποδεσμευτούν και να μεταβούν στις ΗΠΑ. Και οι δύο ζήτησαν συνολικά 90.000 ευρώ τα οποία η παθούσα κατέβαλε τμηματικά στην κατηγορούμενη. Από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2021, η κατηγορούμενη κατάφερε να αποσπάσει 129.000 ευρώ από την παθούσα, με την πρόφαση ότι ήταν έπαιρνε τα χρήματα ως δάνειο και ότι θα την βοηθούσε να πάει στην Αμερική.
Η παθούσα αναζητούσε περισσότερες πληροφορίες για τους υποψήφιους γαμπρούς και από τις φωτογραφίες στο Instagram διαπίστωσε ότι ήταν υπαρκτά πρόσωπα αλλά με άλλα ονόματα. Άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι συμβαίνει και απευθύνθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι αστυνομικοί της συνέστησαν να συνεχίσει την επικοινωνία. Μετά από λίγο καιρό της ζητήθηκε να πληρώσει 100.000 ευρώ για να αποδεσμευτούν τα συμβόλαια των υποτιθέμενων γιατρών. Η παθούσα είπε ότι μπορεί να δώσει. 10.000 ευρώ τα οποία προσημειώθηκαν και όταν τα παρέλαβε η 37χρονη συνελήφθη ενώ επιχειρούσε να τα μετατρέψει σε bitcoins. Από την έρευνα προέκυψε ότι ήταν ψεύτικα τα mail και ότι οι δύο “γαμπροί” είχαν σχέση μεταξύ τους. Εντοπίστηκαν τηλεφωνικοί αριθμοί Νιγηρίας και ΗΠΑ ενώ οι ιντερνετικές συνδέσεις προέρχονταν από αφρικάνικα κράτη.
Love Scamming ή Romance Scamming
“Η παθούσα δεν της αρνήθηκε τίποτα. Η κατηγορουμένη, μέσα σε 2,5 μήνες, εκμεταλλεύτηκε την παθούσα και την ευάλωτη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρισκόταν και της απέσπασε συνολικά 229.000 ευρώ (οι 100.000 σε απόπειρα). Τα χρήματα εισέπραξαν οι συνεργάτες της” ανέφερε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας και πρότεινε να κηρυχθεί ένοχη όπως κατηγορείται.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Αμερικανός γιατρός με τον οποίο η 43χρονη (τότε) Ελληνίδα επικοινωνούσε σε καθημερινή βάση μέσω διαδικτυακής εφαρμογής ήταν “εγκλωβισμένος” στην Υεμένη όπου συμμετείχε ως μέλος ανθρωπιστικής βοήθειας τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Για να “σπάσει” το συμβόλαιό του και να έρθει στην Ελλάδα έπρεπε να ικανοποιήσει τη ρήτρα αποζημίωσης, πράγμα που σήμαινε ότι «χρειαζόταν χρήματα, πολλά χρήματα», που όμως δεν διέθετε.
Η 43χρονη (τότε) παθούσα δέχθηκε να τον βοηθήσει, καταβάλλοντας τμηματικά διάφορα χρηματικά ποσά άλλοτε μέσω ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων (bitcoin) κι άλλοτε μέσω τραπεζικού λογαριασμού.
Πέντε μήνες μετά την αρχική τους επικοινωνία κι αφού κατέθεσε 130.000 ευρώ, κομπόδεμα από τις οικονομίες των γονιών της, η ίδια άρχισε να υποψιάζεται ότι ο Δρ. Michael Wooden – όπως της συστήθηκε- δεν υπήρχε, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ο αόρατος πρωταγωνιστής μίας καλοστημένης απάτης που στήθηκε σε βάρος της, γνωστή στην αγγλική ορολογία ως Love Scamming ή Romance Scamming.
Πηγή: grtimes.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
“Πράσινο φως” για την απαλλαγή του Αμερικανού της Silicon Valley που βρέθηκε στην Ευελπίδων Προσπάθεια εξαπάτησης πολιτών αναφέρει η Πολιτική Προστασία – Προσοχή σε SMS απάτης Βόλος: Θύμα ενός 27χρονου απατεώνα μία τοπική επιχείρηση – Απέσπασε 1.500 ευρώ Βόλος: Γιατρός προειδοποιεί για απάτη – Ζητούν 15.000 ευρώ για μητέρα Ρόδος: 56χρονος έπεσε θύμα απάτης μέσω Facebook – 2.840 ευρώ “έκαναν φτερά” από το λογαριασμό τουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr