Θεσσαλονίκη: Στη “φάκα” της ΕΛΑΣ διεθνής εγκληματική οργάνωση που διέπραττε άπατες – Πάνω από 75.000 ευρώ η λεία τους
Αφού αποκτούσαν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παθόντων προέβαιναν στην αποστολή εμβασμάτων σε λογαριασμούς έτερων θυμάτων τα οποία είχαν επίσης εξαπατήσει.
Η έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Πυλαίας – Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη οδήγησε στην εξιχνίαση υπόθεσης για απάτη σε βάρος 61χρονης και στην ταυτοποίηση πέντε δραστών, οι οποίοι ενέχονται σε περιπτώσεις απατών σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελούν μέλη διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης.
Πρόκειται για άνδρες ηλικίας από 25 έως 53 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτη, απάτη με υπολογιστή και παράνομη πρόσβαση σε πληροφορικό σύστημα ή δεδομένα κατ΄εξακολούθηση.
Ειδικότερα, οι δράστες προσποιούμενοι τους τεχνικούς εταιρείας λογισμικού καλούσαν τα θύματά τους από αλλοδαπές τηλεφωνικές συνδέσεις και με την πρόφαση ότι προβαίνουν σε ενέργειες για την προστασία των λογαριασμών τους από παραβιάσεις και κυκλώματα απάτης, τους έπειθαν να εγκαταστήσουν στους υπολογιστές και στα κινητά τους τηλέφωνα εφαρμογές απομακρυσμένου ελέγχου.
Θεσσαλονίκη απάτη: Έστελναν εμβάσματα σε λογαριασμούς άλλων θυμάτων τους
Στη συνέχεια, αφού αποκτούσαν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παθόντων προέβαιναν στην αποστολή εμβασμάτων σε λογαριασμούς έτερων θυμάτων τα οποία είχαν επίσης εξαπατήσει.
Τα εν λόγω άτομα στα οποία είχαν αποστείλει τα εμβάσματα, πείθονταν να κάνουν ανάληψη από τους λογαριασμούς τους τα συγκεκριμένα ποσά και να τα αποστείλουν έπειτα μέσω εταιρειών αποστολής χρημάτων σε διάφορες χώρες σε μικρότερα εμβάσματα τα οποία παραλάμβαναν δια ζώσης τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Από την έρευνα προέκυψε ότι οι ανωτέρω δράστες με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία αφαίρεσαν από τον τραπεζικό λογαριασμό 61χρονης το χρηματικό ποσό των 76.500 ευρώ, πραγματοποιώντας επτά εμβάσματα σε τρεις άλλες γυναίκες, οι δύο εκ των οποίων με τη σειρά τους μετέφεραν τμηματικά το ως άνω ποσό σε παραλήπτες στην Ελλάδα, στο Κόσσοβο, την Αλβανία και την Κολομβία.
Η δικογραφία θα αποσταλεί αρμοδίως.
Οδηγίες της ΕΛΑΣ για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών
Για την αποφυγή εξαπάτησης συμβουλεύουμε τους πολίτες:
-
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
-
Να αποφεύγετε τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων και σε καμία περίπτωση να μην κοινοποιείτε σε τρίτους τους προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών.
-
Πληκτρολογήστε στον φυλλομετρητή ( browser ) τη διεύθυνση της ιστοσελίδας της τράπεζάς σας και μη μπαίνετε σε αυτή μέσω υπερσυνδέσμων ( links ). Σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε ότι η σελίδα ηλεκτρονικής τραπεζικής στην οποία συνδέεστε είναι η αυθεντική.
-
Μη συμπληρώνετε φόρμες με τα προσωπικά σας στοιχεία όταν σας αποστέλλονται από άγνωστες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( email ) ή μέσω μηνυμάτων ( SMS , Social Media κ.λπ.).
-
Σε περίπτωση ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων σε υποψήφιο πωλητή, να διασταυρώνετε τα στοιχεία του, ως δικαιούχου του υποδεικνυόμενου λογαριασμού (Ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ.).
-
Να επαληθεύετε τις κινήσεις στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή και να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψετε χρήματα, χωρίς προηγούμενη διασταύρωση οικονομικών στοιχείων.
-
Να αποφεύγετε την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζετε, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.
-
Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
-
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
-
Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
-
Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
-
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
-
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
-
Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
-
Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
-
Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
-
Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
-
Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
-
Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
-
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζετε αγγελίες πώλησης οχημάτων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».
-
Να αποφεύγετε, κατά προτίμηση, τις συναλλαγές με πρόσωπα τα οποία παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας εκτός Ελλάδας.
-
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
-
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), τους τηλεφωνικούς αριθμούς από τους οποίους σας καλούν ή την ηλεκτρονική διεύθυνση της αγγελίας ( URL ) για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
Σε κάθε περίπτωση, περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ( www.hellenicpolice.gr ).
Επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr .
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οικογενειακή… απάτη στη Θεσσαλονίκη: Παππούς και εγγονός έκλεβαν καλώδια χαλκού – Τα μετέφερε η κόρη Λαμία: Μπαράζ “χτυπημάτων” από απατεώνες που προσποιούνται επιχειρηματίες Αυτά είναι τα SOS από την ΕΛΑΣ για τις ηλεκτρονικές απάτες – Πως να προστατευτούμε Στη “φάκα” της ΕΛΑΣ 28χρονος που πήγε να πληρώσει με πλαστά χαρτονομίσματα σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών Aπάτη με το Power pass: “Μαϊμού” λογιστής “έφαγε” 5.400 ευρώ από ανυποψίαστο πολίτηΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr