Θλίψη για την απώλεια του δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών - Αύριο, στο Ηράκλειο, η νεκρώσιμος ακολουθία.

NEWSROOM
Θλίψη για την απώλεια του δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ο δημοσιογράφος, συγγραφέας, ερευνητής και διανοούμενος Νίκος Ψιλάκης.

Ο Νίκος Ψιλάκης τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ενώ χθες το απόγευμα χρειάστηκε να μεταφερθεί στο ΠΑΓΝΗ καθώς η κατάστασή του είχε επιβαρυνθεί.

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο σήμερα το πρωί (2/11).

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί αύριο (Κυριακή) στις 3 το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο.

Πέθανε ο Νίκος Ψιλάκης

O Νίκος Ψιλάκης ήταν δημοσιογράφος, ερευνητής, συγγραφέας και διανοούμενος. Τιμήθηκε με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του «Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης» και πληθώρα άλλων, όπως το βραβείο των δημοσιογραφικών ενώσεων της Ελλάδας, αλλά και με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου, για την προσφορά του στα Γράμματα.

Έγραψε περισσότερα από 25 βιβλία, ενώ επιμελήθηκε το σενάριο και την έρευνα σε περισσότερα από 80 ντοκιμαντέρ στην κρατική τηλεόραση, τα οποία είχαν λαογραφικό και πολιτιστικό περιεχόμενο.

Διατέλεσε συντάκτης και συνεργάτης εφημερίδων, εκδότης περιοδικού, διευθυντής σύνταξης καθημερινής εφημερίδας, σύμβουλος έκδοσης περιοδικών, επιμελητής επιστημονικών εκδόσεων, για περίπου 25 χρόνια επιμελούνταν και παρουσίαζε καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή, ενώ είχε επιμεληθεί και παρουσιάσει και τηλεοπτικές εκπομπές. Από τις λατρεμένες του ασχολίες ήταν η φωτογραφία και είχε πραγματοποιήσει εκθέσεις φωτογραφίας.

Ο Νίκος Ψιλάκης έλαβε μέρος σε περισσότερα από 200 συνέδρια και εκδηλώσεις, ως εισηγητής, στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Ανάμεσα στα βιβλία του που κάποια από αυτά μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες, ήταν: «Ο πολιτισμός της ελιάς – Το ελαιόλαδο» (σε συνεργασία με τους Μαρία Ψιλάκη και Ηλία Καστανά), «Το ψωμί των Ελλήνων», «Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα», «Ελαίας στέφανος». «Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης», «Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη – Έθιμα στον κύκλο του χρόνου», «Κρητική Μυθολογία» και «Βότανα στην κουζίνα».

Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, ενώ διατέλεσε και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης (1997-2007). Παράλληλα υπήρξε μέλος της επιτροπής του ΕΟΤ για την καθιέρωση της ελληνικής γαστρονομίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr