Θορυβημένοι οι δικηγόροι για το “αναβολόσημο” στις δίκες – Η αντίδραση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας

Η αποκάλυψη του dikastiko.gr για το "αναβολόσημο" στις δίκες προκάλεσε ζωηρές συζητήσεις και αντιδράσεις στο νομικό κόσμο της χώρας.

NEWSROOM
Θορυβημένοι οι δικηγόροι για το “αναβολόσημο” στις δίκες – Η αντίδραση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας

Να κόψει τον γόρδιο δεσμό της καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης (με τα φαινόμενα συχνά πυκνά να προσλαμβάνουν χαρακτηριστικά αρνησιδικίας) είναι αποφασισμένο το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το “αναβολόσημο” στις δίκες όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr, με τον αρμόδιο Υπουργό Γιώργο Φλωρίδη, να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις πληροφορίες του dikastiko.gr, το σχέδιο εκτεταμένων αλλαγών άνω των 60 άρθρων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, περιλαμβάνεται νέα τροποποίηση του άρθρου 349 ΚΠΔ με την οποία, σε περίπτωση που η αναβολή ζητηθεί για κώλυμα στο πρόσωπο του δικηγόρου λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη, τότε για να συζητηθεί το αίτημα πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί παράβολο έως 1.200 ευρώ, σε περίπτωση που αφορά Εφετεία και Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια.

Ενδεικτικά, η διάταξη θα φέρνει κλιμακωτό παράβολο, ανάλογο με το δικαστήριο ως εξής:

– 300 ευρώ για αιτήματα ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου,

– 600 ευρώ για αιτήματα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου,

– 1200 ευρώ, για αιτήματα ενώπιον των Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και των Εφετείων.

Freepik

Η αποκάλυψη του dikastiko.gr για το “αναβολόσημο” στις δίκες έχει θορυβήσει τους δικηγόρους.

Aναβολόσημο στις δίκες: H αντίδραση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας Αθανάσιος Ζούπας, αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές, σημείωσε στην «Πελοπόννησο» τα εξής:

«Οι ρυθμίσεις που γίνονται στη Δικαιοσύνη προτείνονται συνήθως από ανθρώπους–συμβούλους του υπουργείου, οι οποίοι πολλές φορές είναι παντελώς άσχετοι με τη μαχόμενη δικηγορία και θεωρούν ότι οι δικές τους απόψεις είναι αυτές που θα λύσουν όλα τα προβλήματα της Δικαιοσύνης.

Εμείς θα περιμένουμε επισήμως τις σχετικές εξαγγελίες, οι οποίες θέλουμε να πιστεύουμε και ευχόμαστε να κινούνται στην κατεύθυνση της ορθής απονομής της δικαιοσύνης, της ενίσχυσης του κράτους δικαίου, του σεβασμού του δικαστικού και δικηγορικού λειτουργήματος και κυρίως του σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών και ιδίως των κατηγορουμένων.

Αν δεν συμβούν τα παραπάνω οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία θα είναι μία ακόμα αποτυχημένη προσπάθεια, η οποία θα προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες αποτυχίες. Το να προσπαθείς με πρόστιμα και απειλές χρηματικών προστίμων να εκφοβίζεις και να αποτρέπεις τον πολίτη από το θεμελιώδες δικαίωμα της πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, αυτό δεν συνάδει με το κράτος Δικαίου».

Δικηγόροι κάνουν λόγο για “τιμωρητική διάταξη”

Ο δικηγόρος Ερμής Παπουτσής τόνισε ότι: «Η θεσμοθέτηση παραβόλου (αναβολόσημου) του οποίου η αξία είναι μεγαλύτερη από την ονομαστική αξία του γραμματίου παράστασης, ενώπιον των αντίστοιχων δικαστηρίων (στα πλημμελήματα μάλιστα είναι υπερδιπλάσια), δε συνιστά εργαλείο για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης αλλά έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.

Όχι μόνον προσβάλλει μια ολόκληρη επαγγελματική ομάδα στοχοποιώντας την ως αποκλειστική υπεύθυνη της καθυστέρησης της απονομής δικαιοσύνης, αλλά πλήττει εμμέσως και το θεμελιώδες δικαίωμα της επιλογής συνηγόρου υπεράσπισης.

Τέλος, αναδεικνύεται ότι οι εμπνευστές της διάταξης ουδεμία σχέση έχουν με τη δικαστηριακή πραγματικότητα. Εάν κάνουν μια βόλτα σε οποιοδήποτε ποινικό δικαστήριο της χώρας θα συναντήσουν γεμάτο ακροατήριο και άδεια δικηγορικά έδρανα. Στα δε δικηγορικά έδρανα μετά βεβαιότητας, δυστυχώς, θα βρίσκονται συνάδελφοι οι οποίοι για να παρασταθούν θα έχουν ζητήσει αμοιβή μικρότερη του αναβολόσημου».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr