Στη Βουλή η δικογραφία για τα Τέμπη – Ποιο είναι το αδίκημα για το οποίο ζητείται έρευνα για Καραμανλή – Σπίρτζη

Την προσεχή Τέταρτη πρόκειται να ανακοινωθεί στην Ολομέλεια - «Φωτογραφίζεται» τουλάχιστον ένα αδίκημα, αυτό της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος.

NEWSROOM
Στη Βουλή η δικογραφία για τα Τέμπη – Ποιο είναι το αδίκημα για το οποίο ζητείται έρευνα για Καραμανλή – Σπίρτζη

Στη Βουλή διαβιβάστηκε, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, από τον Άρειο Πάγο δικογραφία του εφέτη ανακριτή Λάρισας Σ. Μπακαΐμη για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη και Κ. Αχ. Καραμανλή στην υπόθεση των Τεμπών.

Η ογκώδης, σύμφωνα με πληροφορίες, δικογραφία διαβιβάστηκε με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και αναμένεται να ανακοινωθεί στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν γνώση των σχετικών εγγράφων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ισόγειο του Μεγάρου, στην ειδική γραμματεία του προέδρου της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία διαβιβάστηκε αμελλητί από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και αφορά τις διατάξεις του άρθρου 86 παρ.1, 2 του Συντάγματος και του Ν. 3126/2003 «περί ποινικής ευθύνης Υπουργών».

Με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο ανακριτής της υπόθεσης, κ. Μπακαΐμης δεν κάνει καμία αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού και ούτε προχωρά σε χαρακτηρισμό των πράξεων.

Ωστόσο, ανώτατες δικαστικές πηγές επισημαίνουν ότι «φωτογραφίζεται» τουλάχιστον ένα αδίκημα, αυτό της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος.

Αυτό συνάγεται από τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων προϊσταμένων των γενικών διευθύνσεων του Υπουργείου Μεταφορών, αλλά και τα έγγραφα που οι ίδιοι προσκόμισαν στον ανακριτή, σύμφωνα με τα οποία η πολιτική ηγεσία του γνώριζε τα προβλήματα στο σιδηρόδρομο και τους κινδύνους που υπάρχουν για την ασφάλεια των επιβατών.

Ειδικότερα το έγγραφο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου σημειώνεται ότι:

«Σας υποβάλλουμε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 86 παρ.1,2 του Συντάγματος και του Ν. 3126/2003 «περί ποινικής ευθύνης Υπουργών», έγγραφο που μας διαβιβάστηκε από τον Εφέτη Ανακριτή (Λάρισας) της υπόθεσης των Τεμπών Σωτήριο Μπακαΐμη, με συνημμένο σε ηλεκτρονική μορφή, το σύνολο της σχηματισθείσας μέχρι σήμερα ανακριτικής δικογραφίας.

Στο ως άνω έγγραφό του ο Εφέτης Ανακριτής αναφέρει ότι κατά τη διενεργούμενη από αυτόν κυρία ανάκριση προέκυψαν στοιχεία, τα οποία έχουν σχέση με τις αξιόποινες πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 1 παρ.1 του Ν. 3126/2003, τα οποία και διαβιβάζονται, χωρίς αξιολόγηση, για τη διερεύνηση ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης των διατελεσάντων Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, το χρονικό διάστημα 1-1-2016 έως και την 28-2-2023».

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, η δικογραφία αφορά το σύνολο της ογκωδέστατης δικογραφίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 86:

«1. Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει. Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων.

2. Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά των προσώπων και για τα αδικήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής κατά την παράγραφο 3. Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση».

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, για να κατεβάσει τα μολύβια ο ανακριτής, χρειάστηκαν δυο απολογίες γενικών διευθυντών του Υπουργείου Μεταφορών, που κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις για το αδίκημα της «της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών με θανατηφόρο αποτέλεσμα, λόγω της μη τήρησης της υποχρέωσης εποπτείας». 

Τα στελέχη αυτά ερωτήθηκαν για την ευθύνη εποπτείας και προσκόμισαν ΦΕΚ και υπουργικές αποφάσεις από τις οποίες προκύπτει «τεκμηριωμένα» πως την τελική ευθύνη εποπτείας για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων έχει ο εκάστοτε υπουργός και όχι ο γενικός διευθυντής. Τα ερωτήματα έχουν να κάνουν κυρίως με τις προβλέψεις ασφαλείας που είχαν ληφθεί (π.χ. όριο ταχύτητας, αριθμός σταθμαρχών κ.λπ.) με δεδομένο ότι δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση στα τρένα.

Ανοίγει ο κύκλος των κατηγορουμένων

Στο «μικροσκόπιο» του ανακριτή έχουν μπει και 7 πρόσωπα που διετέλεσαν γενικοί γραμματείς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το 2016 έως και το 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής μελετά το υλικό που έχει συγκεντρώσει και αναμένεται άμεσα να λάβει τις αποφάσεις του σχετικά με το αν θα πρέπει να διευρυνθεί αριθμός των κατηγορούμενων μη πολιτικών προσώπων, τα οποία σε μια τέτοια περίπτωση θα κληθούν σε απολογίες το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr