Τι “έδειξαν” τα Μερομήνια: Πώς θα κυλήσουν φθινόπωρο και χειμώνας – Τι δείχνουν για τον Αύγουστο
"Διαβάζοντας" τα Μερομήνια, οι άνθρωποι της υπαίθρου προσπαθούσαν να αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους.
Τα Μερομήνια “μίλησαν” και έδωσαν την πρόγνωση του καιρού για τους επόμενους μήνες, και τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο και “προβλέπουν” βαρύ σχετικά χειμώνα στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα Μερομήνια, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες στα νότια και κανονικές στα βορειοανατολικά.
Έπειτα, 11-21 Αυγούστου φαίνεται πως έρχεται ισχυρός καύσωνας.
Στη συνέχεια, 22-26 Αυγούστου τα Μερομήνια προβλέπουν ότι έρχεται ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.
Τέλος του μήνα, τα Μερομήνια δείχνουν πως ο καιρός θα είναι βελτιωμένος και οι θερμοκρασίες κανονικές για την εποχή.
Αναλυτικά τι προβλέπεται για κάθε μήνα:
Σεπτέμβριος 2024: Οι θερμοκρασίες θα είναι φυσιολογικές στα νότια της χώρας, αλλά ελαφρώς χαμηλότερες στα βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα. Θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.
Οκτώβριος 2024: Στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα αναμένεται η πρώτη ισχυρή κακοκαιρία, με χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή σε όλη τη χώρα.
Νοέμβριος 2024: Τα πρώτα χιόνια αναμένονται μεταξύ 8 και 13 Νοεμβρίου, και μάλιστα σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στη Μακεδονία και πιθανώς στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία.
Δεκέμβριος 2024: Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα φέρει χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανή χιονόπτωση στα πεδινά της Μακεδονίας και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και ανατολικής χώρας. Το τελευταίο δεκαήμερο του χρόνου ο καιρός θα γίνει σταδιακά πιο ήπιος, αλλά με βροχές σε όλη τη χώρα.
Ιανουάριος 2025: Ο χρόνος θα ξεκινήσει με χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανές χιονοπτώσεις στα πεδινά της βόρειας χώρας. Στα μέσα του μήνα υπάρχει πιθανότητα πρωτοφανούς ψύχους για την εποχή και πιθανός πανελλαδικός χιονιάς σταδιακά.
Τι είναι τα Μερομήνια
Οι άνθρωποι της υπαίθρου μεταλαμπάδευσαν από γενιά σε γενιά εδώ και χιλιετίες την τέχνη της πρόγνωσης του καιρού μέσω σημαδιών στον ουρανό και μελέτης των φυσικών φαινομένων. “Διαβάζοντας” τα Μερομήνια, προσπαθούσαν να αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους.
Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Η λέξη είναι σύνθετη, «μέρα και μήνας», γιατί σε κάθε μέρα από αυτές, αντιστοιχεί ένας πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας. Παρατηρώντας, λοιπόν, τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών του Αυγούστου, μπορούσαν να προβλέψουν τον καιρό των υπολοίπων μηνών του έτους.
Γιατί, όμως, επιλεγόταν ο Αύγουστος; Επειδή αυτός ο μήνας θεωρούνταν η αρχή του Χειμώνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πολυσέλιδο πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές: Τα συμπεράσματα της έρευνας Σοκαριστική καταγγελία στην Ηλεία: 15χρονη κατήγγειλε τον ενήλικο πρώην σύντροφό της για βιασμό Πολύνεκρο τροχαίο στη Μεσσηνία: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 39χρονος οδηγός της νταλίκας Φωτιά στην Εύβοια: Ανετράπη πυροσβεστικό όχημα σε χαράδρα – Το ΕΚΑΒ στο σημείο Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, ΑργολίδαΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr