Τι προβλέπει η τροπολογία που βάζει μπλόκο στο “κόμμα Κασιδιάρη” – Ψηφίστηκε τη Μεγάλη Τρίτη στη Βουλή – ΒΙΝΤΕΟ

Ο έλεγχος της ανακήρυξης κομμάτων ενόψει των εκλογών “ανατίθεται σε δικαστικό σχηματισμό με αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και απροσωπόληπτης κρίσης” όπως αναφέρεται.

NEWSROOM
Τι προβλέπει η τροπολογία που βάζει μπλόκο στο “κόμμα Κασιδιάρη” – Ψηφίστηκε τη Μεγάλη Τρίτη στη Βουλή – ΒΙΝΤΕΟ

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η τροπολογία που βάζει μπλόκο στο “κόμμα Κασιδιάρη” και ψηφίστηκε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης από την Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απέχει και ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 να καταψηφίζουν.

Η νέα προσθήκη που προώθησε η κυβέρνηση έχει προκαλέσει αναταράξεις τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στους κόλπους του Αρείου Πάγου μετά τη δημόσια “έκρηξη” του υπό παραίτηση Αντιπροέδρου Χρήστου Τζανερίκου, που διαμορφώνει νέα δεδομένα, όσο και από τις τοποθετήσεις συνταγματολόγων και δικαστικών λειτουργών για το κατά πόσο συνιστά η ρύθμιση παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Το σημείο-κλειδί των αντιπαραθέσεων υπήρξε η προσθήκη από την αρχική πρόβλεψη του νόμου, ο οποίος δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαρτίου σχετικά με τον τρόπο ανακήρυξης των κομμάτων στις εκλογές.

«Η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου» αναφερόταν, ενώ με τη νέα διάταξη ορίζεται πως «η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, στη σύνθεση του οποίου συμμετέχουν ο Πρόεδρος αυτού και όλα τα μέλη του».

eurokinissi

Στην πράξη αυτό συνεπάγεται όπως έγραψε το dikastiko.gr, πως τελικώς δέκα ανώτατοι δικαστές, αρεοπαγίτες, που έχουν χειριστεί εκατοντάδες δύσκολες υποθέσεις στην πολυετή διαδρομή τους στη Δικαιοσύνη, θα χειριστούν την -πιθανότατα- πιο σοβαρή υπόθεση με ακραιφνώς πολιτικό περιεχόμενο των τελευταίων ετών και για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα οι αρεοπαγίτες θα λάβουν την απόφαση για τον αποκλεισμό ή όχι από τις εκλογές ενός “πολιτικού φορέα”.

Το αποκαλούμενο “κόμμα Κασιδιάρη” (όσο κι αν ενοχλεί τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλο και πλέον πρόεδρο του κόμματος “Έλληνες”, να το αποκαλούν έτσι), θα τεθεί στην κρίση του Α1 τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας στις 5 Μαΐου, σε μια δίκη τα αριθμητικά δεδομένα της οποίας άλλαξαν.

Αφενός με την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να φέρει τη συγκεκριμένη τροπολογία που εκτείνει αριθμητικά τους αρεοπαγίτες οι οποίοι θα αποφασίσουν στο σύνολο του τμήματος (κι όχι σε 5μελές συμβούλιο ως είθισται) και αφετέρου με την απόφαση του προέδρου του, αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρ. Τζανερίκου να παραιτηθεί από το δικαστικό σώμα.

Κόμμα Κασιδιάρη: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή

Στη διάρκεια της συζήτησης η κυβέρνηση υποστήριξε πως η τροπολογία εξασφαλίζει συνθήκες θεσμικής ασφάλειας ώστε η τελική απόφαση που θα λάβει εντός της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου η Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου για το αν το κόμμα Κασιδιάρη μπορεί να μετέχει ή όχι σε εθνικές εκλογές να μην αμφισβητηθεί από κανένα.

Η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, με την κυβέρνηση να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για εκλογικούς τακτικισμούς με στόχο την αντισυστημική ψήφο. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για πρόχειρη νομοθέτηση και ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μάκη Βορίδη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της συμπληρωματικής τροπολογίας που έχει ως στόχο το «μπλόκο» στο «κόμμα Κασιδιάρη» ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι υιοθετεί τα επιχειρήματα της υπεράσπισης των νεοναζί.

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε κατά την τοποθέτησή του ότι «την απάντηση στο φασισμό θα την δώσει η κρίση του ελληνικού λαού και οι αγώνες του στην κοινωνία και όχι η κρίση των δικαστών».

Τι λέει η νέα τροπολογία

Έλεγχος των προϋποθέσεων για κατάρτιση συνδυασμών από ΑΙ Τμήμα του Αρείου Πάγου -Τροποποίηση παρ. άρθρου 32 π.δ. 26/2012

Το πέμπτο εδάφιο της παρ. του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 (Α’57) τροποποιείται με την προσθήκη φράσης «στη σύνθεση του οποίου συμμετέχουν ο Πρόεδρος αυτού και όλα τα μέλη του, λαμβάνει ή δύναται να ζητεί σχετική τεκμηρίωση από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δικαστικές ή άλλες αρχές» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων κόμματος, είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων, είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για την κατάρτιση συνδυασμού πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.

β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1 6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης. Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών, σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση, ισχύει για χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας της οριστικής καταδικαστικής απόφασης. Η έκτιση ή μη της ποινής ή η παραγραφή αυτής ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος. Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα.

γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η κρίση περί του ότι η δράση του πολιτικού κόμματος δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος δύναται να λάβει χώρα όταν υφίσταται καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών ή ιδρυτικών μελών ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα των άρθρων 134, 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα.

Στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν συνασπισμό.

Η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το  ΑΙ Τμήμα του Αρείου Πάγου, στη σύνθεση του οποίου συμμετέχουν ο Πρόεδρος αυτού και όλα τα μέλη του, το οποίο λαμβάνει ή δύναται να ζητεί σχετική τεκμηρίωση από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δικαστικές ή άλλες αρχές. Προς υποβοήθηση κρίσης του, δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι τη λήξη προθεσμίας της παρ. του άρθρου 34, έχουν:

1) τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί Κομμάτων που έχουν εκλέξει αντιπροσώπους στη Βουλή των Ελλήνων στις τελευταίες γενικές βουλευτικές εκλογές από τους συνδυασμούς του ίδιου κόμματος ή συνασπισμού,

2) τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, που έχουν εκλέξει αντιπροσώπους στις τελευταίες εκλογές για ανάδειξη των Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ΑΙ Τμήμα του Αρείου Πάγου σε περίπτωση αυτεπάγγελτου ελέγχου ή υποβολής υπομνημάτων με στοιχεία τεκμηρίωσης για τα οριζόμενα, καλεί με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο το ελεγχόμενο κόμμα, να λάβει γνώση και να υποβάλει υπόμνημα με τις απόψεις του».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr