Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Τι σημαίνει για τους πολίτες η δικηγορική αποχή από την “νομική βοήθεια”- Χιλιάδες “ευπαθείς” πολίτες κινδυνεύουν να δικαστούν χωρίς δικηγόρο

Οι δικηγόροι είπαν “ως εδώ” επειδή παραμένουν απλήρωτοι από το Κράτος πάνω από 3 χρόνια με τα ποσά που εγγράφονται στον προϋπολογισμό αφενός να μην φτάνουν, όπως λένε, αφετέρου να μην καταβάλλονται: “Κάνουν κοινωνική πολιτική στις πλάτες μας”, καταγγέλλουν.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι σημαίνει για τους πολίτες η δικηγορική αποχή από την “νομική βοήθεια”- Χιλιάδες “ευπαθείς” πολίτες κινδυνεύουν να δικαστούν χωρίς δικηγόρο EUROKINISSI

Βαριά σκιά στα δικαιώματα των πολιτών, κυρίως χαμηλών εισοδημάτων, ρίχνει η απόφαση των δικηγόρων να απόσχουν από 21 Νοεμβρίου από την διαδικασία της “νομικής βοήθειας”, ενός θεσμού που ουσιαστικά θεσπίστηκε για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν δικηγόρο, άρα το κράτος με τη σύμπραξη των δικηγορικών συλλόγων τους παρέχει αυτή τη δυνατότητα δωρεάν : “Πολίτες χαμηλού εισοδήματος δικαιούνται παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας, δηλαδή τη χορήγηση δικηγόρου, δικαστικού επιμελητή ή συμβολαιογράφου, σε υποθέσεις ποινικού, αστικού και εμπορικού δικαίου κάθε βαθμού. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι διαφορές διαζυγίου, διατροφής, επιμέλειας κι επικοινωνίας, προσβολής, αναγνώρισης πατρότητας κ.α”, αναφέρει ο εισαγωγικός νόμος του μέτρου.

Ανδρέας Άκαρας

unsplash

Δεν τους πληρώνει 3 χρόνια

Όμως , πριν κάποιος ρίξει το λίθο του αναθέματος στους δικηγόρους, ας αναλογιστεί πως είναι απλήρωτοι για αυτές τις υπηρεσίες εδώ και πάνω από 3 χρόνια, με το δημόσιο να τους οφείλει μεγάλα ποσά τα οποία , είτε για τεχνικούς λόγους (εκκαθάρισης των αιτήσεων) είτε για άλλους λόγους δεν τους έχουν διατεθεί. Από τα τελη του 2018, εκκρεμούν για εκκαθάριση 40.000 υποθέσεις και το ποσό που έχει εγγραφεί στον σχετικό προϋπολογισμό είναι 288 εκατ. ευρω. Δεν είναι βέβαιο ότι φτάνει για να πληρωθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις, επισημαίνουν δικηγορικές πηγές.

Πρόκειται για μια παθογένεια ετών στην οποία οι δικηγόροι λένε “ως εδώ” παρότι επιχειρήθηκε με 3 νομοθετικές πρωτοβουλίες να κινηθεί πιο γρήγορα η διαδικασία: “…Η Ολομέλεια διαμαρτύρεται έντονα για συνεχιζόμενη αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκκαθάριση των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας, που εγγίζει τα τρία χρόνια. Η αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως έχει αποδειχθεί, δεν επέλυσαν το πρόβλημα, ώστε να επιτευχθεί πραγματική επίσπευση της εκκαθάρισης των οφειλομένων αποζημιώσεων και της πληρωμής τους”, λέει η Ολομέλεια των δικηγορικών Συλλόγων που αποφάσισε “αποχή των δικηγόρων μελών τους από τις υποθέσεις νομικής βοήθειας και τη μη έκδοση γραμματίων προκαταβολής και ενσήμων σε όλες τις υποθέσεις της Νομικής Βοήθειας, από 21.11.2022. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις παραγραφών σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις, η συμπλήρωση ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης και οι συνοδείες στις ποινικές υποθέσεις”.

Στάση εργασίας ΜΜΕ

Unsplash

Πού κολλάει

Οι δικηγόροι μιλούν για “αδράνεια του Υπουργείου για την λυσιτελή αντιμετώπιση του θέματος πλήττει την αξιοπιστία του ίδιου του θεσμού αλλά και δοκιμάζει τις οικονομικές αντοχές των συναδέλφων”.

Υπενθυμίζουν δε πως έχουν υπάρξει ήδη τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα για τους δικηγόρους που παραμένουν απλήρωτοι και την ερχόμενη Πέμπτη θα περάσει άλλη νομοθετική ρύθμιση. Κι αυτή όμως θα χρειαστεί μετά υπουργική απόφαση ( που θα χρειαστεί 15 μέρες ακόμα για να βγει) με την οποία θα ζητείται από υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, να πάνε εθελοντικά, στην σχετική υπηρεσία, με ένα μικρό επίδομα για να εκκαθαρίσουν τις αιτήσεις. Άγνωστο παραμένει όμως αν και πόσοι υπάλληλοι θα θελήσουν να πάνε, για 18 μήνες μάξιμουμ που λεει η σχετική τροπολογία. Και πάλι όμως υπολογίζεται, πως με αυτή την διαδικασία θα χρειαστούν 3 χρόνια για την εκκαθάριση, αν δεχθεί ικανός αριθμός υπαλλήλων να πάει!!!

Νομική βοήθεια: Η πρόταση

Οι δικηγόροι προτείνουν , για να λυθεί μια κι έξω το πρόβλημα να αναλάβουν να κάνουν τις εκκαθαρίσεις των εκκρεμών υποθέσεων υπάλληλοι των δικηγορικών συλλόγων, και οι δικαιούχοι να πληρώνονται μέσω των δικηγορικών συλλόγων , στους οποίους θα δίνει τα χρήματα το κράτος, μετα από την εκκαθάριση. Και θυμίζουν πως ένα παρόμοιο σύστημα εφαρμόσθηκε και στον ΕΦΚΑ. “Εκεί η κυβέρνηση πως το προώθησε και όλα πήγαν καλά και λύθηκε το πρόβλημα, εδώ γιατί δεν το εφαρμόζει;”, αναρωτιούνται δικηγορικές πηγές.

Ενδοοικογενειακή βία

freepik

Τι σημαίνει

Πρακτικά όμως τι σημαίνει για τους πολίτες η αποχή από την “νομική βοήθεια”; Κατ΄αρχήν το μέτρο αφορά χιλιάδες πολίτες αφού έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δικαιουμένων μιας και το όριο εισοδήματος έχει ανέβει από τις 9.500 ευρώ το χρόνο σε 12.500 ευρώ τον χρόνο.

Η αποχή που θα αρχίσει από τις 21-11 αφορά υποθέσεις, αστικές, διοικητικές , ποινικές, εκτός όσων κινδυνεύουν να παραγραφούν. Όμως , όπως σημειώνεται, π.χ στα αστικά δικαστήρια, δίνεται μόνον μια φορά αναβολή, άρα εκατοντάδες υποθέσεις θα δικαστούν χωρίς ένας εκ των αντίδικων να έχει δικηγόρο. Επίσης δε θα μπορούν να έχουν δικηγόρο πολίτες για ασφαλιστικά μετρά, πλειστηριασμούς, επαναπροσλήψεις κλπ, αφού η μόνη περίπτωση για να έχει κάποιος δικηγόρο μέσω Νομικής Βοήθειας, είναι να περιμένει να υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής….

Αυτό όμως θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν χιλιάδες πολίτες τα δικονομικά τους δικαιώματα, μιας και θα αναγκαστούν να δικαστούν χωρίς δικηγόρο, με ότι σημαίνει αυτό για την εξέλιξη μιας δίκης.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι ρίχνουν το γάντι στην κυβέρνηση ότυι ουσιαστικά κανει «κοινωνική πολιτική» με την Νομική Βοήθεια, με τις πλάτες των δικηγόρων, που όμως τους έχει απλήρωτους 4 χρόνια. Αντίθετα, επισημαίνουν, αν ένας δικηγορος καθυστερήσει πολύ λιγο να πληρωσει τον ΕΦΚΑ ή μια Φορολογική υποχρέωση, στέλνεται στο ΚΕΑΟ ή ξεκινά κατάσχεση λογαριασμών , αντίστοιχα

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ