Το bullying ήρθε για να μείνει: 6 στους 10 δηλώνουν πως βίωσαν συνθήκες εκφοβισμού ως ανήλικοι – Το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί πως τα παιδιά δεν ζητούν βοήθεια

Τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας του Χαμόγελου του Παιδιού. Κυρίαρχος χώρος για τα φαινόμενα αποτελεί το σχολείο. Οι 8 στους 10 έπεσαν θύματα από συνομήλικους.

NEWSROOM
Το bullying ήρθε για να μείνει: 6 στους 10 δηλώνουν πως βίωσαν συνθήκες εκφοβισμού ως ανήλικοι – Το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί πως τα παιδιά δεν ζητούν βοήθεια

Bullying: Ντροπή, απομόνωση, φόβος ακόμη και αυτοκτονία. Αυτά είναι τα συναισθήματα που βίωσαν όσοι υπέστησαν bullying σε νεαρή ηλικία, όπως αποτυπώνεται από πραγματικές μαρτυρίες στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Και οι μαρτυρίες αυτές αποτελούν γροθιά στο στομάχι για τα περιστατικά bullying, που δυστυχώς όπως δείχνουν τα στοιχεία αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο σύμφωνα με την εταιρεία Focus Bari, που διεξήγαγε αφιλοκερδώς την έρευνα.

Οι 6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί εκφοβισμό πριν την ενηλικίωσή τους, ενώ περισσότεροι από 8 στους 10 μεταξύ όσων έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού δηλώνουν ότι οι θύτες τους ήταν συνομήλικα παιδιά.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκινάει μία τεράστια προσπάθεια θέλοντας να αναδείξει τις πραγματικές διαστάσεις που έχουν αυτή τη στιγμή τα προβλήματα μέσα στη σχολική κοινότητα, αλλά και αυτά εκτός σχολείου που επεκτείνονται μέσα στις γειτονιές. Στόχος μας είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, η κινητοποίηση όλων, και κυριότερα η συνειδητοποίηση της έκτασης και των φρικτών επιπτώσεων του σχολικού εκφοβισμού» σημείωσε ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Χαμόγελου με αφορμή την δημοσιοποίηση της έρευνας.

«Τα στοιχεία που έχουμε από την Εθνική Γραμμή SOS 1056 είναι συντριπτικά, όχι μόνο ως προς τους αριθμούς, αλλά και ως προς την ένταση της βίας που εκδηλώνεται μεταξύ των παιδιών. Στην επικοινωνία μας με τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, έχουμε διαπιστώσει ότι η ένταση της βίας είναι τόσο μεγάλη, ώστε να υπάρχουν παιδιά που έχουν φτάσει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας» πρόσθεσε.

FREEPIK

Bullying: Η καμπάνια «Μίλα Τώρα»

Εδώ και πολύ καιρό το Χαμόγελο έχει ξεκινήσει την εκστρατεία «Μίλα Τώρα» όπου καλεί τα θύματα ενδοσχολικής βίας και bullying να βγουν μπροστά και να καταγγείλουν τα περιστατικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας οι 5 στους 10 δηλώνουν πως το παιδί που υφίσταται bullying δεν ζητά βοήθεια από κανέναν λόγω φόβων και ενοχών, με μόλις 4 στους 10 να αναφέρουν πως αιτούνται βοήθειας από τους γονείς τους και περίπου 3 στους 10 από τα αδέλφιά τους.

Σύμφωνα με την έρευνα η λεκτική επίθεση και ο συναισθηματικός εκβιασμός, αποτελούν τους πρώτους συνειρμούς της έννοιας για 8 στους 10  Έλληνες. Για περισσότερους από επτά στους δέκα, η διαφορετική εμφάνιση από τους συνομήλικους και η διαφορετικότητα στη σεξουαλική ταυτότητα θεωρούνται οι βασικές αιτίες που πυροδοτούν τον εκφοβισμό στα παιδιά.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι χώροι εκπαίδευσης αποτελούν για όλες τις ομάδες κοινού τους κατεξοχήν χώρους άσκησης εκφοβισμού στα παιδιά και ακολουθεί το διαδίκτυο και ακολουθεί η γειτονιά. Περισσότεροι από  οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι όταν ένα παιδί εκφοβίζεται, αυτό του συμβαίνει τουλάχιστον κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα.

Ειδικότερα, το 55% των ερωτηθέντων απάντησε πως ο εκφοβισμός είναι καθημερινός ή σχεδόν καθημερινός και το 31% ότι αυτό συμβαίνει τουλάχιστον κάποιες φορές την εβδομάδα.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το τελευταίο τετράμηνο του 2021, μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει διαχειριστεί κατά μέσο όρο 2 περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού ανά σχολική μέρα.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων του Οργανισμού ανταποκρίθηκε και πραγματοποίησε 91 παρεμβάσεις πρόληψης της βίας (bullying – cyberbullying) σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πανελλαδικά.

xamogelo.gr

Οι καταιγιστικές, πραγματικές μαρτυρίες

Η ανησυχία για την έκταση αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φαινομένου ενισχύεται και από τα στοιχεία έρευνας, ενώ καθοριστικό ρόλο στην εκστρατεία έχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του «YouSmile», του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Δικτύου του Οργανισμού, που παράλληλα με άλλες ενέργειες, σχεδίασαν και δημιούργησαν ένα συγκλονιστικό spot όπου αφηγούνται 4 Πραγματικές ιστορίες παιδιών που δέχονται Bullying και έχει διαχειριστεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Ντροπή

Είναι πολύ δύσκολο να πηγαίνεις στο σχολείο και να σκέφτεσαι αν και με ποιον θα μιλήσεις. Να χτυπάει το κουδούνι και να τους βλέπεις όλους μαζί. Να πετάγονται έξω και να γελάνε. Και εσύ απλά να το παρακολουθείς, να μη συμμετέχεις. Να προχωράς και να γελάνε μαζί σου. Να κανονίζουν βόλτες και εσύ ακούς.

Πήγαινα και καθόμουν στο πάρκο απέναντι από το σπίτι μου. Μόνος μου. Για να νομίζουν οι γονείς μου ότι έβγαινα με φίλους. Έπαιρνα δώρα στον εαυτό μου στη γιορτή μου για να νομίζουν οι γονείς μου ότι κάποιος άλλος μου τα έκανε και να χαρούνε. Και μετά τα πέταγα στα σκουπίδια. Δεν ξέρω γιατί γίνεται αυτό. Ή μάλλον ξέρω. Δεν είμαι όπως με θέλουν.

Απομόνωση

Όλα ξεκίνησαν στη Β’ Γυμνασίου. Καθόμουνα μόνη στα σκαλιά του σχολείου, ώσπου με πλησίασε μία άλλη κοπέλα ρωτώντας με γιατί κάθομαι μόνη. Εγώ την κοίταξα και προσπάθησα να καταλάβω γιατί με ρωτάει. Ξαφνικά άρχισε να φωνάζει: «Τι κοιτάς ρε μπάζο; Χαζό είσαι; Δεν καταλαβαίνεις;;»

Όσοι ήταν μπροστά άρχισαν να γελάνε. Μέρα με τη μέρα έβλεπα τα παιδιά να με κοιτάνε και να γελάνε. Σώπασα, σώπασα παντού. Στο διάλειμμα, στο μάθημα, στο δρόμο προς το σχολείο. Τα σχόλια και τα γέλια έγιναν βρισιές. Με έφτυναν, με τραβούσαν βίντεο που το ανέβαζαν σε ομαδικές στο Instagram. Σταμάτησα να πηγαίνω σχολείο, έκανα κοπάνες, δεν μιλούσα σε κανένα.

FREEPIK

Φόβος

Ξαφνικά, ούτε που το κατάλαβα πως, δύο κορίτσια μου επιτέθηκαν. Άρχισαν να με χτυπάνε, να με λένε χοντρή και προσπάθησαν να μου σκίσουν τα ρούχα για να δουν όλοι το αηδιαστικό μου σώμα όπως έλεγαν.

Οι φίλες τους το τραβούσαν βίντεο. Με χτύπησαν τόσο πολύ που κατέληξα στο νοσοκομείο. Γυρνώντας στο σχολείο τα πράγματα ήταν χειρότερα. Όλοι είχαν αυτό το βίντεο. Με λυπόντουσαν αλλά δεν με έκαναν παρέα.

Όλοι μαζί και εγώ μόνη. Λίγες μέρες μετά με ξαναχτύπησαν στο δρόμο προς το σπίτι μου. Το σχολείο τις τιμώρησε, αλλά μάλλον τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Αυτοκτονία

Θα σας πω την ιστορία μου, αλλά δεν έχει happy end. Ξέρετε ποιοι είναι και αυτοί ξέρουν για ποιους μιλάω. Όλοι αυτοί με ακολουθούν μέχρι το σπίτι. Μου πετάνε σπασμένα μπουκάλια κι άλλα αιχμηρά αντικείμενα.

Με φωνάζουν με διάφορα ονόματα, ενώ μια φορά πήραν το ποδήλατό μου και το πέταξαν στην ανακύκλωση. Τα παιδιά στο σχολείο λένε ότι θα ήθελαν να είχα πεθάνει. Και μου αφήνουν ξυραφάκια στο θρανίο μου για να το κάνω εγώ στον εαυτό μου και εγώ το σκέφτομαι πια. Γιατί είμαι κουρασμένη από τον πόνο…

Bullying: Η εκδήλωση του «Χαμόγελου»

Προ ημερών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Χαμόγελου του Παιδιού όπου παρουσιάστηκε και η σχετική έρευνα με τον συντονισμό να έχει η δημοσιογράφος, Ανθή Βούλγαρη.

Ο ψυχολόγος του «Χαμόγελου» Στέφανος Αλεβίζος τόνισε: «Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι ό,τι κι αν έχουν κάνει, όπως κι αν είναι η εξωτερική τους εμφάνιση κανένα παιδί δεν έχει δικαίωμα να τα βρίσει, να τα χτυπήσει, να τα αγγίξει με τρόπο μυστικό. Εάν αυτό συμβεί, τότε το πιο ουσιαστικό μας μήνυμα προς αυτά είναι “Μίλα Τώρα”. Αυτή τη στιγμή έχουν όλα τα εργαλεία για να επικοινωνήσουν με κάποιον ειδικό και να βρουν λύση στο πρόβλημά τους, καλώντας στη Γραμμή SOS 1056, στέλνοντας μήνυμα στο Chat 1056, ή μιλώντας στους γονείς και εκπαιδευτικούς τους.»

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το «YouSmile» για τη σημερινή εκδήλωση και κυρίως για το εξαιρετικό έργο που επιτελούν. H Εκστρατεία “Μίλα Τώρα” και οι πρωτοβουλίες που δρομολογούν, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, με στόχο την ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών και την πρόληψη και αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού φαινομένου, είναι πάρα πολύ σημαντικές.  Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο του «Χαμόγελου!»

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Ζέττα Μακρή τόνισε: «Είμαστε δίπλα σε κάθε παιδί, σε κάθε έφηβη και έφηβο που χρειάζεται βοήθεια και συμβουλές. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί με το Υπουργείο μας και δημιουργούμε την προοπτική ενός καλύτερου, δικαιότερου και ασφαλέστερου κόσμου χωρίς να καθυστερούμε ούτε λεπτό τις συντονισμένες ενέργειές μας

Εκπροσωπώντας την Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου, την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, η κα. Ντόρα Πάλλη, δήλωσε: «Ο εκφοβισμός αποτελεί μέγιστη παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Γι’ αυτό πρωτοβουλίες όπως αυτή του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι πολύ σημαντικό να υλοποιούνται. To “Χαμόγελο” θα έχει όλους τους Έλληνες αθλητές και Ολυμπιονίκες συμπαραστάτες και συμμέτοχους στις Δράσεις της Εκστρατείας “Μίλα Τώρα”».

Bullying: Οι προτάσεις των μαθητών

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις μαθήτριες, μέλη του YouSmile, να παρουσιάζουν τις Προτάσεις και Θέσεις της Ομάδας Δικαιωμάτων των Παιδιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση του Bullying στα σχολεία. Τα παιδιά προτείνουν:

  • Βιωματικές συναντήσεις ειδικών με καθηγητές και γονείς
  • Ομάδα παιδιών διαμεσολάβησης και ευαισθητοποίησης σε κάθε σχολείο
  • Πανελλήνια μαθητικά συνέδρια ενάντια στο Bullying
  • Παρουσία εξειδικευμένου ψυχολόγου σε κάθε σχολείο
  • Προστασία ανωνυμίας μαθητών κατά την επίσκεψή τους στους Ψυχολόγους
  • Online πλατφόρμα παραπόνων/καταγγελιών
  • Υποχρεωτικές ημερίδες σε κάθε σχολείο
  • Πιστοποίηση υλικών επικοινωνίας και «υποχρεωτική» προβολή τους
  • Εκπαίδευση και επιμόρφωση καθηγητών
  • Εξειδικευμένο δίκτυο εκπαιδευτικών πρόληψης και αντιμετώπισης θεμάτων εκφοβισμού

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr