Το dikastiko.gr συμμετέχει στην απεργία της ΕΣΗΕΑ σε όλα τα ΜΜΕ
Οι δημοσιογράφοι απεργούν για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις από τις 5 το πρωί της Τρίτης, 11 Μαρτίου μέχρι τις 5 το πρωί της Τετάρτης, 12 Μαρτίου 2025.

Το dikastiko.gr, το οποίο ανήκει αποκλειστικά σε δημοσιογράφους, συμμετέχει στην απεργία που έχουν προκηρύξει τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, από τις 5 το πρωί της Τρίτης, 11 Μαρτίου μέχρι τις 5 το πρωί της Τετάρτης, 12 Μαρτίου 2025.
Η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών έχει ως εξής:
11 Μαρτίου: Οι δημοσιογράφοι απεργούν για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΥ – ΝΗΣΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και των δημοσιογραφικών Ενώσεων – μελών της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και ΕΣΠΗΤ) συναποφάσισαν την πραγματοποίηση νέας εικοσιτετράωρης απεργίας για όλους τους δημοσιογράφους, σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας, από τις 5 το πρωί της Τρίτης, 11 Μαρτίου μέχρι τις 5 το πρωί της Τετάρτης, 12 Μαρτίου 2025.
Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Συντακτών, προσηλωμένες με συνέπεια και σταθερότητα στην κεντρική διεκδίκηση του δικαιώματος όλων των δημοσιογράφων για αξιοπρεπείς μισθούς και αυξήσεις που κατοχυρώνονται μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στοιχείο αναμφισβήτητο και για την ανεξαρτησία του Τύπου, απαιτούν από τους εργοδότες να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους, να ανταποκριθούν στα μηνύματα της εποχής και να προσέλθουν στη διαδικασία των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Οι δημοσιογράφοι όλης της χώρας, στους τηλεοπτικούς και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τις ιστοσελίδες, διεκδικούμε μισθολογικές αυξήσεις, βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και κατοχύρωση όλων των θεσμικών αιτημάτων μας.
Διεκδικούμε τα εξής 11+1 αιτήματα:
- Έναρξη ουσιαστικών και γόνιμων συλλογικών διαπραγματεύσεων με στόχο να μπει ένα τέλος στην ομηρία των ατομικών συμβάσεων εργασίας
- Εισαγωγικό μισθό 1.250 ευρώ σε όλα τα ΜΜΕ
- Αυξήσεις 10% με βάση τις τελευταίες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
- Κατοχύρωση των αμοιβών για την εργασία τα Σαββατοκύριακα (+25% και ρεπό για το Σάββατο και 100% για την Κυριακή) και αύξηση των αποζημιώσεων για αποστολές εκτός έδρας
- Ημερήσια αποζημίωση 350 ευρώ για αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές και 250 ευρώ για τις περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές
- Ενσωμάτωση των θεσμικών μας αιτημάτων στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας – Ενσωμάτωση των Αρχών Δεοντολογίας στις συμβάσεις – Συμφωνία για anti-Slapps ρυθμίσεις-Δεσμευτικοί κανόνες για την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ενημέρωση
- Δίκαιη αμοιβή για τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων στον έντυπο Τύπο, τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και τις ιστοσελίδες
- Έκτακτη οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κατ’ αναλογία με τα δημόσια ΜΜΕ
- Άρση των περιορισμών για την υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα δημόσια ΜΜΕ, με θεσμικούς και οικονομικούς όρους. Η ΣΣΕ στα ΜΜΕ του Δημοσίου και η ΚΥΑ για τις αποδοχές των δημοσιογράφων, ως ένα βαθμό, στήριξαν τους συναδέλφους την περίοδο της κρίσης. Σήμερα επιβάλλεται η αύξηση, με εισαγωγικό μισθό πρώτης διετίας, στα 1250 ευρώ, ώστε να συμπαρασύρει και τα υπάρχοντα κλιμάκια. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στα δημόσια ΜΜΕ και της 13ης και 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους .
- Προώθηση μέτρων για την καταπολέμηση της κερδοσκοπικής ακρίβειας σε είδη διατροφής, στην ενέργεια, τα ενοίκια
- Άρση των περιορισμών για την μονομερή προσφυγή στη διαδικασία της διαιτησίας
+ Μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου για να διασωθούν οι θέσεις εργασίας
Με την πεποίθηση ότι τα 11+1 αιτήματα απηχούν τις ανάγκες όλων των συναδέλφων καλούμε το δημοσιογραφικό κόσμο να συμμετάσχει στην απεργία το ίδιο μαζικά, όπως έκανε και στις 18 Φεβρουαρίου, στέλνοντας προς όλους τους αποδέκτες, εργοδότες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το μήνυμα της αταλάντευτης θέσης ότι η Ενημέρωση δεν αντέχει και δεν ανέχεται αναξιοπρεπείς μισθούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέμπη: Βιολογικό υλικό και προσωπικά αντικείμενα στα συντρίμμια – Τι βρήκε η ομάδα Annubis στο ιδιόκτητο οικόπεδο- ΒΙΝΤΕΟ Νάξος: Κλειστό από αύριο το αεροδρόμιο λόγω εργασιών ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση των fake news να καταγγέλλει άλλους για fake news μοιάζει με ανέκδοτο Θάνατος 19χρονου αθλητή στα Χανιά: Λαμβάνονται νέες καταθέσεις – Αναβαθμίζεται η δικογραφία Βόρεια Θάλασσα: Διαρροή καυσίμων από τη σύγκρουση δεξαμενόπλοιου και φορτηγού πλοίουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr