Το φονικό στη Μακρυνίτσα Πηλίου και η εγκύκλιος του Αρείου Πάγου για την ακούσια νοσηλεία ψυχικά ασθενών
Απαιτείται αυστηρή τήρηση των προθεσμιών του νόμου. Οδηγίες για την εφαρμογή περί ακούσιας νοσηλείας εξέδωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Παπαγεωργίου.
Ήταν αρχές Απριλίου όταν στη Μακρυνίτσα Πηλίου έγινε ένα διπλό φονικό. Ο 31χρονος σύζυγος είχε καιρό παρενοχλήσει την εν διαστάσει γυναίκα του. Μέχρι το βράδυ που έφτασε στο σημείο να πάει στο πατρικό της σπίτι και να την δολοφονήσει, μαζί με τον αδελφό της.
Στο ιστορικό της υπόθεσης ανέκυψε πως για τον δράστη εκκρεμούσε η διαδικασία για ακούσια νοσηλεία του ως ψυχικά ασθενή. Μόνον που η γνωμάτευση καθυστέρησε και ενώ είχε συμβεί το τραγικό περιστατικό. Οι καθυστερήσεις αυτές με αφορμή και το σχετικό περιστατικό βρίσκονται στο επίκεντρο εγκυκλίου του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Παπαγεωργίου.
«Κατά το πρόσφατο παρελθόν περιστατικό της διπλής ανθρωποκτονίας στη Μακρυνίτσα του Πηλίου, με κατηγορούμενο – φερόμενο ως δράστη άνδρα για τον οποίο εκκρεμούσε διαδικασία ακούσιας νοσηλείας (με εμφανή βραδύτητα στην ολοκλήρωσή της), μας υποχρέωσε να επανέλθουμε στα ζητήματα εφαρμογής του Ν. 2071/1992 απευθύνοντας γενικές οδηγίες, σχετικές με την τήρηση των προβλεπόμενων προϋποθέσεων και τη διασφάλιση των αντίστοιχων διαδικαστικών εγγυήσεων» αναφέρει.
Παραπέμποντας στο νόμο, αναφέρει πως ορίζονται προθεσμίες 48 ωρών για την εξέταση και τη σύνταξη των ιατρικών γνωματεύσεων ύστερα από παραγγελία του Εισαγγελέα, 3 ημέρες για την αίτηση του Εισαγγελέα προς το Μονομελές Πρωτοδικείο και 10 ημέρες για την εκδίκαση της υπόθεσης.
Επίσπευση των διαδικασιών
«Το θέμα της ακούσιας νοσηλείας αποτέλεσε επανειλημμένα αφορμή για παρέμβασης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου» τονίζεται και στη συγκεκριμένη εγκύκλιο καλεί τους Διευθύνοντες στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών να επισπεύδουν τη διαδικασία και να διασφαλίζουν την τήρηση των προθεσμιών από όλους. «Οι ψυχίατροι έχουν υποχρέωσης σύνταξης γνωματεύσεων εντός 48ωρου, ενώ ανάλογη τήρηση της προθεσμίας έχουν οι δικαστικοί λειτουργοί του αρμόδιου Πρωτοδικείου» επισημαίνεται.
Μετά τη σχετική εισαγγελική αίτηση θα πρέπει η υπόθεση να προσδιοριστεί να συζητηθεί μέσα σε 10 ημέρες ώστε η δικαστική απόφαση να δημοσιευτεί το ταχύτερο δυνατό. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να απαιτείται και για την εμπρόθεσμη κλήτευση (προ 48 ωρών) στη συνεδρίαση του ψυχικά ασθενούς., άλλως μπορεί να κηρυχθεί απαράδεκτη η συζήτηση. «Μία τέτοια δικονομική εξέλιξη δεν τιμά τη δικαστική λειτουργία της πολιτείας, η σοβαρότερη δε συνέπεια είναι ότι ανατρέπεται το «χρονοδιάγραμμα» του νόμου και προκαλείται ανεπίτρεπτη καθυστέρηση στη συζήτηση της αίτησης και τη δημοσίευση της δικαστικής απόφασης» επισημαίνεται.
Οι (ίσως ασφυκτικές) προθεσμίες του νόμου αναφέρεται «δικαιολογούνται από τη φύση και το αντικείμενο της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση, η προσήλωση στο γράμμα του νόμου, εν προκειμένω, σημαίνει και σύμφωνα με το πνεύμα του εφαρμογή, η οποία στοχεύει στην ταχεία παροχή της δέουσας εξειδικευμένης ψυχιατρικής περίθαλψης και θεραπείας στον ψυχικά ασθενή, τελούντα υπό καθεστώς στέρησης της προσωπικής ελευθερίας του
Οι προθεσμίες δεν ατονούν παρά τον κορονοϊό
«Είναι προφανές ότι και κατά τη χρονική περίοδο ισχύος έκτακτων νομοθετικών μέτρων προσταςσίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, εξειδικευόμενων κάθε φορά με κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), οι διατάξεις του Ν. 2071/1992 για τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας δεν καθίστανται ανενεργείς, ούτε οι προβλεπόμενες προθεσμίες ατονούν» αναφέρει η εγκύκλιος.
«Άλλωστε, οι εκδοθείσες ΚΥΑ των τελευταίων δύο ετών εξαιρούν από την αναστολή των δικαστικών διαδικασιών ζητήματα που «έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης» και τέτοιο χαρακτήρα κατεπείγοντος αναμφίβολα έχει η θέση ενός ψυχικά ασθενούς πολίτη υπό αναγκαστική νοσηλεία» προστίθεται.
Ο τρόπος μεταφοράς
Όπως αναφέρεται η μεταφορά του ψυχικά ασθενούς εκτελείται υπό συνθήκες που πρέπει να εξασφαλίζουν το σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του από τους αστυνομικούς υπαλλήλους, προς τους οποίους απευθύνθηκε η σχετική παραγγελία.
Η νομοθεσία δεν προβλέπει τη λειτουργία ειδικής Ιατρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ, αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις η επικουρική συνδρομή της μπορεί να ζητηθεί από την ΕΛΑΣ για την πραγματοποίηση της μεταφοράς, όπως και αντίστροφα. Δηλαδή, να ζητηθεί η συνδρομή της ΕΛΑΣ από το νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Ψυχικής Υγείας για τη μεταφορά του ασθενούς στον τόπο συνεδρίασης των δικαστικών αρχών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O φάκελος των ΨΕΚ(ασμένων) ιστοσελίδων- Τους ψάχνει (και) για κακούργημα ο εισαγγελέας Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 4 ιστοσελίδες και 6 λογαριασμοί σε social media στο στόχαστρο Ο Δημ. Βερβεσός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΔΣΑ : “Μόνη έγνοια μας είναι η αναβάθμιση της δικηγορίας” “Κόκκινη κάρτα” και από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Οι ενστάσεις για τις αλλαγές στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών- Προηγήθηκε η ανακοίνωση της ΕνΔΕ.Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr