To “καρουζέλ” σε συστημική τράπεζα στο στόχαστρο της Αρχής για το μαύρο χρήμα

Ο επικεφαλής της Χαράλαμπος Βουρλιώτης ερευνά την τέλεση των κακουργημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

NEWSROOM
To “καρουζέλ” σε συστημική τράπεζα στο στόχαστρο της Αρχής για το μαύρο χρήμα

Έρευνα της Αρχής κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες διενεργείται για μια απάτη τύπου “καρουζέλ”, που φέρεται να είχε στηθεί σε υποκατάστημα συστημικής Τράπεζας στην Αργυρούπολη.

Ο διευθυντής του υποκαταστήματος, που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, φέρεται να εμπλέκεται στην απάτη με εταιρίες “φαντάσματα” και βασικό πρωταγωνιστή επιχειρηματία αρμενικής καταγωγής και δυο λογιστικά γραφεία.

freepik

Η Αρχή και ο επικεφαλής της Χαράλαμπος Βουρλιώτης ερευνούν την τέλεση των κακουργημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, ενώ έχουν δεσμευθεί τραπεζικοί λογαριασμών, θυρίδες και ακίνητα, προσώπων που έχουν εντοπιστεί ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα του ευρύτερου τραπεζικού χώρου.

Ειδικότερα, βάσει των δεδομένων αναφέρεται πως έχουν διαπραχθεί, μεταξύ των άλλων, τα κακουργηματικού χαρακτήρα  αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και  της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως αναφέρεται τα ποσά που διακινήθηκαν μέσω του επίμαχου υποκαταστήματος της Τράπεζας στην Αργυρούπολη και των εικονικών τιμολογίων των “μαϊμού” εταιρειών  είναι τεράστια και έχουν οδηγηθεί σε άγνωστα – μέχρι στιγμής  χέρια – τα οποία αναζητά τώρα ο επικεφαλής της Αρχής κ. Βουρλιώτης.

Απάτη σε υποκατάστημα τράπεζας: Πώς δρούσε το κύκλωμα

Το κύκλωμα είχε σύμφωνα με πληροφορίες δημιουργήσει πληθώρα εταιρειών  φαντάσματα αφού προηγούμενα είχαν λάβει ΑΦΜ.  Πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται να έχουν διαδραματίσει και δύο λογιστικά γραφεία, ένα στον Πειραιά και ένα στη Νέα Ιωνία, τα οποία έστηναν τις εταιρείες “μαϊμού”,  μεθόδευαν την έκδοση εικονικών τιμολογίων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και  προμηθεύονταν  τα μπλοκ επιταγών από την επίμαχη Τράπεζα.

Τις συναλλαγές τις νομιμοποιούσαν στο επίμαχο  υποκατάστημα της Τράπεζας. Στις εικονικές εταιρείες υπήρχαν καταθέσεις  με συχνή ροή μεγάλων χρηματικών εμβασμάτων από το εξωτερικό  και αμέσως εν  συνεχεία γινόταν ανάληψη, με πλαστά πληρεξούσια και εξουσιοδοτήσεις που χορηγούσαν τα λογιστικά γραφεία ή μέσω επιταγών.

Μόλις αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο στο υποκατάστημα της Τράπεζας στην Αργυρούπολη, το λογιστικό γραφείο του Πειραιά σταμάτησε τις συναλλαγές και έκλεισε τις εικονικές εταιρείες. Αντίθετα, το λογιστικό γραφείο της Νέας Ιωνίας, φέρεται να συνεχίζει τη δράση του.

Η  όλη αυτή  διαδικασία αποκαλύφθηκε στα πλαίσια του γενικού ελέγχου που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδας και ήδη η συστημική Τράπεζα έκλεισε όλους τους λογαριασμούς, μέσω των οποίων γινόταν οι παράνομες συναλλαγές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr