Το «μοντέλο Τριαντόπουλου» δείχνει ο Π. Μαρινάκης για τη δικογραφία Καραμανλή – Σπίρτζη: «Οδηγός για αντίστοιχες τέτοιες περιπτώσεις»
«Η παραπομπή στο φυσικό δικαστή, χωρίς να περάσει από φίλτρο κομμάτων που έχουν τους δικούς τους σκοπούς, είναι το μοντέλο Τριαντόπουλου», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Για τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών, ύστερα από τον σχηματισμό δικογραφίας εναντίον των δύο πρώην υπουργών Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, ρωτήθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Π. Μαρινάκης «δείχνει» μοντέλο Τριαντόπουλου
Ο Παύλος Μαρινάκης με την απάντησή του «έδειξε» ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και σε αυτή την περίπτωση τη διαδικασία της παραπομπής απευθείας στον φυσικό δικαστή, όπως έγινε και στην περίπτωση του Χρήστου Τριαντόπουλου.
Ειδικότερα, είπε: «Μια γενική παρατήρηση. Είδαμε πώς ξαφνικά σταμάτησε η κουβέντα από την αντιπολίτευση για τα ξυλόλια, τη συγκάλυψη και όσα έχτιζαν με πολύ μεγάλη σπουδή. Εμείς το βλέπουμε θετικά ότι έστω με καθυστέρηση κάποιων μηνών η αλήθεια βγήκε στο φως. Ως προς το ερώτημά σας, συζητείται πολύ τις τελευταίες ημέρες το μοντέλο Τριαντόπουλου. Θεωρούμε ως κυβέρνηση ότι αυτή η λογική που ακολουθήθηκε, μετά και από βούληση του κ. Τριαντόπουλου, είναι οδηγός για τέτοιες περιπτώσεις. Για να μη μιλάμε με πολλούς νομικούς όρους, για να δίνουμε απάντηση γιατί ένας υπουργός πρέπει να έχει διαφορετική αντιμετώπιση από τους πολίτες. Ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει γιατί να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων.
»Το μοντέλο Τριαντόπουλου είναι η παραπομπή στο φυσικό δικαστή, είναι μια κατάληξη όπου κάποιος ο οποίος θεωρεί ότι είναι αθώος -και εμείς πιστεύουμε στην αθωότητά του- θα κριθεί από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, από πέντε ανώτατους δικαστές και δεν θα περάσει από το φίλτρο κομμάτων που έχουν τους δικούς τους σκοπούς. Ακόμα και μια κατάθεση μάρτυρα, ακόμη και του πρωθυπουργού που λέει η αντιπολίτευση, αν την κρίνει το δικαστικό συμβούλιο είναι υποχρεωτική. Ενώ μία πρόταση κατάθεσης μάρτυρα όταν τίθεται σε μία προανακριτική, είναι θέμα απόφασης των κομμάτων. Επί της ουσίας της συγκεκριμένης υπόθεσης, αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει πρώτα να μελετηθεί η δικογραφία. Είναι κατά πολύ ογκωδέστερη από την υπόθεση Τριαντόπουλου. Αφού μελετηθεί θα τοποθετηθούμε.
»Κρατάμε όμως τη μεγάλη εικόνα ότι εμείς δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο στη δικαιοσύνη. Υπομονή να μελετηθεί η δικογραφία, να δούμε τι και πώς περιγράφει».
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι το διερευνώμενο αδίκημα είναι ούτως ή άλλως παραγεγραμμένο για τον κ. Σπίρτζη, ο κ. Μαρινάκης σχολίασε: «Για τον κ. Σπίρτζη, έχει παραγραφεί και οι ηρωισμοί που έχουν εκφραστεί από τον ίδιο είναι για να ‘χαμε να λέγαμε».
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί
Όπως έγραψε το dikastiko.gr, από τη στιγμή που η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή, θα ανακοινωθεί αύριο στην Ολομέλεια.
Από εκείνη την ημέρα, οι βουλευτές θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν γνώση του περιεχομένου της, όπως και όλων των εγγράφων, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ισόγειο του Μεγάρου του Κοινοβουλίου, στην ειδική γραμματεία του προέδρου της Βουλής, δίχως να μπορούν όμως να λάβουν αντίγραφα.
Ακολούθως, δύναται να υποβληθεί αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής, με την κατάθεση 30 υπογραφών.
Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το μόνο κόμμα που διαθέτει τις απαιτούμενες από το Σύνταγμα υπογραφές για να προτείνει την συγκρότηση Προανακριτικής. Ωστόσο, αυτό μπορεί να κατατεθεί μετά από «σύμπραξη» κομμάτων, που δεν διαθέτουν αυτόνομα τις απαιτούμενες υπογραφές, ή η πρόταση ενός κόμματος να τύχει της συμφωνίας και άλλων και έτσι να κατατεθεί με περισσότερες από τις αναγκαίες εκ του Συντάγματος υπογραφές.
Βάση για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής αποτελεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, που αφορά στην τέλεση πλημμελημάτων ή κακουργημάτων που διαπράττονται από μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του, όπως ορίζεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος.
Σύμφωνα με το άρθρο 154 του Κανονισμού της Βουλής, «η πρόταση για την άσκηση δίωξης κατά των πρoσώπων της παρ. 1 του άρθρου 153 υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται τουλάχιστον από τριάντα (30) Βουλευτές, διαφορετικά, είναι απαράδεκτη». Η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις, που, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.
Η συζήτηση της πρότασης, πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών, ενώ μπορεί να ζητηθεί ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους.
Επόμενο βήμα αποτελεί η διεξαγωγή συνεδρίασης της Ολομέλειας να αποφασίσει για τη σύσταση ή όχι της Επιτροπής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καταδικάστηκαν τρεις για τις υπέρογκες προμήθειες αντιδραστηρίων στο «Ιπποκράτειο» Νομική θύελλα και εδώλιο για δικηγόρο: Παρουσίασε νομολογία που είχε συγκεντρώσει με τεχνητή νοημοσύνη αλλά ήταν ανύπαρκτη! Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα ο οδηγός του ΚΤΕΛ που τραυματίστηκε σε καβγά με 17χρονο επιβάτη «Κράτος Δικαίου & Δικαιοσύνη – Ο ρόλος των δικηγόρων»: Εκδήλωση της παράταξης «Με το Δικηγόρο» στο Ίδρυμα ΘεοχαράκηΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr