Το “πολικό ψύχος” παραμένει στο Εφετείο Αθηνών: Τι έδειξε η νέα αυτοψία των δικηγόρων – Συνεχίζουν από Δευτέρα αποχή σε 4 αίθουσες
Τι προβλέπει το πλαίσιο αποχής σύμφωνα με την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Με σύνθημα «οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι εκείνοι που ποτέ δεν δώσαμε» συνεχίζει την αποχή ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) από συγκεκριμένες αίθουσες του Εφετείου Αθηνών.
Όπως έγραψε το dikastiko.gr το πρόβλημα θέρμανσης είχε επισημανθεί εγκαίρως και ήδη από την πρώτη αυτοψία των δικηγόρων την Πέμπτη 20/2 διαπιστώθηκε ότι παραμένει σε αρκετές αίθουσες.
Στη νέα αυτοψία καταγράφηκε βελτίωση και τοποθέτηση κλιματιστικών σε κάποιες, για τις οποίες αποφασίστηκε αναστολή της αποχής, ωστόσο σε άλλες το πρόβλημα παραμένει.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του ΔΣΑ αναφέρεται πως «την 6η Μαρτίου 2025 κλιμάκιο του ΔΣΑ με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Μιχάλη Καλαντζόπουλο, πραγματοποίησε εκ νέου αυτοψία στους χώρους του Εφετείου Αθηνών, μετά από σχετική ενημέρωση που είχαμε από τη Διοίκηση του Εφετείου Αθηνών.
Διαπιστώθηκε η τοποθέτηση κλιματιστικών στις αίθουσες Δ70Γ΄1ος όροφος, Δ70Στ΄1ος όροφος και Δ100Γ΄4ος όροφος και παραμένουν χωρίς θέρμανση οι αίθουσες Δ100Α΄4ος όροφος, Δ100Β΄4ος όροφος, Δ120Α΄6ος όροφος και Δ120Β 6ος όροφος».
Στα τέλη Μαρτίου η αποκατάσταση: Συνεχίζεται η αποχή
Σύμφωνα από ενημέρωση που είχαμε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα περί τέλη Μαρτίου. Μετά ταύτα το ΔΣ του ΔΣΑ κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση στις 6.3.2025, αποφάσισε να αναστείλει την προκηρυχθείσα αποχή από τις αίθουσες Δ70Γ΄1ος όροφος, Δ70Στ΄1ος όροφος και Δ100Γ΄4ος όροφος και να συνεχίσει την κινητοποίηση μέχρις ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα και στις αίθουσες Δ100Α΄4ος όροφος, Δ 100Β΄4ος όροφος, Δ120Α΄6ος όροφος και Δ120Β 6ος όροφος» σημειώνεται.
Υπογραμμίζεται επίσης πως «οι κινητοποιήσεις μας αποφέρουν καρπούς διότι χωρίς αυτές οι αίθουσες του Εφετείου Αθηνών, θα παρέμεναν χωρίς θέρμανση και ψύξη για τον υπόλοιπο χειμώνα καθώς και το καλοκαίρι, καθόσον το Υπουργείο Δικαιοσύνης και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΤΑΧΔΙΚ και της ΚΤΥΠ, μόνον μετά από τέτοιου είδους παρεμβάσεις φαίνεται πως «ευαισθητοποιούνται» για να προβούν στην επίλυση των προβλημάτων για τα οποία έχουν διοριστεί να επιλύουν».

EUROKINISSI
Πολικό ψύχος στο Εφετείο Αθηνών: Το πλαίσιο αποχής των δικηγόρων
Μετά και τη νέα αυτοψία ο ΔΣΑ επαναφέρει το πλαίσιο αποχής σύμφωνα με το οποίο:
Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:
– Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών, σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων, σε περιπτώσεις λήξης των προθεσμιών για άσκηση προσφυγών ενώπιον των Διοικητικών Αρχών, καθώς και σε περιπτώσεις προθεσμιών του Κώδικα Μετανάστευσης (λήξεις αδειών παραμονής, θεωρήσεις εισόδου, κλπ).
– Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι (6) έτη στον α’ βαθμό και επτά (7) έτη στον β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαπέντε (15) έτη στον α΄ βαθμό και δεκαοκτώ (18) έτη στο β’ βαθμό.
– Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.
-Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.
– Σε Αναστολές και Ανακοπές κατά πλειστηριασμών όταν επίκειται άμεσα ο πλειστηριασμός.
– Σε Αντιρρήσεις, ενώπιον Διοικητικών Δικαστηρίων, μόνο όταν επίκειται άμεση απέλαση αλλοδαπού και αποδεικνύεται από έγγραφα.
– Σε εκδίκαση προσωρινών διαταγών καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων.
– Σε ένορκες βεβαιώσεις, μόνο εφόσον υπάρχει κίνδυνος παρόδου προθεσμίας.
– Σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία (ΥΑΣ) Διαμεσολάβησης:
- i) για τις υποθέσεις στις οποίες έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στο Διαμεσολαβητή και
- ii) για τις υποθέσεις της νέας τακτικής όπου τίθεται ζήτημα προθεσμίας κατάθεσης προτάσεων.
Ρητά διευκρινίζεται ότι κατά την διάρκεια της αποχής:
– Δεν θα γίνονται καταθέσεις δικογράφων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων, εκτός ασφαλιστικών μέτρων όταν σωρεύεται αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων.
Δεν θα χορηγούνται άδειες:
α) Για αιτήσεις αναστολής και
β) Για αυτόφωρα και συνοδείες.
– Δεν θα διενεργούνται επιδόσεις δικογράφων και αποφάσεων και κατασχέσεις εις χείρας τρίτου.
Η αποχή καταλαμβάνει:
– Τα συναινετικά διαζύγια.
Άδεια δεν απαιτείται:
α) Για την κατάθεση προτάσεων και προσθήκης αντίκρουσης στην τακτική διαδικασία,
β) Για την κατάθεση προτάσεων και συζήτηση μικροδιαφορών και
γ) Για την κατάθεση προσθήκης/αντίκρουσης, σημειώματος, υπομνήματος κλπ, σε υποθέσεις που έχουν συζητηθεί και η προθεσμία λήγει κατά τη διάρκεια της αποχής.
Ως προς τις Αναβολές:
Για την διευκόλυνση των συναδέλφων επιτρέπεται η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του απόντος συναδέλφου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.
Όπου υπάρχει συνεδρίαση ποινικού δικαστηρίου από διακοπή, θα ζητείται νέα διακοπή προς συζήτηση της υπόθεσης.
Ως προς τις δηλώσεις παράστασης στα Πολιτικά και τα Διοικητικά Δικαστήρια:
Δεν κατατίθενται, άλλως ανακαλούνται, δηλώσεις παράστασης που κατατίθενται έως την προτεραία, καθότι ισοδυναμούν με παράσταση δικηγόρου κατά την εκφώνηση της υπόθεσης.
Σημειώνεται ότι το πλαίσιο της αποχής πρέπει να εφαρμόζεται είτε υφίσταται υποχρέωση έκδοσης γραμματίου προείσπραξης εισφορών είτε υπάρχει απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 61 παρ. 3 του Κώδικα Δικηγόρων, όπως μεταξύ άλλων τις περιπτώσεις που εκπροσωπούν το δημόσιο, ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με σύμβαση πάγιας αντιμισθίας ή εκπροσωπούν δικαιούχους Νομικής Βοήθειας και Ευεργετικής Πενίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δικηγόροι για φορολογικό: Υπέβαλαν αίτηση εξαίρεσης του Προέδρου του ΣτΕ Μ. Πικραμένου ενόψει της συζήτησης ακύρωσης – Η απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για αποχή Διπλή δολοφονία στη Γλυφάδα: Προθεσμία έλαβαν οι Τούρκοι συλληφθέντες Ρόδος: Δικαστικό “μπλόκο” σε διαταγή πληρωμής μετά την ολοκλήρωση του πλειστηριασμού Έρχεται η Ομάδα Εργασίας για τον Κώδικα Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών – Όλα τα μέλη τηςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr